Strefa Indyk

Zrównoważona gospodarka odpadami pochodzącymi z produkcji drobiarskiej

Janusz Ryszard Mroczek; Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

 

Istotą trwałego i zrównoważonego rozwoju jest zapewnianie ciągłej poprawy jakości życia poprzez kształtowanie właściwych proporcji między kapitałem ekonomicznym, ludzkim i przyrodniczym. Realizacja tej koncepcji rozwoju oparta jest na przestrzeganiu założeń, które mówią, że każda działalność gospodarcza powinna być dostosowana do uwarunkowań przyrodniczych, a podejmowane przez człowieka działania nie mogą szkodzić środowisku. Efekt skali sprawia, że intensyfikacja i koncentracja produkcji drobiarskiej zapewnia wyższą opłacalność. Jednak taki sposób produkcji mięsa i jaj generuje duże ilości uciążliwych dla środowiska naturalnego odpadów. Stąd wynika konieczność poszukiwania innowacyjnych metod chowu drobiu i gospodarki odpadami zapewniających nienaruszalność oraz trwałość środowiska. Według dietetyków mięso drobiowe posiada wyższą wartość odżywczą niż mięso wieprzowe i wołowe, gdyż zawiera więcej białka oraz mniej kolagenu. Ponadto ma ono niższą wartość energetyczną i jest łatwiej przyswajalne (Kijowski 2003). Między innymi z tych względów jest coraz częściej wybierane przez konsumentów. W 2018 roku średnie spożycie mięsa drobiowego na świecie wyniosło 14,33 kg na osobę i było wyższe o 0,5% w porównaniu do roku poprzedniego. W 2019 roku wskaźnik ten wyniósł 14,75 kg per capita (o-Kurczaki.pl 2020). W latach 1967-2020 miał miejsce ponad siedmiokrotny wzrost produkcji mięsa drobiowego. Prognozy wskazują, że produkcja mięsa drobiowego w 2030 roku osiągnie koło 138 mln ton. Ponad 50% światowej produkcji zlokalizowane jest w Stanach Zjednoczonych Ameryki, Chinach i Brazylii. W spożyciu mięsa drobiowego w przeliczeniu na jedną osobę przodują mieszkańcy Zjednoczonych Emiratów Arabskich – 75 kg, Izraela – 67 kg oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki – 46 kg. Z kolei na statystycznego mieszkańca Unii Europejskiej w 2020 roku przypadało 25,6 kg. Również w diecie Polaków mięso drobiowe zajmuje istotne miejsce. Krajowe spożycie na jednego mieszkańca w latach 2017-2020 roku mieściło się w przedziale od 27 kg do 27,6 kg, co stawia ten gatunek surowca mięsnego na drugim miejscu po wieprzowinie (Konarska i in. 2015, Gilewski i Wężyk 2018).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 3/2021 (76). Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.