Strefa Drób

Hodowca Drobiu 9/2020

Granice w selekcji kur nieśnych i mięsnych

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Selekcja może osiągnąć teoretycznie szczyt swej możliwości, gdy wszystkie korzystne allele osiągną stabilizację, jednak aktualne dane dotyczące drobiu pokazują, że odpowiedź na stosowaną selekcję, może mieć miejsce nawet po 50 lub więcej selekcjonowanych pokoleniach drobiu. Mechanizmy zapewniające reakcję zamkniętej populacji, mogą powodować zjawiska rekombinacji, mutacji i epistatyczne interakcje. Ponadto ciągłe dodawanie nowych kryteriów selekcyjnych, może opóźnić osiągnięcie granicy genetycznego doskonalenia, związanego z selekcją na pojedynczą cechę. Reakcja drobiu na selekcję może być mniejsza w przypadku chowu wsobnego, który w wyniku wąskiej bazy genetycznej, wpływa na cechy przeżywalności ptaków (Davies 2018).

Rola zakwaszaczy w wielkoprzemysłowej produkcji drobiu

Aleabio

 

Zakwaszacze – temat, który wydaje się dokładnie zbadany i opisany. Każdy świadomy hodowca drobiu wie jak istotną rolę odgrywają wysokiej jakości preparaty zakwaszające do wody czy paszy.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.