Strefa Bydło

Hodowca Bydła 2/2022

Barbara Wróbel; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy-PIB w Falentach 

 

Potencjał produkcyjny trwałych użytków zielonych w Polsce, oceniany jest na około 30 000 tys. ton siana, co stanowi równowartość około 18 000 tys. ton zboża. Obecnie wykorzystanie tego potencjału ocenia się na ok. 60%. Świadczą o tym średnie roczne plony uzyskiwane z łąk, które w okresie ostatnich 10 lat wynosiły niewiele ponad 5 t s.m. z ha. Po uregulowaniu stosunków wodnych, przy odpowiednim nawożeniu i użytkowaniu łąki mogą plonować na poziomie 8-10 t s.m. z hektara (tabela 1). Oznacza to, że coroczne traci się możliwość pozyskiwania dużych ilości pasz, które są jednymi z najtańszych pasz objętościowych, zarówno w przeliczeniu na jednostkę masy plonu jak również plonu białka, czy nawet energii. O produkcyjności łąk i pastwisk decyduje szereg czynników. Są to czynniki decydujące o potencjale plonotwórczym siedliska (czynniki klimatyczne, orograficzne, edaficzne i biotyczne) oraz czynniki stymulujące poziom plonowania (zabiegi pratotechniczne, w tym nawożenie). Stopień uwilgotnienia gleby - Uwilgotnienie gleby jest czynnikiem decydującym w największym stopniu o produkcyjności użytków zielonych. Dlatego podstawowym warunkiem wykorzystanie pełnego potencjału produkcyjnego użytków zielonych jest uregulowanie czynnika wodnego. Trawy, które są dominującą grupą roślin łąkowych, w okresie wegetacji zużywają ogromne ilości wody na produkcję biomasy. Zbyt niskie zaleganie zwierciadła wody w glebie uzależnia produkcyjność użytków zielonych wyłącznie od opadów deszczu a głównymi skutkami niedoboru wody jest spadek plonowania oraz wypadanie z runi wartościowych gatunków o płytkim systemie korzeniowym. Natomiast zbyt wysoki poziom wody gruntowej przyczynia się do rozprzestrzeniania w runi gatunków higrofilnych o gorszej jakości (sity, turzyce, skrzypy) oraz zabagniania gleby. Nadmiar wody w glebie skutkuje również zbyt późnym wznowieniem wegetacji wiosną, utrudnieniami w stosowaniu nowoczesnych maszyn, wykluczeniem użytkowania pastwiskowego oraz występowaniem pasożytów zwierzęcych.  Umiejętność gospodarowania wodą jest zatem bardzo ważnym czynnikiem kształtowania wielkości i jakości plonów.

Dagmara Migut; Uniwerystet Rzeszowski, Zakład Produkcji Rolniczej

 

Kukurydza jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Rosnące zainteresowanie uprawą tej rośliny wynika z możliwości jej uniwersalnego zastosowania – jako żywność, pasza dla zwierząt, roślina przemysłowa czy też energetyczna. Jednak, bez względu na kierunek uprawy kukurydzy, niezmiernie ważne jest uzyskanie wysokiego plonu suchej masy bądź ziarna o jak najlepszych parametrach jakościowych. Szereg czynników wywiera wpływ na kształtowanie się plonów. Przede wszystkim, wymienić należy uprawę przedsiewną, nawożenie, dobór odmian, siew, zwalczanie chwastów, dobór produktów do stosowania nawożenia dolistnego, zbiór, konserwację czy przechowywanie plonów. Poza czynnikami biotycznymi, w uprawie kukurydzy występują liczne stresy abiotyczne, które stanowią jedne z głównych zagrożeń dla produktywności rolnictwa. Należą do nich: niskie temperatury w okresie kiełkowania i wschodów roślin, przymrozki wiosenne, susza glebowa, nadmierne opady powodujące zalewanie upraw, uszkodzenia herbicydowe, uszkodzenia roślin przy stosowaniu nawożenia pogłównego, błędy w nawożeniu – braki makro i mikroskładników w glebie lub ich upośledzone pobieranie, zbyt kwaśny odczyn gleby, uszkodzenia gradowe, wyleganie z powodu silnych wiatrów, zbyt wysokie temperatury w okresie kwitnienia. Wszystkie te czynniki mogą powodować znaczące straty w plonie ziarna lub kiszonki. Ponadto mogą wpływać na prawie wszystkie procesy metaboliczne roślin, które są w stanie dostrzec bodźce środowiskowe i przystosować się do różnych środowisk, jednak stopień tolerancji i zdolności przystosowania się do stresów abiotycznych różni się w zależności od gatunku i odmiany. Dlatego uprawy we wczesnej fazie stresu nie wykazują widocznych objawów, ale ich fizjologia może ulegać znacznym zmianom.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.