Strefa Indyk

Różnorodność odmian barwnych indyka

Marcin Różewicz; Puławy

 

Indyk jest jednym z dwóch gatunków drobiu domowego (obok kaczki piżmowej), pochodzących z terenów obu Ameryk, których hodowla przyjęła się w Polsce. Indyk ma dziś istotne znaczenie gospodarcze, jako ptak o użytkowości mięsnej. W Unii Europejskiej, Polska jest w czołówce produkcji mięsa indyczego. Prognozy wskazują, że przy obecnej dynamice wzrostu produkcji mięsa indyczego, nasz kraj może być na pierwszym miejscu. Indyk jako ptak cechujący się dużym umięśnieniem i masą ciała, którego mięso jest bardzo cenione, jest dziś szeroko rozpowszechniony i hodowany zarówno w chowie przydomowym jak i fermowym. Początkowo pojawienie się w Europie nowego gatunku drobiu domowego wzbudziło zainteresowanie, zwłaszcza że ptaki te znacząco różniły się wyglądem i behawiorem od powszechnie znanych w ówczesnej Europie gatunków drobiu. Nie dziwi więc fakt, że początkowo z racji małej liczebności sprowadzanych do Europy indyków z nowo odkrytych lądów, indyki budziły szerokie zainteresowanie. Dla wielu ludzi, kiedy podróżowanie do odległych, nowo odkrytych zakątków świata było niemożliwe, indyk jako nieznany ptak, stał się jedynym z niewielu namacalnych świadectw istnienia innego, odległego świata. Traktowano je więc jako ptaki ozdobne i umieszczano w prywatnych kolekcjach zwierząt i zoo. Wraz ze wzrastająca liczebnością, związaną z coraz liczniej sprowadzanymi indykami na powracających statkach oraz rozmnażaniu tych już sprowadzonych ptaków, coraz więcej osób mogło hodować te ptaki. Jako nowy gatunek, indyki stopniowo przechodziły proces aklimatyzacji do warunków europejskiego klimatu oraz domestykacji (udomowienia). Proces domestykacji zapoczątkowany był przez rdzennych mieszkańców obu Ameryk, a jego dalsze etapy przebiegały także po sprowadzeniu indyków do Europy.

 

Pozostało 90% tekstu

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 1/2021 (74). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy