Strefa Indyk

Podróż do zrównoważonej hodowli

Hybrid Turkeys

 

Przez lata obserwowaliśmy powolną ewolucję tego, co napędza popyt na pożądane wartości w hodowli indyków. Historia nauczyła nas, że najcenniejszą cechą jest zmienność celów. Zatem, czego będziemy poszukiwać w przyszłości? Jasnym jest, że odnosząca sukcesy branża indycza będzie branżą zrównoważoną. Aby stało się to realne, nasz program hodowlany ciągle przesuwa się od hodowli zbilansowanej do hodowli zrównoważonej. Ewolucja celów hodowlanych Firmy prowadzące pierwsze hodowle indyków funkcjonują od wczesnych lat pięćdziesiątych XX wieku. Początkowo branża składała się głównie z niezależnych wylęgarni, hodowców i przetwórców. Z biegiem czasu zintegrowane przedsiębiorstwa produkcji indyków stały się normą. Ze względu na zmiany w branży, nastąpiło istotne przekształcenie celów hodowlanych. We wczesnych latach pięćdziesiątych koncentrowano się na produkcji piskląt. Następnie ciężar przeniesiono na niski koszt i wysoką wydajność mięsa z piersi w zakładzie przetwórczym. Dążenie do zrównoważenia poprzez: zdrowie zwierząt, bezpieczeństwo żywności i wpływ na środowisko, nie stanowi nowej siły napędowej. W rzeczywistości cechy, według których prowadzimy selekcję, nie uległy zmianie, ale ich siła i wartość dodana wykroczyły poza aspekt ekonomiczny. Uważamy, że ukierunkowanie na zrównoważenie, nie tylko będzie stanowić ważny element w hodowli indyków, ale będzie miało kluczowe znaczenie dla przetrwania branży.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 3/2021 (76). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.