Strefa Bydło

Damian Knecht, Marcin Sibiński, Kamil Duziński; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Hodowli Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej


Wpływ żywienia na jakość mięsa wieprzowego jest jednym z wiodących kierunków badań. Od momentu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej obserwuje się ciągłą poprawę jakości ubijanych tuczników. Wprowadzone systemy klasyfikacji tusz promują producentów sprzedających materiał rzeźny odznaczający się wysoką mięsnością. Od 2004 roku średnia masa tuszy wzrosła o ponad 6 kg, a mięsność o ponad 3%. Obecne tuczniki charakteryzują się zatem wysoką mięsnością, niestety kosztem zmniejszonej odporności na wszelkie czynniki środowiskowe i dłuższe przystosowywanie się do warunków środowiskowych. Jednakże, niezależnie od prowadzonej metody klasyfikacji, żadna z nich nie uwzględnia parametru jakości tuszy.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.