Strefa Indyk

Schładzanie ferm

Bartosz Korytkowski

 

Zapewnienie ptakom oraz utrzymanie prawidłowej temperatury na fermie drobiu stanowi jedno z najważniejszych zadań producenta drobiu. Odpowiednia temperatura to jednocześnie mniej chorób, mniej upadków w stadzie, a w konsekwencji większe osiągnięcia w samej produkcji (lepsze przyrosty, lepsza jakość mięsa, większa wydajność rzeźna, większa liczba znoszonych jaj o dobrych cechach jakościowych) i tym samym większy zysk hodowcy. Temperatura jest jednym z najważniejszych czynników mikroklimatycznych podlegających stałemu monitoringowi na fermie drobiu. Ptaki jako zwierzęta stałocieplne (o średniej temperaturze ciała w granicach od 41 do 42,2°C) ażeby prawidłowo funkcjonować i właściwie rozwijać się powinny mieć bezwzględnie zapewnioną tzw. temperaturę komfortu cieplnego. Oznacza ona, że ptaki zużywają minimalną ilość energii pobranej wraz z paszą na procesy pozwalające im utrzymać ww. temperaturę ich ciała. Dla ptaków niebezpieczne są zarówno skrajnie niskie, jak i zbyt wysokie temperatury otoczenia. W takich niekomfortowych warunkach zużywają one energię pochodząca z paszy na ogrzanie lub schładzanie swojego organizmu. Dodatkowo towarzyszą temu także inne objawy i reakcje organizmu ptaka, jak np. obniżenie odporności immunologicznej czy osowiałość itp. W skrajnych przypadkach, zbyt niska temperatura może doprowadzić do hipotermii, zbyt wysoka natomiast prowadzi do stresu cieplnego, którego następstwem jest niebezpieczna hipertermia, a w konsekwencji nawet śmierć ptaków.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 2/2021 (75). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy