Strefa Indyk

Prawidłowe żywienie poprawia wyniki całego cyklu produkcyjnego indyków

Lek. wet. Paco Fernandez López-Brea; Kierownik ds. rozwoju biznesu w sektorze hodowli drobiu – International, Zinpro Corporation
Dr Leonardo Linares; Specjalista z zakresu żywienia drobiu – Global Technical Services, Zinpro Corporation

 

Jakość piskląt ma zasadnicze znaczenie, a początkowa faza produkcji stanowi spore wyzwanie dla wielu producentów indyków. Na tym etapie, pisklęta intensywnie zwiększają swoją masę ciała, są narażone na oddziaływanie środowiskowych czynników stresogennych, a ich układ immunologiczny musi sobie radzić z wyzwaniami, które stanowią zagrożenie dla ich zdrowia i dobrostanu. Jeśli dojdzie do nasilenia oddziaływania tych czynników w początkowym okresie chowu, cały proces produkcyjny staje się problematyczny i dochodzi do upadków jeszcze przed osiągnięciem ubojowej masy ciała. Zwalczanie skutków stresuGłówną konsekwencją stresu (o charakterze zakaźnym lub niezakaźnym takim jak stres cieplny) jest uszkodzenie tkanek. W efekcie dochodzi do śródkomórkowego uwalniania cząsteczek, które są rozpoznawane przez układ immunologiczny jako „obce”. To powoduje wydzielanie immunologicznych komórek sygnalizacyjnych, które wywołują zapalenie i mają negatywny wpływ na produkcję oraz dobrostan indyków. Niektóre pierwiastki śladowe, w tym cynk, mangan, miedź i selen pomagają w zapobieganiu, zwalczaniu oraz ograniczaniu zapalenia. Zapewnienie prawidłowego żywienia od samego początku hodowli jest niezbędne, po to by indyki dobrze radziły sobie ze stresem i innymi wyzwaniami, a także wykazywały dobrą kondycję zdrowotną w momencie odbioru przez zakład uboju drobiu.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 3/2021 (76). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.