Strefa Drób

Hodowca Drobiu 7/2019

HD 7.2019 okl

W numerze:

  1. Letnie upały i stres cieplny Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
  2. Sole kwasu masłowego Martyna Wilk
  3. Hydroksyanalog metioniny(DL-HMTBA) i DL-metionina może zostać zastąpiona przez 67% i 90,5% L-metioniny dr Behnam Saremi
  4. Zastosowanie immunostymulatorów w żywieniu drobiu Oliwia Duszyńska-Stolarska
  5. Znaczenie mykotoksyn w stadach reprodukcyjnych Maciej Kucharski
  6. Kokcydioza obniża zyski producentów drobiu Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  7. Pasożyty kur Bartosz Korytkowski
  8. Drób wodny w Polsce Jakub Biesek
  9. Czynniki wpływające na wyrównanie ptaków w mięsnych stadach rodzicielskich Alina Rachwał
  10. XV Forum Zootechniczno-Weterynaryjne Katarzyna Gawrońska
  11. Drobiarze pod Giewontem Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk

 

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Drobiarze pod Giewontem

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk

 

Tak jak co roku, od 23 lat do Zakopanego zjechali z końcem maja (30.05. br.), z całej Polski, pokonując niekiedy ponad 600 km, producenci drobiu. Towarzyszyli im jak zwykle, przedstawiciele firm paszowych, producenci urządzeń i sprzętu drobiarskiego, firmy farmaceutyczne. Nie zabrakło również przedstawicielki Kancelarii Brokerskiej oraz pracowników biura Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Wśród uczestników tegorocznego zjazdu, była widoczna zmiana pokoleń. Biuro Sympozjum zarejestrowało w ponad 200 uczestników, z których 75-80% stanowili nowi, młodzi przedstawiciele branży. W organizacji Sympozjum, udział wzięło 12 firm, jak należy sądzić – wszyscy w charakterze diamentowych sponsorów.

XV Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

Katarzyna Gawrońska; Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Poznań

 

Tegoroczne XV Forum Zootechniczno-Weterynaryjne w Poznaniu poświęcono pamięci niezwykłej postaci prof. dr. hab. Mieczysława Ratajszczaka, wieloletniego pracownika Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, cenionego wykładowcy, specjalisty z dziedziny hodowli zwierząt, jednego z twórców rasy świnia złotnicka. 

Czynniki wpływające na wyrównanie ptaków w mięsnych stadach rodzicielskich

Alina Rachwał; Poznań

 

Złe wyrównanie ptaków w mięsnych stadach rodzicielskich może stanowić poważny problem w przemyśle drobiarskim. Dobrze wyrównane stado ma znacznie większy potencjał produkcyjny niż stado niewyrównane. Obok masy ciała, należy brać pod uwagę także wyrównanie pod względem wielkości szkieletu i stopnia umięśnienia ptaków oraz wiek dojrzewania płciowego. W stadzie niewyrównanym ptaki nie osiągają wysokiej produkcji jaj w szczycie nieśności, a kury o słabiej rozwiniętym szkielecie niosą mniejsze jaja, z których wylęgają się pisklęta o niższej masie ciała.

Drób wodny w Polsce

Jakub Biesek; Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Od 2017 roku najczęściej spożywanym mięsem na świecie jest mięso drobiowe, które ma wiele zalet. Stąd też zauważalny jest rosnący popyt na rynku. Produkcja drobiu wodnego w Polsce w porównaniu z większą produkcją drobiu grzebiącego stanowi niszowy element drobiarstwa. Znana jest wieloletnia tradycja tejże produkcji. Cieszy się ona coraz to większym zainteresowaniem wśród potencjalnych konsumentów w kraju, a przede wszystkim za granicą. Na uznanie zasługuje fakt, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Produkcja kaczek rośnie i ma coraz większe znaczenie na rynku w aspekcie poszukiwania nowych smaków przez konsumentów.

Pasożyty kur

Bartosz Korytkowski

 

Pasożyty drobiu możemy podzielić na zewnętrzne i wewnętrzne – biorąc pod uwagę ich środowisko bytowania. Inny podział wyodrębnia dwie grupy: pierwsza – pasożyty rozwijające się na żywych organizmach oraz na materii nieożywionej, a druga – pasożyty mogące rozwijać się w fazie wegetatywnej tylko w/na organizmach żywych. Poza organizmem żywiciela pasożyty te mogą przetrwać w formie przetrwalnikowej.

Kokcydioza obniża zyski producentów drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Kokcydioza to najbardziej powszechna choroba drobiu powodowana przez pasożyty należące do rodzaju Eimeria. Pierwotniaki te żyją w komórkach nabłonka wyściełających różne odcinki jelita. Namnażając się uszkadzają te komórki, czego efektem jest kał podbiegnięty krwią i śluzem, a także konsekwencje zdrowotne u ptaków – anemia, odwodnienie, utrata apetytu, obniżenie masy ciała i wzrost śmiertelności.

Znaczenie mykotoksyn w stadach reprodukcyjnych

Maciej Kucharski; Specjalista Chorób Drobiu i Ptaków Ozdobnych

 

Mykotoskyny są to wtórne metabolity wytwarzane przez grzyby pleśniowe m.in. z rodzaju Fusarium sp., Penicilium sp., Aspergillus sp., i inne. Są to związki wykazujące wiele różnych działań na organizm. Związki te wykazują działanie odległe co oznacza, że efekt narażenia na nie pojawia się po pewnym czasie (zatrucia chroniczne lub nagle zatrucia ostre), co jest niekorzystne dla hodowcy. Zmiany które powstały w organizmie ptaka, są już nie do zniwelowania. Jeden gatunek grzybów pleśniowych może wytwarzać wiele różnych mykotoksyn. Działanie ich może się razem nasilać i ze zdwojoną „siłą” oddziaływać negatywnie na ptaki. Nie są znane wszystkie aspekty odziaływania tych toksyn na ptaki.

Zastosowanie immunostymulatorów w żywieniu drobiu

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Konsekwencją intensyfikacji produkcji są często liczne zakażenia patogenami oraz choroby układu pokarmowego. Brak możliwości zastosowania antybiotyków zmusza hodowców do poszukiwania innych sposobów poprawy kondycji w stadzie. Na szczególną uwagę zasługują substancje, które jako dodatki paszowe wspomagają odporność, a tym samym poprawiają parametry produkcyjne zwierząt.

Hydroksyanalog metioniny(DL-HMTBA) i DL-metionina może zostać zastąpiona przez 67% i 90,5% L-metioniny

dr Behnam Saremi; Dyrektor działu technicznego, CJ Europe GmbH

 

Izomery, prekursory metioniny i ich konwersja do L-metioniny

Metionina jest pierwszym aminokwasem limitującym w żywieniu drobiu i jednym z pierwszych limitujących u pozostałych zwierząt hodowlanych. Typowe pasze oparte o kukurydzę i soję, które są zazwyczaj stosowane w żywieniu okazują się zbyt ubogie w metioninę. Z tego powodu uzupełnianie mieszanek o metioninę w celu uzyskania zbilansowanego poziomu aminokwasów w paszy jest od dłuższego czasu powszechnie stosowane w żywieniu zwierząt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy