Strefa Drób

Hodowca Drobiu 9/2012

Masy ciała kur nieśnych jako kluczowy parametr w zarządzaniu stadem produkcyjnym

Skuteczne zarządzanie stadem kur towarowych ma na celu osiągnięcie największej liczby jaj o żądanej masie i możliwie najwyższej opłacalności produkcji. Aby osiągnąć te cele, ptaki powinny być żywione prawidłowo zarówno podczas odchowu, jak i fazy produkcji jaj. Wiedzę, dzięki której możemy mieć pewność, że nasze stado jest żywione prawidłowo możemy zdobyć monitorując masę ciała ptaków oraz ich wyrównanie nie tylko w okresie odchowu, ale również w całym okresie produkcyjnym.

 

 

Przygotowanie kurników na zimę

Zapewnienie ptakom w kurnikach optymalnych warunków bytowania w okresie zimowym nie jest w praktyce łatwe. Drób wymaga bowiem dla zachowania dobrej nieśności i zdrowotności, odpowiednio ukształtowanych i stabilnych warunków środowiskowych.

 

Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi, członek Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izby Gospodarczej przy współpracy z wójtem Gminy Biskupiec już po raz dziewiąty zorganizował Święto Gęsi. Impreza ztostała sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

Tagi:

Tadeusz Misiewicz o hodowli drobiu

W okresie niewoli narodowej niepoślednią rolę w popularyzacji wiedzy gospodarskiej odgrywały czasopisma rolnicze. Jednym z takich wydawnictw był „Tygodnik Rolniczy” – organ Towarzystwa Rolniczego Krakowskiego. Na jego łamach poruszano zróżnicowane zagadnienia z zakresu hodowli drobiu. Popularyzatorem wiedzy hodowlanej, współpracującym z redakcją „Tygodnika Rolniczego” był Tadeusz Misiewicz. Jego artykuły odznaczały się zrozumiałym ujęciem opisywanych kwestii, przyczyniały się do pedagogizacji nawet mniej światłych czytelników.

 

Zakwaszacze w żywieniu drobiu i nie tylko...

Obecnie zakwaszacze są powszechnie stosowane w pełnoporcjowych mieszczankach dla drobiu i trzody chlewnej. Ich obecność korzystnie wpływa na tworzenie się optymalnego środowiska w przewodzie pokarmowym. Jednak nie zawsze ilość użyta w paszy wystarcza do uzyskaniu zakładanych efektów. Możliwe jest także dodatkowe użycie zakwaszaczy w przemysłowej produkcji drobiarskiej.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.