Strefa Indyk

Jak zmieni się drobiarstwo w Polsce i na świecie?

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Wszyscy – optymiści i pesymiści – nie różnią się w wyczekiwaniu na koniec zakażeń światowego społeczeństwa wirusem Covid-19, natomiast w innym świetle rysują się przewidywania jak rozwinie się sytuacja w różnych branżach gospodarczych na świecie w epoce powirusowej. Każdy producent, bez względu na przynależność do takiej czy innej branży winien już przygotowywać nie jeden, a kilka planów swej przyszłej działalności. Ogólnie oczekuje się, że na świecie nastąpi wzrost popytu na jaja i mięso drobiowe, ale nie wiadomo czy we wszystkich krajach równomiernie. Polscy drobiarze oczekują oczywiście zwiększonej produkcji tanich jaj i mięsa drobiowego nie biorąc pod uwagę wzrastającej w kraju liczby wegan i wegetarian oraz działalności tzw. „obrońców praw zwierząt”, propagujących utrzymanie zwierząt na wybiegach i stosowanie szeroko pojętego chowu ekologicznego. Jednak najczęściej zadawane pytanie na różnego rodzaju spotkaniach drobiarskich dotyczy zagadnień w jakim kierunku będzie się rozwijała w latach 2021 i 2022 międzynarodowa i krajowa branża drobiarska, uwzględniająca wszystkie wahania produkcyjne oraz występujące ograniczenia w pozyskiwaniu drobiowych produktów w 2020 r. zachodzące w wyniku pandemii wirusa Covid-19, którego wpływ na branżę w 2021 r. winien być mniejszy niż w 2020 r.Sytuacja w europejskim drobiarstwieWg F-O Ripke, prezesa Niemieckiego Stowarzyszenia Drobiarskiego, perspektywy rozwoju intensywnego drobiarstwa są bardzo dobre, szczególnie w ocenie zagranicznych partnerów. W Niemczech utrzymuje się obecnie 165 mln sztuk drobiu, z czego 2/3 stanowią kurczęta i indyki, a resztę to kury nioski. Towarowa produkcja drobiu w Niemczech podwoiła się w latach 2000-2020 przy średnim wzroście spożycia mięsa drobiowego do 23 kg i jaj do 14 kg na mieszkańca.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 2/2021 (75). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy