Strefa Indyk

Produkcja indyków za 5 miesięcy 2021 r.

Marian Biegański; Indyk Lubuski

 

Rozmiar produkcji indyków w Polsce w pierwszych miesiącach 2021 r. był uzależniony od sytuacji jaka wystąpiła w zeszłym – najtrudniejszym dla właścicieli ferm drobiarskich w XXI wieku – roku. Głównymi czynnikami jakie kształtowały sytuację popytowo-podażową na rynku drobiarskim były skutki wystąpienia ptasiej grypy i światowej pandemii Covid-19. Począwszy od sierpnia 2020 r. wstawienia piskląt indyczych systematycznie spadały – zaobserwowano lekkie ożywienie w miesiącach październik i listopad. Niestety, spadek eksportu mięsa drobiowego, załamanie się rynków HoReCa oraz nastroje związane z postępującą pandemią covid spowodowały dalsze obniżenie cen skupu, które zaczęły już spadać w styczniu 2020 r. Wynikiem tej sytuacji była kontynuacja niskich wstawień piskląt indyczych do tuczu. Za 5 miesięcy 2021 r. sprzedano 18 763 tys. szt. piskląt. Dla porównania – za 5 miesięcy roku poprzedniego sprzedaż ta wyniosła 21 147 tys.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 2/2021 (75). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy