Strefa Bydło

Hodowca Bydła 6/2013

Robert Szulc
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach, Oddział w Poznaniu

 

Produkcja zwierzęca charakteryzuje się tym, że jej nieodłącznym elementem są wszędobylskie owady, gryzonie oraz inne organizmy żywe poszukujące pożywienia, schronienia i bytujące w obecności zwierząt hodowlanych. Ich obecność stwarza kłopoty higieniczne, owady przenoszą bakterie i wirusy. Powodują znaczny dyskomfort fizyczny i psychiczny nie tylko dla zwierząt, ale także dla ludzi z obsługi. Dlatego wszelkim nieproszonym gościom powinno się powiedzieć stanowcze: NIE! I temu zagadnieniu poświęcony jest poniższy artykuł.

 

Dariusz S. Minakowski

 

Po raz kolejny odbyła się w dniu 26 maja 2013 r. XIII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Płoniawach-Bramurze. Najlepsze zwierzęta w poszczególnych kategoriach wiekowych i użytkowych zostały zaprezentowane przez wyróżniających się hodowców i producentów mleka z powiatów: makowskiego, przasnyskiego, ostrołęckiego, ciechanowskiego oraz płońskiego. Organizatorami wystawy w Płoniawach-Bramurze byli Wójt Gminy Płoniawy-Bramura, Mazowiecki Związek Hodowców Bydła i Producentów Mleka, PFHBiPM, Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt Zakład w Ciechanowie, MODR w Warszawie i Oddział w Ostrołęce oraz Powiatowy Zespół Doradców Rolnych w Makowie Mazowieckim.

 

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Żywienie jest podstawowym czynnikiem decydującym o zdrowiu i produkcyjności zwierząt. Tylko wtedy, gdy organizm zwierzęcia będzie miał zapewnioną niezbędną podaż składników pokarmowych (co niezwykle ważne w optymalnych ilościach) można oczekiwać, że homeostaza (stan równowagi) zostanie zachowana, a zwierzęta pozostaną zdrowe i będą przejawiać maksymalną – przypisaną im genetycznie – produkcyjność.

 

Józef Krzyżewski
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Mleko stanowi cenny produkt spożywczy, który jest źródłem nie tylko łatwo przyswajalnych składników pokarmowych, lecz także znacznej ilości składników charakteryzujących się dużą aktywnością biologiczną, korzystnie wpływających na zdrowie konsumentów. Składniki bioaktywne występują zarówno we frakcji białkowej jak i tłuszczowej mleka, jednakże w tłuszczu jest ich najwięcej.

 

Katarzyna Jankowska
PAN Olsztyn

 

Liczne obserwacje w stadach bydła wskazują, iż pojawiający się tam problem niepłodności może przybierać różne rozmiary, co z kolei może znacząco wpłynąć na opłacalność produkcji. Hodowca wówczas ponosi znacznie większe koszty, które są związane z leczeniem oraz niezacieleniem krów czy jałówek. Koszty obniżają zyski i hodowla może okazać się mało rentowna. Zaburzenia płodności wpływają w dużym stopniu na wydłużenie okresu międzywycieleniowego, skutkiem czego jest przedłużenie laktacji.

Oceny prawidłowości rozrodu w stadzie można dokonać na podstawie obserwacji przebiegu cyklu jajnikowego opartej na bezinwazyjnym, ultrasonograficznym badaniu jajnika, a także najprostszym i powszechnie stosowanym badaniu per rectum. Według danych brytyjskich obecność prawidłowego pęcherzyka i ciałka żółtego można stwierdzić w 89%. Cechami charakteryzującymi prawidłowość morfologii jajnika jest jego duża średnica, grzybkowaty lub stożkowaty kształt o zbitej konsystencji lub z jamką wewnętrzną.

 

Przygotuj krowy na upały

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Uniwerytet Przyrodniczy, Lublin

 

Lato jest w odczuciach wielu osób jedną z najprzyjemniejszych pór roku. Niestety, nie dla bydła. W okresie od drugiej połowy czerwca do końca sierpnia mamy w Polsce do czynienia z narastającym problemem zbyt wysokich temperatur, który może prowadzić do występowania u krów tzw. stresu cieplnego. Jest to problem nie tylko obniżonego poziomu dobrostanu bydła, ale także ograniczonej produkcyjności zwierząt będącej rezultatem zmniejszonego spożycia pasz i spowolnionego przeżuwania oraz zwiększonego obumierania zarodków, czy też opóźnionej pierwszej rui po porodzie.

 

Józef Krzyżewski
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Do niedawna uważało się, że mleko i produkty z niego otrzymywane odgrywają znaczącą rolę w żywieniu człowieka głównie ze względu na zawartość w nich podstawowych składników pokarmowych, tj. tłuszczu i białka. Dlatego też prowadzona przez wiele lat selekcja bydła mlecznego była ukierunkowana na uzyskanie wysokiej wydajności mleka, zawierającego dużo tłuszczu a w okresie ostatnich dziesięcioleci także zawartości białka.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.