Strefa Drób

Hodowca Drobiu 9/2012

W numerze:

  1. Masy ciała kur nieśnych jako kluczowy parametr w zarządzaniu stadem produkcyjnym Marcin Tunkiewicz, Robert Burek
  2. Inwestuj świadomie Wybieraj nowoczesne technologie Magdalena Kędziorska
  3. Żywieniowe metody integralności jelit u drobiu Anna Wilkanowska
  4. Zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy kurcząt brojlerów Bartosz Korytkowski
  5. Zakwaszacze w żywieniu drobiu i nie tylko... Wojciech Grudzień
  6. Monitoring zdrowia w stadach kurcząt brojlerów Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  7. Pleśniakowiec lśniący Ważny szkodnik polskich ferm Henryka Korytkowska
  8. Jakość skorup w zależności od systemu utrzymania kur Lidia Lewko
  9. Kontrowersyjne kurczaki Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  10. Jako pierwsi w Polsce publikujemy zdjęcia systemu Colony MB! Piotr Lisiecki
  11. Przygotowanie kurników na zimę Alina Rachwał
  12. Święto Gęsi Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi
  13. Tadeusz Misiewicz o hodowli drobiu Jan Wnęk
  14. Jakość wiedzy... Robert Nowakowski

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

13 sierpnia 2012 miałem okazję skorzystać z zaproszenia na Drzwi Otwarte na fermie Państwa Grześkiewicz w Dębsku (pow. Żuromin). Organizatorem tego wydarzenia, oczywiście oprócz właścicieli, była firma Big Dutchman Polska. To właśnie w jej sprzęt wyposażono fermę, która specjalizuje się w chowie stad rodzicielskich. Goście mieli więc okazję zapoznać się z nowościami firmy Big Dutchman dedykowanymi temu profilowi produkcji, choć nie tylko.

 

Naturalne substancje ziołowe stosowane w żywieniu zwierząt wpływają korzystnie na wyniki produkcyjne. Do tego nie trzeba już przekonywać. Świadomość lekarzy weterynarii i hodowców w tym zakresie rośnie lawinowo. Produkty ziołowe to wciąż przyszłość. Pasze i dodatki paszowe wzbogacone komponentami ziołowymi służą prawidłowemu żywieniu, dzięki któremu może nie być potrzeby używania leków, ponieważ zwierzęta będą po prostu zdrowe. Tylko skuteczne preparaty będą miały rację bytu i tylko Ci, którzy są tego świadomi mogą myśleć optymistycznie o przyszłości.

 

Żywieniowe metody integralności jelit u drobiu

Warunkiem wysokiej produkcyjności zwierząt jest dobry stan ich zdrowia. Zdrowe zwierzęta pobierają odpowiednią ilość paszy, którą dobrze wykorzystują. Poprzez żywienie można wpływać na funkcjonowanie całego układu pokarmowego, ale również w pewnym zakresie modyfikować działanie systemu immunologicznego.

 

Jakość skorup w zależności od systemu utrzymania kur

Skorupa jaja jest twardą wapienną okrywą, zamykającą jajo od zewnątrz i nadającą mu kształt. Stanowi główną ochronę jaja jako komórki rozrodczej i spełnia swoją funkcję w określonych warunkach. Jako osłona treści jaja umożliwia wymianę gazową między rozwijającym się zarodkiem a środowiskiem zewnętrznym i jest źródłem składników mineralnych do budowy jego kośćca.

 

Kontrowersyjne kurczaki

„Zieloni” tym razem zaatakowali produkcję kurcząt brojlerów i to w Holandii, która jest w Europie jednym z ich głównych producentów i eksporterów mięsa drobiowego. Mając jednak na uwadze często pokrętne intencje tzw. „obrońców praw zwierząt”, można się zastanawiać czy rzeczywiście zależy im na komforcie w chowie kurcząt mięsnych i by konsumenta zadowolić kurczakiem ważącym niewiele więcej od dorosłej wrony i podobnie umięśnionym, ale za to odpowiednio drogim, czy też by wywołać kolejne zamieszanie w krajach, konkurujących w tej dziedzinie z Holandią.

 

Monitoring zdrowia w stadach kurcząt brojlerów

Zdrowe stado to podstawowy aspekt produkcji drobiarskiej. Straty ekonomiczne wynikające z masowych upadków ptaków liczone w tysiącach sztuk oraz nakłady finansowe ponoszone na leczenie często decydują o porażce w hodowli, a nawet konieczności jej zlikwidowania. Brak dbałości o właściwą prewencję (profilaktykę) w stadzie może być skuteczną strategią przy wysokiej opłacalności produkcji, lecz kiedy margines opłacalności jest wąski, z góry skazuje to na niepowodzenie hodowli. Oczywiście, nie można nie zauważyć, że profilaktyka, jak i nadzór weterynaryjny stada jest przedsięwzięciem kosztownym. Jednak w przypadku ferm drobiarskich, jak nigdzie indziej, sprawdza się powiedzenie, że zapobieganie jest tańsze od leczenia.

 

 

Zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy kurcząt brojlerów

Tempo wzrostu oraz odkładanie białka w organizmie ptaka uzależnione są od genetycznych predyspozycji. Jednakże to, w jaki sposób te cechy zostaną ujawnione, zależy od czynników środowiskowych, a zwłaszcza od żywienia. Od szeregu lat coraz więcej uwagi poświęca się zwłaszcza wartości biologicznej białka i aminokwasom.

 

Pleśniakowiec lśniący Ważny szkodnik polskich ferm

Pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus), nazywany także chrząszczem ściółkowym jest typowym przedstawicielem rodziny czarnuchowatych (Tenerbrionidae). Ciało tego chrząszcza ma kształt łódkowaty i jest lekko spłaszczone, koloru czarnego lub kasztanowego – lśniącego. Spodnia część ciała jest jaśniejsza, koloru bordowego. Nieduża głowa chrząszcza jest wciągnięta w tułów. Pasożyty te osiągają od 5 do 8 mm długości ciała. Samce są niewiele większe od samic. Czułki stopniowo rozszerzają się ku swoim końcom. Aparat gębowy, jak też czułki i odnóża są czerwonobrązowe. Pokrywy i przedplecze pokrywają delikatne punkty. Skrzydła lotne są dobrze rozwinięte, aczkolwiek są one dość rzadko wykorzystywane do fruwania. Larwy podobnie jak u większości czarnuchowatych swoim pokrojem przypominają drutowce. Są żółtawego lub brązowo-szarego koloru, mają kształt wydłużony, cylindryczny. Posiadają dość krótkie czułki i słabo wykształcone trzy pary odnóży. Mają około 1,5 cm długości przed przepoczwarczeniem.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy