Strefa Indyk

Fotowoltaika w gospodarstwie rolnym - dotacje, ulgi, dofinansowania

Anna Wodzińska, Robert Szulc

 

Odnawialne Źródła Energii to takie źródła, które same się odnawiają, nie podlegają lokalnym deficytom, a  dzięki naturalnym procesom ulegają odtworzeniu, dlatego możliwe jest korzystanie z nich bez obaw o przyszły ich niedobór. W poniższym artykule wyjaśnimy w jaki sposób można wykorzystać słońce – naturalne źródło energii w gospodarstwie rolnym i domowym. Na świecie  wzrasta zapotrzebowanie na energię elektryczną, natomiast w zastraszającym tempie maleją źródła konwencjonalne. Zakłada się, że złoża węgla starczą na ok. 220 lat, zaś wydobywanie gazu ziemnego potrwa jeszcze ok. 160 lat. Za 30-40 lat zabraknie także ropa naftowej. Surowce te, wykorzystywane w procesie spalania, nie są przyjazne dla środowiska, dlatego w obawie przed zanieczyszczeniem oraz wyczerpaniem złóż surowców energetycznych zaczęto poszukiwać alternatywnych źródeł energii. Słońce, wiatr i woda coraz częściej są wykorzystywane do produkcji ekologicznej energii. Wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii ma mnóstwo korzyści – wpisuje się w trendy ekologiczne, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt, ich używanie jest ekonomicznie zasadne.  Energia biomasy, energia wiatru, czy energia słoneczna – to źródła energii odnawialnej o największym znaczeniu gospodarczym.Energia biomasyEnergia biomasy – czyli wszelkiej materii organicznej podlegającej fermentacji – w tym poprzez np. bezpośrednią fermentację beztlenową, spalanie produktów, lub po przetworzeniu na olej rzepakowy lub słonecznikowy, gaz drzewny, alkohol etylowy i metylowy. Produkty przetworzenia biomasy wykorzystywane są jako dodatki do paliw płynnych, które napędzają silniki spalinowe.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 2/2021 (75). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy