Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2019

HD 10.2019 okl

W numerze:

  1. Programy redukcji antybiotyków w chowie drobiu Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  2. Zapotrzebowanie kaczek na aminokwasy Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
  3. Białko owadów w żywieniu drobiu Anna Wilkanowska
  4. Przez trudy do gwiazd już przez 18 lat AW/SG
  5. Rynek kapłonów zapotrzebowanie, produkcja w Polsce i na świecie Bartosz Korytkowski
  6. Rodzaje materiałów ściółkowych Michelle Paradowska, Jakub Biesek, Sebastian Wlaźlak, Mirosław Banaszak
  7. Zróżnicowana jakość jaj kur objętych w Polsce programem ochrony Józefa Krawczyk, Jolanta Calik
  8. Choroba Mareka – szczepy o wysokiej zjadliwości (vv+MDV) Maciej Kucharski
  9. Produkcja drobiu w aspekcie żywności funkcjonalnej Oliwia Duszyńska-Stolarska
  10. Sprawozdanie z XXXI Międzynarodowego Sympozjum Drobiarskiego Monika Michalczuk, Katarzyna Markowska

 

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Sprawozdanie z XXXI Międzynarodowego Sympozjum Drobiarskiego

Monika Michalczuk; SGGW Warszawa, Katarzyna Markowska

 

W dniach 4-6 września w bieszczadzkim Polańczyku odbyło się XXXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie „Nauka Praktyce – Praktyka Nauce”. Organizatorem sympozjum był Zarząd Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej (PB WPSA) oraz dr hab. prof. UR Zofia Sokołowicz wraz z zespołem Katedry Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Produkcja drobiu w aspekcie żywności funkcjonalnej

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Świadomość społeczna dotycząca problematyki zdrowia powiązanego z odpowiednim odżywianiem nieustannie wzrasta. Dieta ma fundamentalny wpływ na kondycję organizmu, a jej odpowiednia forma może zapobiec wystąpieniu chorób cywilizacyjnych. Mięso drobiowe posiada walory zarówno dietetyczne jak i odżywcze, dlatego cieszy się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów.

Choroba Mareka – szczepy o wysokiej zjadliwości (vv+MDV)

Maciej Kucharski; Specjalista Chorób Drobiu i Ptaków Ozdobnych

 

Choroba Mareka jest chorobą o etiologii wirusowej (Herpeswirus) prowadzącą do olbrzymich strat na fermach drobiu. Dodatkowo, w przebiegu tej choroby obserwuje się pojawienie się zmian nowotworowych w narządach wewnętrznych, immunosupresję przez co ptaki są bardziej podatne na infekcje innymi czynnikami zakaźnymi. Diagnostyka jest wieloetapowa, kosztowna, nie mówiąc już o wyborze odpowiedniej szczepionki i profilaktyki.

Zróżnicowana jakość jaj kur objętych w Polsce programem ochrony

Józefa Krawczyk, Jolanta Calik; Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, Kraków

 

Jaja spożywcze w diecie człowieka stanowią tanie, a zarazem cenne źródło wartościowych składników odżywczych, a ich spożycie w Polsce wg IERiGŻ w ostatnich latach utrzymuje się na poziomie około 140 szt/mieszkańca. Jaja uzyskiwane od rodzimych ras kur stanowią margines produkcji wielkotowarowej. Rasy kur objęte programem ochrony wykorzystywane są najczęściej, podobnie jak w innych krajach, w ekologicznych lub proekologicznych systemach chowu, ponieważ dobrze znoszą warunki utrzymania uwarunkowane klimatem i zasobami paszowymi danego regionu, a ze względu na piękne, różnobarwne upierzenie stanowią ozdobę podwórek chłopskich.

Rodzaje materiałów ściółkowych

Michelle Paradowska, Jakub Biesek, Sebastian Wlaźlak, Mirosław Banaszak; Uniwerytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Utrzymanie drobiu oraz innych zwierząt gospodarskich wiąże się z zapewnieniem im warunków, które nie są szkodliwe dla ich stanu zdrowia, nie powodują uszkodzeń ani obrażeń ciała, a także zapewniają swobodę ruchu.

Rynek kapłonów zapotrzebowanie, produkcja w Polsce i na świecie

Bartosz Korytkowski

 

Zainteresowanie mięsem kapłonów zwiększa się zarówno u nas w kraju, jak i w różnych rejonach świata. W tym celu wykorzystywane są kury rodzimych ras, bądź ich mieszańce. Produkowane kapłony cechuje bardzo smaczne i kruche mięso.

Przez trudy do gwiazd już przez 18 lat

AW/SG

 

Cargill Poland i GPR BAKSS świętują kolejną rocznicę współpracy. W tym roku jest ona bardzo wymowna – dotarła do osiemnastych urodzin.
Taka współpraca w branży paszowej w Polsce jest czymś wyjątkowym – podkreśla Kamila Oświęcimska-Rusin, Dyrektor Komercyjny ds. Drobiu i Trzody w Europie Centralnej w firmie Cargill – Fundamentem wspólnego działania naszych firm jest otwartość, zaufanie i wspólne wartości. To właśnie w pełni partnerskie podejście doprowadziło nas do tego święta.

Białko owadów w żywieniu drobiu

Anna Wilkanowska

 

Produkcja drobiarska w większości oparta jest na zbożach, w których nie występują wystarczające dla produkcji drobiu ilości białka i należy je uzupełniać innymi dodatkami. W przeszłości doskonałym źródłem białka była soja. Niestety, w związku ze zbliżającym się wejściem w życie zakazu stosowania genetycznie modyfikowanej soi w żywieniu drobiu, bezustannie trwają prace nad znalezieniem odpowiedniego zamiennika tego surowca. 

Zapotrzebowanie kaczek na aminokwasy

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS

 

Białko pod wpływem kwasów lub zasad ulega hydrolizie, powodującej rozczepienie peptydowych wiązań i uwolnienie aminokwasów, które mogą być egzogenne, niezbędne – ale nie syntetyzowane przez organizm i muszą być dostarczane kaczkom w pożywieniu, w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych. Znajomość udziału niezbędnych aminokwasów w paszach jest podstawowym warunkiem skutecznego żywienia drobiu, w różnych okresach jego wzrostu i rozwoju, przy osiąganiu pełnych możliwości produkcyjnych (Buraczewski 2004).

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy