Strefa Bydło

Hodowca Bydła 7-8/2013

Z doktorem Zbigniewem Lachem rozmawiała Lidia Mazur, Polmass

 

Wysokowydajne bydło odznacza się wysokimi wymaganiami pokarmowymi. Przy ograniczonych możliwościach pobierania paszy szczególnie trudno jest zaopatrzyć zwierzęta w energię, na poziomie odpowiadającym ich wysokim potrzebom. Wzrost potencjału genetycznego krów mlecznych wymaga zmian w żywieniu wysokoprodukcyjnych zwierząt.

 

Zespół Polmass

 

Inokulanty Polmasil® służące do wspomagania procesu fermentacji są zazwyczaj mieszanką kilku szczepów bakteryjnych. Ich rolą jest zdominowanie flory epifitycznej oraz kierowanie procesem fermentacji. Szybkie obniżenie pH zakiszanego materiału (do 4,0-4,2) daje gwarancję wyprodukowania wartościowej kiszonki przy maksymalnym ograniczeniu strat składników.

 

Dariusz S. Minakowski, Katarzyna Markowska

 

W dniach 29 i 30 czerwca 2013 r. na terenach wystawowych Agroarena PODR w Szepietowie odbyła się jedna z największych w Polsce regionalna wystawa zwierząt hodowlanych, która co roku połączona jest z Dniami z Doradztwem Rolniczym. Impreza była okazją do zaprezentowania postępu i osiągnięć w produkcji zwierzęcej, w szczególności bydła mlecznego i opasowego. W tych dniach Szepietowo było także miejscem spotkania przedstawicieli instytucji działających na rzecz rolnictwa oraz ponad 300 firm związanych z agrobiznesem – przedsiębiorstw paszowych, zaopatrzenia i obsługi produkcji zwierzęcej i roślinnej.

 

Tagi:

Prawidłowe postępowanie przy wypadnięciu macicy u krów

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin

 

Do wypadnięcia macicy dochodzi zazwyczaj niezwłocznie po lub też w ciągu kilku godzin po porodzie – wtedy gdy szyjka macicy pozostaje otwarta, a ściany macicy są słabo napięte. Wypadnięcie rogu macicy u krów jest najczęściej całkowite i „uwolnione” tkanki macicy zwisają aż do stawów skokowych krowy lub poniżej. Zjawisko wypadania dróg rodnych występuje u krów stosunkowo rzadko i statystycznie jest notowane w przypadku 1 na 1000 porodów.

 

Paweł Stefański, Katedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Barbara Stefańska, Katedra żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Ropowica skóry szpary międzypalcowej (phlegmona interdigitalis) popularnie nazywana zanokcicą należy do schorzeń infekcyjnych bardzo trudnych do wyleczenia. W przeciwieństwie do innych schorzeń tego typu prowadzi do powstawania kulawizn o charakterze klinicznym, powodując bardzo znaczący dyskomfort u krów. Należy także do schorzeń racic, z którymi hodowcy mają poważne problemy i ponoszą znaczące starty finansowe.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.