Strefa Bydło

Hodowca Bydła 1/2022

Tomasz Piskier; Katedra Agrobiotechnologii Politechniki Koszalińskiej

 

Kukurydza jest jedną z niewielu roślin charakteryzujących się tak dużym spektrum sposobów jej wykorzystania. Ziarno powszechnie stosowane jest w przemyśle spożywczym i spirytusowym. Najważniejsze jednak znaczenie ma jego wykorzystanie w produkcji zwierzęcej. Stosujemy zarówno ziarno suche jak i sporządzone z niego kiszonki. Możemy również wykorzystywać kiszonki typu CCM oraz kiszonki z całych roślin. Analizując produkcję bydła zarówno mlecznego jak i mięsnego jednoznacznie stwierdzamy, że kiszonka z kukurydzy stanowi nieodzowny element żywienia tych zwierząt. Przemawia za tym stosunkowa łatwość produkcji, relatywnie wyrównane w latach plonowanie oraz wartość pokarmowa paszy. Produkcja sianokiszonek z trwałych użytków zielonych okazuje się mało rentowna, co w połączeniu z bardzo wyraźną zmiennością poziomu plonowania łąk skłania nas do coraz większego zainteresowania uprawą kukurydzy. Dodatkowym argumentem przemawiającym za powszechną uprawą kukurydzy jest jej dobra odporność na uprawę w monokulturze oraz dobre wykorzystanie nawozów naturalnych, takich jak obornik i gnojowica. Szczególnie obecnie w dobie szalejących cen nawozów mineralnych, cecha ta okazuje się przydatna. Rozważyć oczywiście należy bardzo poważnie zagadnienie wprowadzenia obornika pod inne cenniejsze rośliny płodozmianu – temat ten wymaga jednak odrębnego potraktowania. Powszechne technologie uprawy kukurydzyPowszechnie stosuje się dwa kierunki produkcji kukurydzy. Gospodarstwa bezinwentarzowe produkują głównie kukurydzę z przeznaczeniem na ziarno, a produkcja kukurydzy kiszonkowej np. na biogaz jest marginalna. Gospodarstwa hodowlane nastawione są natomiast niemal wyłącznie na produkcję kukurydzy kiszonkowej. Oczywiście w latach dobrego urodzaju i wysokich plonów biomasy często podczas żniw podejmowana jest decyzja o opóźnieniu zbioru części pól i przeznaczeniu kukurydzy na ziarno.

Dagmara Migut; Uniwersytet Rzeszowski

 

Plony i ich jakość są wynikiem interakcji między potencjalną ekspresją genotypu, a czynnikami środowiska, modyfikowanymi przez zarządzanie agronomiczne rolnika. Nie ma jednej odmiany, która zdałaby egzamin na każdym polu, dlatego bardzo ważne jest dobranie odmiany pod indywidualne warunki gospodarstwa, biorąc pod uwagę glebę, czy warunki uprawy. Do podstawowych i jednocześnie bardzo ważnych cech kukurydzy należą wczesność dojrzewania, wysokie plonowanie stabilne w latach, odporność na niskie temperatury, choroby i szkodniki oraz dobry wigor wzrostu początkowego. W czasie oceny wartości gospodarczej kukurydzy uprawianej na ziarno najistotniejszymi parametrami są: plon ziarna, wilgotność ziarna w czasie zbioru oraz odporność na wyleganie i porażenie przez fuzariozę. Należy również zwrócić uwagę na nasilenie występowania stresów abiotycznych, takich jak mała dostępność wody, zasolenie, wysokie lub niskie temperatury, niedotlenienie, czy też niedobór składników odżywczych, które mogą obniżać efektywność produkcji roślinnej. W zeszłym roku kukurydza musiała poradzić sobie z suszą, chłodami i nadmiarem wody w czasie jednego sezonu wegetacyjnego, przez co w wielu gospodarstwach zbiory były opóźnione. Mimo to plony okazały się zadowalające. A co w tym sezonie proponują nam producenci? Jest w czym wybierać. BAYER (DEKALB)Odmiany:  DKC3201  |  DKC3204  |  DKC2972  |  DKC3609  |  DKC3888. W sezonie 2022 w ofercie firmy BAYER (DEKALB) pojawiły się dwie nowości. DKC3201 to odmiana uniwersalna z grupy średniowczesnej (FAO 240), o ziarnie typu flint/dent. Polecana na różne stanowiska, zarówno do uprawy na ziarno, jak i na kiszonkę na terenie całego kraju. Charakteryzuje się bardzo dobrym wczesnym wigorem roślin i tolerancją na niskie temperatury. Wytwarza wysokie rośliny o bardzo dobrej zdrowotności, silnym efekcie Stay-Green oraz wysokiej tolerancji na wyleganie łodygowe i korzeniowe. Przy uprawie na ziarno wyróżnia się wysokim i stabilnym plonowaniem, a w uprawie na kiszonkę wysokim plonem ogólnym biomasy i bardzo dobrymi parametrami jakościowymi kiszonki. Drugą tegoroczną nowością jest odmiana DKC3204, która należy do grupy średniowczesnej (FAO 240) o ziarnie typu flint/dent dedykowana do uprawy w całym kraju. Cechuje się bardzo wysokim plonem ogólnym suchej masy i bardzo dobrymi parametrami kiszonki (dobra strawność włókna i wysoka zawartość skrobi). Jest to odmiana o wysokich roślinach z silnie rozbudowanym systemem korzeniowym i mocnymi łodygami, co ma wpływ na wysoką tolerancję na wyleganie łodygowe. Ponadto charakteryzuje się bardzo dobrym wigorem początkowym i silnym efektem Stay-Green. Należy również wspomnieć, że odmiana ta jest polecana w programie Silo Extra, skupiającym odmiany wyróżniające się pod względem cech jakościowych kiszonki. Kolejna odmianą, na którą warto zwrócić uwagę jest uniwersalna odmiana DKC2972 należąca do grupy średniowczesnej (FAO 230) o ziarnie typu flint/dent przeznaczona do uprawy na ziarno i kiszonkę na terenie całego kraju.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.