Strefa Bydło

Hodowca Bydła 1/2017

Kampylobakterioza Campylobacteriosis groźna choroba odzwierzęca

Karol Kotowski

Kępno

 

Kampylobakterioza jest zakaźnym schorzeniem, często o nietypowym obrazie klinicznym i bezobjawowym nosicielstwie u zwierząt i ludzi. Choroba występuje na całym świecie i dotyczy bydła, owiec, kóz, ptaków a także innych gatunków zwierząt domowych i dzikich. W zależności od uwarunkowań rozwoju procesu chorobowego schorzenie może występować w dwóch formach, różniących się patogenezą.

System HACCP w gospodarstwie specjalizującym się w produkcji mleka

Dariusz Minakowski, Jarosław Zabielski, Joanna Bacisz

Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży

 

System HACCP stosowany dotychczas przy identyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności, może być wykorzystany również w tzw. produkcji pierwotnej, po uwzględnieniu specyfiki gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka. Wymaga to określenia najważniejszych zagrożeń z uwzględnieniem akceptowalnych ich poziomów w całym cyklu produkcji mleka surowego do skupu.

Wdrożenie systemu HACCP w ramach gospodarstwa specjalizującego się w produkcji mleka powinno przyczynić się do produkcji surowca o wymaganej wysokiej i stabilnej jakości dla potrzeb przetwórstwa. Określenie zagrożeń i krytycznych punktów (CCP) dla bezpieczeństwa produkcji mleka surowego do skupu w poszczególnych jego etapach, sprzyjać będzie zapobieganiu lub eliminacji występowania negatywnych czynników w całym cyklu produkcyjnym. Równocześnie generować to może uzasadnioną potrzebę wprowadzania audytów wewnętrznych w odniesieniu do określonych procesów i procedur produkcyjnych i podejmowania działań odpowiadających dobrej praktyce (GMP) w produkcji mleka surowego do skupu.

                O jakości surowca do skupu decydują nie tylko jego cechy fizykochemiczne, w tym skład fizyko-chemiczny i obecność substancji hamujących (sh), ale również ocena mikrobiologiczna, która ma istotny wpływ na występowanie mikroflory saprofitycznej i chorobotwórczej. Na jakość mikrobiologiczną wpływa bezpośrednio stan zdrowotny gruczołu mlekowego oraz higiena i sposób pozyskiwania mleka, które powinno odbywać się w hali udojowej lub przy użyciu robotów udojowych w specjalnie wydzielonym do tego sektorze. Należy pamiętać, że jakość mleka surowego do skupu decyduje o jego przydatności i przeznaczeniu w przetwórstwie.

 

NOWA

TECHNOLOGIA

DeLaval wprowadza na rynek nową technologię w zakresie oświetlenia do obór mlecznych – Lampy LED o parametrach uwzględniających fizjologię krowy

Firma DeLaval wprowadza na rynek nowy rodzaj oświetlenia do obór uwzględniający fizjologię krowy – lampy DeLaval LED o unikalnym połączeniu światła białego i niebieskiego.

Błędy w utrzymaniu skracają okres użytkowania krów

Józef Krzyżewski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Pod pojęciem długowieczności krów mlecznych należy rozumieć długość okresu ich użytkowania. Z szacunków dokonanych przez ekonomistów wynika, że optymalnym okresem użytkowania krów jest okres 7. pełnych laktacji. Obecnie w warunkach europejskich krowy użytkowane są przeciętnie przez okres 3 laktacji, a w USA przez 2,5 laktacje. Aby produkcja mleka zapewniała maksymalne korzyści, należałoby podwoić długość okresu użytkowania krów. Ekonomiści szacują, że granicą opłacalności produkcji mleka jest uzyskanie od krowy 30 000 kg mleka w okresie 3,5 laktacji. Oznacza to, że przeciętna dobowa wydajność mleczna krowy powinna powinna kształtować się na poziomie około 28 kg.

Głównym składnikiem kosztów związanych z produkcją mleka jest brakowanie krów w stadzie. W wielu stadach największy wskaźnik brakowań (nawet do 30%) przypada na pierwiastki. Przy wydajności mleka na poziomie 8 500 kg wybrakowanie krowy w połowie 3. laktacji pociąga za sobą stratę ok. 14 500 kg mleka w porównaniu do jej rówieśnicy, kończącej 4. laktację. Wyniki badań wskazują, że przeciętna długość użytkowania krów w Polsce wynosi ok. 3 laktacji, co stanowi zaledwie 25% długości życia biologicznego krowy, szacowanej na ok. 20 lat.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.