Strefa Indyk

Ospa u indyków

Iwona Stolarska; Specjalista Chorób Ptaków, Prywatna praktyka weterynaryjna Medicalvet 

 

Indyki to gatunek bardzo wrażliwy na wirusa ospy. Ospa może utrzymywać się w kurniku nawet przez około 180 dni. Wirus dostaje się do kurnika o każdej porze roku, a jej nosicielami są zwierzęta domowe, dzikie oraz gryzonie. Latem rejestruje się skórną postać ospy – w postaci guzków na skórze głowy. Zimą choroba atakuje błony śluzowe. Podatność organizmu na ospę wiąże się z osłabieniem układu odpornościowego i niedoborami witaminowymi. Czas trwania choroby wynosi 6 tygodni, a konsekwencje wynikające z zachorowania są dotkliwe. Etiologia i epidemiologiaChorobę wywołuje wirus ospy ptasiej, który należy do rodzaju Avipoxvirus i rodziny Poxviridae. Wirusy te są swoiste dla ptaków i nie dają oporności krzyżowej z wirusami ospy ssaków. Avipoxwirusy są odporne na czynniki środowiskowe, np. wirus w wysuszonych strupach w środowisku kurnika może przetrwać kilka miesięcy, a nawet lat. Są wrażliwe na wysoką temperaturę, w 50 °C giną po 30 minutach, a przy 60 °C po kilku minutach. W lodówce mogą przetrwać nawet kilkanaście lat. Najszybciej giną w środowisku ciepłym i wilgotnym. Są wrażliwe na formalinę, fenol i NaOH.  Źródłem zakażenia są ptaki chore oraz nosiciele. Wirus najobficiej jest obecny w dużych ilościach w zmianach i zostaje zwykle przenoszony bezpośrednio (kontakt poprzez otarcia skóry). Zmiany skórne (strupy) powstające podczas choroby stają się więc głównym źródłem infekcji aerozolowej.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 2/2022 (79). Kup to e-wydanie (20,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.