Strefa Indyk

Zrównoważona gospodarka odpadami pochodzącymi z produkcji drobiarskiej

Janusz Ryszard Mroczek; Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

 

Istotą trwałego i zrównoważonego rozwoju jest zapewnianie ciągłej poprawy jakości życia poprzez kształtowanie właściwych proporcji między kapitałem ekonomicznym, ludzkim i przyrodniczym. Realizacja tej koncepcji rozwoju oparta jest na przestrzeganiu założeń, które mówią, że każda działalność gospodarcza powinna być dostosowana do uwarunkowań przyrodniczych, a podejmowane przez człowieka działania nie mogą szkodzić środowisku. Efekt skali sprawia, że intensyfikacja i koncentracja produkcji drobiarskiej zapewnia wyższą opłacalność. Jednak taki sposób produkcji mięsa i jaj generuje duże ilości uciążliwych dla środowiska naturalnego odpadów. Stąd wynika konieczność poszukiwania innowacyjnych metod chowu drobiu i gospodarki odpadami zapewniających nienaruszalność oraz trwałość środowiska.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.