Katarzyna Jankowska
PAN Olsztyn
Podłoże genetyczne, a także środowisko, w którym przebywają zwierzęta podczas całego cyklu produkcyjnego stanowią dwa fundamentalne elementy wpływające na efekty produkcyjne. Dobre warunki chowu podwyższają stopień odporności z jednoczesnym obniżeniem stopnia zachorowań, a tym samym procentu upadków. Najlepszym przykładem jest drób rzeźny, gdzie nieprzestrzeganie zasad obowiązujących podczas trwania cyklu produkcyjnego ze względu na jego krótki okres i ograniczone, a niekiedy również niemożliwe działania „naprawcze”, prowadzi do dużych strat hodowcy. Kłania się tutaj zasada, że „lepiej zapobiegać, niż leczyć”, dlatego też hodowcy powinni zadbać o prawidłowość przebiegu cyklu produkcyjnego już w trakcie przygotowywania budynków do kolejnej obsady oraz w momencie wyboru materiału genetycznego do hodowli (u drobiu mięsnego modyfikacje genetyczne idą w kierunku poprawy jakości mięsa i wydajności poubojowej).