Strefa Indyk

Jeden z najważniejszych czynników decydujących o sukcesie w hodowli indyka

 

Na rozwój ptaków, a także na ich wydajność produkcyjną wpływa wiele czynników. Należą do nich m.in. jakość materiału biologicznego, czyli jakość piskląt oraz czynniki zootechniczne, np. wentylacja, temperatura, jakość wody, genetyka. Bardzo ważną rolę odgrywają także zdrowe i dobrze funkcjonujące jelita. O układzie pokarmowym i innych czynnikach, oddziałujących na wyniki produkcyjne oraz o tym, jak rozwiązywać problemy z nimi związane rozmawiali uczestnicy kolejnej edycji Akademii Indyka.

Już po raz trzeci w Iławie oraz w Opalenicy spotkali się hodowcy indyków, lekarze weterynarii oraz przedstawiciele środowisk akademickich. Gospodarzem tej edycji Akademii Indyka była firma De Heus – ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych i biznesowych na polskim rynku paszowym.

                Licznie zgromadzonych gości powitał Wojciech Kapusta – kierownik ds. drobiu De Heus. Następnie, swoje prezentacje przedstawili eksperci z zakresu żywienia zwierząt: Gerry Oude Elferink (dyrektor międzynarodowego działu drobiu De Heus) i Michał Szafryna (kierownik produktu ds. drobiu De Heus) oraz doświadczeni lekarze weterynarii: dr n. wet. Marcin Andrzejewski i dr n. wet. Jan Szeptycki.

                „Przewód pokarmowy odpowiada nie tylko za trawienie i wydalanie niestrawionego pokarmu. Przewód pokarmowy to bardzo istotny narząd immunologiczny. To miejsce, gdzie dochodzi do spotkania „świata zewnętrznego” z narządami wewnętrznymi, gdzie następuje szereg reakcji odpornościowych. To właśnie przewód pokarmowy jest nieustająco poddawany działaniu czynników stresowych. Dodatkowo wykorzystywany jest też do immunizacji czynnej, czyli do wytwarzania odporności po podaniu szczepionek doustnych, co w przypadku indyków jest bardzo często stosowane.” – mówił dr n. wet. Marcin Andrzejewski.

                Na zdrowie jelit wpływa wiele czynników, m.in. woda, powietrze, pasza, oświetlenie, rodzaj i miejsce odchowu. Zdrowe i dobrze funkcjonujące jelita to fundamentalny element hodowli ptaków. Jednakże w życiu indyków występują pewne okresy podwyższonego ryzyka, mogące negatywnie wpływać na zdrowie jelit. Wśród nich można wymienić m.in. szczepienia, odpadanie i ucinanie dziobów czy też kolejne dostawy mieszanek paszowych. Wszystkie te okresy wiążą się dla ptaków z ogromnym stresem, a tym samym spadkiem odporności.

                „Funkcją przewodu pokarmowego jest przetwarzanie paszy – składników pokarmowych, które mu dostarczamy na mięso – proteiny, które chcemy sprzedać. Musimy tak go przygotować, zbudować, zasiedlić, by spełniał swoją funkcję w 100% i nie był w żaden sposób obciążony bądź niesprawny. Jeśli raz zaczną się problemy pokarmowe to bardzo często trudno z nich wyjść – to największe wyzwanie dla hodowców” – mówi Michał Szafryna.

                Najcięższymi okresami, w trakcie których najtrudniej jest utrzymać mikroflorę przewodu pokarmowego w odpowiednim stanie są pierwsze dwa tygodnie życia piskląt, kiedy to tworzy się mikroflora jelit oraz okres koralenia.

                „W ciągu pierwszych dwóch tygodni kosmki jelitowe osiągają 50% swojej normalnej długości. Jeśli w ciągu tych dni poniesiemy jakieś niepowodzenie, przełoży się to na nasze słabsze wyniki produkcyjne. Dlatego trzeba zadbać o zdrowe, piękne i długie kosmki, które zwiększają powierzchnię chłonną kilkaset tysięcy razy.” – zachęca kierownik produktu ds. drobiu De Heus.

                Bardzo ważna jest również odpowiednia dbałość o higienę przewodu pokarmowego. Mogą bowiem wystąpić w nim pasożyty. „Pasożyty są. Warto je uwzględniać przy diagnozowaniu grzybicowym, jednocześnie podwyższając reżim bioasekuracji. Zadbajmy o monitoring miejscowy i o działania profilaktyczne” – apeluje dr n. wet. Marcin Andrzejewski.

                O innych istotnych elementach z zakresu hodowli mogą Państwo przeczytać na stronie internetowej Akademii Indyka www.akademiaindyka.deheus.pl.

                Akademia Indyka to nie tylko spotkania odbywające się kwartalnie. To platforma wymiany wiedzy i doświadczeń. To także wsparcie hodowców poprzez dostarczanie im materiałów, pogłębiających zagadnienia poruszane podczas konferencji. Wszystko po to, by wspólnie nieustająco dbać o rozwój rynku indyka w Polsce, by dzięki przedsiębiorczym i innowacyjnym działaniom usprawniać fermy oraz wspólnie z niezależnymi partnerami – organizatorami Akademii – poprawiać dobrostan ptaków i wynik ekonomiczny.

Więcej informacji na:

www.akademiaindyka.deheus.pl

Akademia Indyka to unikatowy i prestiżowy program, pierwszy i jedyny w Polsce cykl bezpłatnych szkoleń dla hodowców indyków. Powstała z inicjatywy firmy De Heus przy współpracy z autorytetami w zakresie chowu i hodowli indyka z całego świata, z firmami: Aviagen, Grelavi, Evonik, Huvepharma, Biomin. Połączenie wiedzy i doświadczenia ekspertów stanowi niepowtarzalną możliwość poszerzenia swoich kompetencji i umiejętności, przekładających się na poprawę wydajności hodowli. Gospodarzem każdego spotkania Akademii jest inna firma, tak aby pokryć możliwie wiele zagadnień dotyczących hodowli indyka na każdym etapie, od genetyki po ubojnie.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.