Strefa Drób

Hodowca Drobiu 7/2022

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Szczepienia to obecnie podstawowe narzędzie profilaktyki w stadach drobiu. Stosuje się je, aby zapobiegać rozwojowi chorób zakaźnych. Płacąc niemałe pieniądze za biopreparaty, hodowcy oczekują, że będą one skutecznie chronić stado. Niekiedy może się jednak zdarzyć, że podanie szczepionki nie przyniesie pożądanego efektu, a w stadzie dojdzie do rozwoju choroby. Winą za taki stan rzeczy najczęściej obarcza się producenta szczepionki ewentualnie lekarza weterynarii sprawującego opiekę nad stadem. Należy jednak mieć na uwadze, że za nieskuteczność zastosowanych biopreparatów może odpowiadać szereg bardzo różnych czynników, w tym również takie, na które wpływ może mieć hodowca. Jak postępować ze szczepionkami?Biopreparaty, w szczególności te zawierające żywe patogeny, są bardzo wrażliwe na warunki przechowywania, w tym zwłaszcza na wahania temperatury. Zaleca się, aby szczepionki były przechowywane w zakresie temperatur 2-8°C przez cały ich okres przydatności do użycia, również podczas transportu (stosując lodówki przenośne) i na fermie przed podaniem ich ptakom. Mając na uwadze termiczną wrażliwość biopreparatów należy dążyć, aby podać szczepionkę wszystkim szczepionym ptakom w jak najkrótszym czasie (do 1 godziny). Szczepionek nie należy także zamrażać. Warto jest jednak chronić je przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Szczepionki podajemy zwierzętom przed upływem ich daty ważności, tylko wtedy producent gwarantuje że będą one skutecznie działać. Tuż przed podaniem biopreparaty dobrze jest ogrzać do temperatury ciała ptaków i przed podaniem przygotować ją zgodnie z zaleceniami producenta.

Sebastian Wlaźlak, Kamil Kądziołka; Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, PBŚKoło Naukowe AVIUM

 

Lepkość treści jelit jest bardzo ważnym zagadnieniem w ujęciu efektywnego wykorzystania przez ptaki składników pokarmowych zawartych w paszy. Jej wysoka wartość jest niekorzystnym zjawiskiem, ponieważ negatywnie wpływa to na wyniki produkcyjne kurcząt rzeźnych. Parametr ten w dużej mierze zależy od żywienia, dlatego bardzo ważny jest dobór odpowiednich komponentów paszowych, a zastosowanie enzymów paszowych stanowi jeden ze sposobów zmniejszenia lepkość treści jelitowej. Lepkość jest cechą, która dotyczy proporcjonalnej zależności między przepływem substancji, a siłą na nią działającą. Może ona określać tarcie wewnętrzne płynów czy ciał stałych charakteryzujących się elastycznością. Jednostki w których jest wyrażana to Pa·s (paskal-sekunda), mPa·s (milipaskal-sekunda) lub cP (centypuaz). W przypadku drobiu, lepkość treści pokarmowej jest jednym z ważniejszych czynników, które wpływają na strawność poszczególnych składników pokarmowych. W badaniach naukowych wykazano, iż zwiększona lepkość paszy powoduje zaburzenia we wchłanianiu składników odżywczych, co skutkuje zmniejszonym rozkładem i transportem ich przez enzymy endogenne na powierzchni błony śluzowej jelit (Singh i Kim 2021). Poza tym, lepkość wraz ze składnikami paszy ma swoją rolę w rozwoju populacji drobnoustrojów. Zboża stanowią powszechnie stosowany komponent do produkcji paszy. Zawierają one polisacharydy nieskrobiowe (NSP) – element włókna pokarmowego.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.