Strefa Indyk

Podstawy żywienia indyków w podziale na grupy produkcyjne

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Politechnika Bydgoska

 

Przewód pokarmowy indyków podobnie jak kur jest krótki, około sześciokrotnie dłuższy od długości ciała. Procentowy udział masy narządów w stosunku do masy ciała jest znacznie niższy niż w przypadku kur. Szczególnie niekorzystnie na tym tle wypada wątroba. Przebieg procesów trawiennych należy do intensywnych. Nieustanny postęp hodowlany kierowany genetycznym doskonaleniem zwierząt spowodował, że obecnie indyki osiągają masę ciała o 50% większą niż ich poprzednicy sprzed 20 lat. Indyki należą do gatunku ptaków, u których tempo wzrostu należy do bardzo intensywnych. Mniejszą intensywność przyrostów obserwuje się około 13 tygodnia życia. Natomiast poziom przyrostów masy ciała przez cały czas tuczu utrzymuje się na wysokim poziomie. Skład ciała indyków również należy do wyjątkowych w porównaniu z innymi gatunkami, gdyż posiada wysoką zawartość białka oraz znacznie niższą zawartością tłuszczu. U indyków poziom tłuszczu ulega nieznacznym wahaniom w zależności od wieku. Natomiast u indyczek poziom tłuszczu wzrasta po 12 tygodniu życia w sposób znaczący. Tendencja ta wymusza na hodowcy zróżnicowanie programów żywieniowych w zależności od płci. Tak specyficzny skład ciała skłania do zwiększenia podaży białka przy niższej dawce energetycznej. Natomiast dawka energetyczna jest również zależna od płci, gdyż po 8 tygodniu życia indyczki potrzebują jej więcej niż samce.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 1/2022 (78). Kup to e-wydanie (20,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.