Strefa Drób

Hodowca Drobiu 7/2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W numerze:

  1. Fizjologiczne podstawy żywienia drobiu Oliwia Duszyńska-Stolarska
  2. Związki mineralne we „współczesnej“ produkcji drobiarskiej Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  3. Ból w hodowli drobiu – realne zagrożenie wyniku produkcyjnego Albert Nakielski
  4. Surowce ziołowe jako paneceum na letnie upały Anita Zaworska
  5. Rośliny motylkowate jako pasza dla drobiu i źródło białka Agnieszka Misiura
  6. Selen zwiększa odporność u ptaków Bartosz Korytkowski
  7. Prolaktyna u drobiu Anna Wilkanowska, Artur Mazurowski
  8. Nowoczesna ferma reprodukcyjna z centralnym zbiorem jaj i gniazdami automatycznymi firmy Vencomatic oraz pakowaczką jaj lęgowych firmy Prinzen Vencomatic
  9. Antybiotykowy czy ziołowy stymulator wzrostu? Wojciech Grudzień
  10. Groźny stres Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  11. Walka z owadami wciąż trwa… Robert Szulc
  12. Choroby pierwotniacze drobiu Iwona Pijarska-Bińkowska
  13. Kury ozdobne hodowane w Polsce Katarzyna Jankowska
  14. Producenci jaj pod Giewontem XVII Sympozjum Drobiarskie Stanisław Wężyk
  15. Techniczne metody ograniczające emisję amoniaku Joanna Raczyńska
  16. Felieton: Jajogłowa euro-ekonomia
  17. Warunki utrzymania gęsi Joanna Marć-Pieńkowska

 

 Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Związki mineralne we „współczesnej“ produkcji drobiarskiej

Znaczenie witamin, aminokwasów i minerałów w diecie drobiu, a także pozostałych gatunków zwierząt jest powszechnie uznane. W przypadku minerałów wskazuje się na ich rolę w prawidłowym przebiegu procesów metabolicznych (biochemicznych) oraz jako budulca organizmu. Minerały w zależności od ilości w jakich występują w organizmie podzielono na makro- i mikroelementy. Makroelementy to pierwiastki, które występują w organizmie w większej ilości (>100 ppm) i jednocześnie zapotrzebowanie na nie jest większe niż w przypadku mikroelementów, których zawartość w organizmie może być niewielka lub wręcz śladowa (< 100 ppm, ilości nawet w ppb). Obecnie znanych jest 29 pierwiastków, które odgrywają pozytywną biologiczną rolę u przynajmniej jednego gatunku zwierząt. Siedem z nich stanowią makroelementy (wapń, fosfor, magnez, chlor, potas, sód, siarka), a pozostałe 22 to mikroelementy, które pomimo występowania w małych ilościach pełnią istotną rolę biopierwiastków i muszą być stale dostarczane do organizmu.

 

Warunki utrzymania gęsi

W celu zapewnienia zdrowia i dobrej kondycji gąsiąt należy przestrzegać zasad związanych z utrzymywaniem ptaków. W trosce o optymalny rozwój zwierząt należy zapewnić im optymalne warunki mikroklimatyczne w pomieszczeniu. Dodatkowo, mając na uwadze zdrowie i komfort ludzi, trzeba pamiętać, że sama ferma również powinna być zlokalizowana w odpowiedniej odległości, na przykład od budynków mieszkalnych. Wszelkie niepowodzenia w odchowie gąsiąt mogą wynikać z nieprzestrzegania podstawowych wymogów i są przyczyną strat w gospodarstwie.

 

Tagi:

Walka z owadami wciąż trwa…

Produkcja zwierzęca charakteryzuje się tym, że jej nieodłącznym elementem są wszędobylskie owady, gryzonie oraz inne organizmy żywe poszukujące pożywienia, schronienia i bytujące w obecności zwierząt hodowlanych. Ich obecność stwarza kłopoty higieniczne, owady przenoszą bakterie i wirusy. Powodują znaczny dyskomfort fizyczny i psychiczny nie tylko dla ptaków, ale także dla ludzi z obsługi. Dlatego wszelkim nieproszonym gościom powinno się powiedzieć stanowcze: NIE! I temu zagadnieniu poświęcony jest poniższy artykuł.

 

Tagi:

Surowce ziołowe jako paneceum na letnie upały

Przyczyną poważnych strat na fermach drobiu i w zakładach wylęgowych są długo utrzymujące się upały. Wysokie temperatury mogą spowodować istotny spadek nieśności w stadach reprodukcyjnych oraz wielkotowarowych. Z kolei w zakładach wylęgowych gorsze zapłodnienie jaj i spadek ich wartości biologicznej powoduje pogorszenie wyników wylęgów nawet ok. 10%. Upały powodują ograniczenie spożywania przez zwierzęta pasz, czego konsekwencją są mniejsze przyrosty drobiu rzeźnego i wydłużenie okresu tuczu, co ma wpływ na wzrost kosztów produkcji. Długotrwała fala upałów powoduje u producentów drobiu, podejmowanie decyzji, które są dla nich niekorzystne z punktu widzenia ekonomiki i efektywności produkcji. W takiej sytuacji antidotum mogą okazać się zioła.

 

Antybiotykowy czy ziołowy stymulator wzrostu?

Od dnia 1 stycznia 2006 r. obowiązuje w Polsce, wydany przez Unię Europejską, całkowity zakaz stosowania w paszach dla zwierząt konsumpcyjnych antybiotykowych stymulatorów wzrostu (ASW). Analogiczny zakaz wprowadzono w tym samym terminie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Głównym powodem była kwestia narastania lekooporności u bakterii podczas leczenia ludzi. W międzyczasie tylko nieliczne antybiotyki mogły być stosowane jako ASW (antybiotykowe stymulatory wzrostu), ale w efekcie i one zostały zakazane.

Panie P. jak żyć…?

 

Rośliny motylkowate jako pasza dla drobiu i źródło białka

Rośliny motylkowate mają duże znaczenie w rolnictwie, jednak zauważalny jest spadek uprawy tych cennych roślin. Znajdują one zastosowanie jako: pasze, zielony nawóz, w celu polepszenia struktury gleby oraz jako rośliny ozdobne.

 

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy