Strefa Indyk

Problem salmonelloz w stadach indyków rzeźnych i reprodukcyjnych

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Bakterie Salmonella stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia ludzi. Mięso drobiowe i jaja to najczęstsze źródło zakażenia tymi bakteriami, przy czym zainfekowane bakteriami Salmonella ptaki często nie wykazują żadnych objawów tej choroby. Kompletna eradykacja bakterii Salmonella z produkcji drobiowej jest zadaniem niewiarygodnie trudnym, żeby nie powiedzieć, że w pełni niewykonalnym. Sukces w zwalczaniu salmonelloz można osiągnąć jedynie przy zastosowaniu kompleksowych rozwiązań opartych na: właściwym zarządzaniu fermą, ścisłym przestrzeganiu założeń bioasekuracji, wykonywaniu założonego planu szczepień.

Przeczytaj także: Rosyjska branża indycza nabiera tempa

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.