Strefa Indyk

Problem salmonelloz w stadach indyków rzeźnych i reprodukcyjnych

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Bakterie Salmonella stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia ludzi. Mięso drobiowe i jaja to najczęstsze źródło zakażenia tymi bakteriami, przy czym zainfekowane bakteriami Salmonella ptaki często nie wykazują żadnych objawów tej choroby. Kompletna eradykacja bakterii Salmonella z produkcji drobiowej jest zadaniem niewiarygodnie trudnym, żeby nie powiedzieć, że w pełni niewykonalnym. Sukces w zwalczaniu salmonelloz można osiągnąć jedynie przy zastosowaniu kompleksowych rozwiązań opartych na: właściwym zarządzaniu fermą, ścisłym przestrzeganiu założeń bioasekuracji, wykonywaniu założonego planu szczepień. Mogłoby się wydawać, że walka z bakteriami Salmonella nie powinna sprawiać większych kłopotów. Wszakże, infekcje Salmonella, podobnie zresztą jak każde inne choroby bakteryjne, wymagają po prostu zastosowania antybiotykoterapii i … jest po kłopocie. W przypadku bakterii Salmonella niestety tak łatwo nie jest. Dlaczego? Jednym z powodów z pewnością jest mnogość serotypów (odmian) bakterii rodzaju Salmonella i jednocześnie ich duże zróżnicowanie. Niektóre z serotypów są ściśle zaadoptowane do przebywania jedynie w obrębie jelit, a inne serotypy mogą przedostawać się do krwi, a następnie kolonizować wątrobę i śledzionę. Zdolność do przeżywania bakterii Salmonella w warunkach środowiskowych także jest różnorodna i zależna od serotypu tych bakterii. Walka z bakteriami Salmonella jest trudna również z powodu tego, że bakterie te potrafią infekować większość gatunków zwierząt, a infekcje krzyżowe nie są rzadkością. Dodatkowo, daje się zauważyć globalne, narastające zjawisko lekooporności bakterii Salmonella. W populacji tych bakterii już ponad 60% jest opornych na dostępne obecnie antybiotyki.

Przeczytaj także: Rosyjska branża indycza nabiera tempa

 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 3/2021 (76). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.