Strefa Bydło

Hodowca Bydła 2/2012

Zastosowanie efektywnych mikroogranizmów w produkcji bydlęcej

Adrianna Pawlik, Grażyna Sender, Ewa Metera, Adrian Deas  IGHZ PAN w Jastrzębcu

Czym są efektywne mikroorganizmy?
Efektywne mikroorganizmy (EM) są naturalnie występującymi korzystnymi mikroorganizmami. Są one nieszkodliwe, niepatogenne, niemodyfikowane genetycznie. Nie są one również lekami. Podstawową grupę tych drobnoustrojów stanowią bakterie kwasu mlekowego, a prócz nich także drożdże i bakterie fototroficzne.

 

Niektóre spostrzeżenia dotyczące gąbczastego zwyrodnienia tkanki mózgowej u bydła – B S E

Henryk Maciołek, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa  Tadeusz Domerecki, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Skierniewicach

Pierwszy przypadek gąbczastego zwyrodnienia mózgu stwierdzono u owiec chorych, wypasanych na wspólnych pastwiskach, a chorobę określono mianem trzęsawki (scrapie), która najczęściej występowała od około 1730 roku na terytorium Anglii. Uważano wówczas, że czynnikami wywołującymi „chorobę scrapie” są przede wszystkim wyładowania atmosferyczne lub nadmierny popęd płciowy, występujący u zwierząt udomowionych. Dopiero w 1938 roku francuscy badacze: J. Cuille i P.-L. Chelle stwierdzili, że czynnikiem chorobotwórczym jest jeszcze bliżej nieokreślony wirus .

 

Niektóre spostrzeżenia dotyczące gąbczastego zwyrodnienia tkanki mózgowej u bydła – B S E (2)

Henryk Maciołek, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa  Tadeusz Domerecki, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Skierniewicach

Pierwszy przypadek gąbczastego zwyrodnienia mózgu stwierdzono u owiec chorych, wypasanych na wspólnych pastwiskach, a chorobę określono mianem trzęsawki (scrapie), która najczęściej występowała od około 1730 roku na terytorium Anglii. Uważano wówczas, że czynnikami wywołującymi „chorobę scrapie” są przede wszystkim wyładowania atmosferyczne lub nadmierny popęd płciowy, występujący u zwierząt udomowionych. Dopiero w 1938 roku francuscy badacze: J. Cuille i P.-L. Chelle stwierdzili, że czynnikiem chorobotwórczym jest jeszcze bliżej nieokreślony wirus .

 

Bolusy rozwiązanie dyskusyjne

Wojciech Neja  Katedra Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Witaminy i składniki mineralne pobrane wraz z paszą warunkują prawidłowy przebieg procesów życiowych zwierząt. Rośliny same potrafią syntetyzować witaminy, natomiast zwierzęta muszą je otrzymywać w postaci gotowej lub jako prowitaminy. W przypadku bydła wypasanego na pastwiskach utrudnione jest stosowanie dodatków paszowych zawierających witaminy i składniki mineralne. Rozwiązaniem tego problemu mogą być bolusy, które wykorzystywane są również w chowie bydła mlecznego oraz opasowego.

 

Monitoring zwierząt Doglądaj swoje stado z dowolnego miejsca na świecie!

Okres okołoporodowy u bydła jest okresem niezwykle istotnym w hodowli. Czas wycielenia to punkt kulminacyjny wieńczący naszą pracę od momentu rui, przez zacielenie, ciążę aż po poród. Ponadto jest to okres o największej chłonności kapitałowej. Każdy hodowca wyczekuje momentu porodu cielęcia. Wymaga to ciągłego doglądania i pilnowania krów w okresie okołoporodowym. Niejednokrotnie musimy zaniedbywać inne obowiązki w tym czasie. Ponadto każdy wieczorem potrzebuje odpoczynku, a w nocy spokojnego snu, bez wstawania w celu sprawdzenia czy już nadszedł czas porodu.

 

Aktywne kultury drożdży czynnik stymulujący przemiany w żwaczu i produkcyjność krów

Józef Krzyżewski  Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

Podstawowym warunkiem intensywnego żywienia wysoko wydajnych krów mlecznych, decydującym o zdrowiu, cechach mleczności oraz długości ich użytkowania, obok starannego zbilansowania dawki pokarmowej jest zapewnienie optymalnego środowiska w żwaczu. Nie należy zapominać o tym, że 70-90% białka pobranego w paszy ulega przemianom w żwaczu w znacznej części na białko drobnoustrojów a przemiany węglowodanów w żwaczu prowadzą do powstania tzw. lotnych kwasów tłuszczowych, które w 70-80% pokrywają zapotrzebowanie krowy na energię zużywaną głównie do produkcji mleka.

 

Opłacalność renowacji użytków zielonych

Mariusz Kulik  Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Krajobrazu,  Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Użytki zielone na terenie Polski zajmują 9,9% powierzchni kraju, co stanowi 19,7% użytków rolnych. Ekosystemy trawiaste mają ogromne znaczenie przyrodnicze, pełnią rolę tzw. zielonego filtra przyrody i często wespół z lasami nazywane są „zielonymi płucami miast”, bowiem absorbują duże ilości zanieczyszczeń pochodzących z powietrza. Jednak użytki zielone mimo zmieniających się trendów nadal dostarczają cennej paszy dla zwierząt, w postaci zielonki pastwiskowej oraz siana lub sianokiszonki. Wszystkie proekologiczne systemy ukierunkowane są na produkcję taniej i zdrowej paszy dla zwierząt gospodarskich.

 

Produkcja wysokiej jakości pasz z użytków zielonych

Ewa Stamirowska-Krzaczek  Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie

Istotą gospodarki łąkowo-pastwiskowej jest dostarczenie zwierzętom wartościowej i zdrowej paszy, której jakość powinna pokrywać potrzeby zwierząt, wynikające z ich cech gatunkowych, rasowych, poziomu wydajności, czy wieku. Oceniając jakość pasz objętościowych włóknistych, przeznaczonych dla przeżuwaczy, najważniejszym kryterium jest wartość energetyczno-białkowa.

 

Na czym polega właściwy dobór gatunków traw na użytki zielone

Ewa Stamirowska-Krzaczek  Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie

Dokładne poznanie właściwości biologicznych oraz wymagań siedliskowych gatunków, a coraz częściej odmian traw i motylkowatych jest kluczem do pozyskania plennych i trwałych mieszanek.

 

Możliwości produkcyjne użytków zielonych w Polsce

Stanisław Kozłowski  Katedra Łąkarstwa i Krajobrazu Przyrodniczego, UP Poznań

Mianem użytków zielonych określa się zbiorowiska trawiaste, bez względu na ich lokalizację i sposób powstania, poddane paszowemu wykorzystaniu. Takie zdefiniowanie sprawia, że można je podzielić na dwie zasadnicze grupy.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.