Strefa Drób

Hodowca Drobiu 2/2012

Katarzyna Jankowska  PAN Olsztyn

 

Na efekty produkcyjne związane z hodowlą zwierząt wpływa bardzo wiele różnorodnych czynników wynikających zarówno z podłoża genetycznego jak i z oddziaływania środowiska, co obserwuje się głównie podczas przebiegu cyklu produkcyjnego w hodowli zwierząt. Organizm zwierzęcia charakteryzuje się różnym stopniem odporności na wpływ negatywnych czynników, efektem którego są wszelkie niedomogi zdrowotne. Wyraźnym tego przykładem jest drób, z uwagi na krótki cykl produkcyjny, a także na modyfikacje genetyczne idące w kierunku poprawy jakości mięsa i wydajności poubojowej u drobiu mięsnego.

 

Ronny Mombaerts i Barbara Gaethofs, Nutrex NV Krzysztof Jankowiak, Nutrimix Polska

 

Trzoda chlewna oraz drób mają trudności z trawieniem NSP (polisacharydów nieskrobiowych) znajdujących się w zbożach. Enzymy mają zdolność rozcinania tych długołańcuchowych struktur na krótsze kawałki. Idealnym enzymem nadającym się do tego zadania wydaje się być ksylanaza.

 

Singapurska firma Biomax Technologies po wielu latach badań, opracowała system, który wykorzystuje specjalnie zaprojektowany rozdrabniacz, by dowolne odpady organiczne generowane przez agrobiznes i komercyjne zakłady przetwórstwa spożywczego, wymieszane z mieszanką specjalnych enzymów i podgrzane przekształciły się w bogatą, bezwonną, ciemnobrązową, sypką substancję znakomicie nadającą się do bezpośredniego nawożenia upraw. System firmy Biomax w prosty sposób rozwiązuje problemy wielu firm branży agro i przetwórstwa spożywczego w kwestii utylizacji odpadów organicznych.

 

Tłuszcze paszowe w żywieniu kurcząt rzeźnych w pływ na jakość mięsa

Paweł Konieczka,  Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt  im. Jana Kielanowskiego PAN w Jabłonnie

 

Wzrastający poziom wiedzy na temat wpływu składu diety na występowanie różnych chorób sprawił, że konsumenci są coraz bardziej wymagający i szukają produktów o działaniu prozdrowotnym (tak zwanej żywności funkcjonalnej). Produkty zwierzęce (mięso, jaja,) o właściwościach prozdrowotnych powinny zawierać tłuszcz o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych a wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o proporcji kwasów omega-6/omega 3 od 2 do 4.

 

Wpływ upadków brojerów w okresie ich wychowu na wyniki ekonomiczne

Alina Rachwał 

 

Opłacalność każdego kierunku produkcji zwierzęcej zależy w dużm stopniu od wielkości upadków. Problem ten jest szczególnie istotny w produkcji brojlerów. Padłe kurczęta nie mają bowiem żadnej wartości użytkowej i są likwidowane w celu zapobieżenia rozpowszechnianiu się chorób.

 

Jan Wnęk  PWSZ Krosno

 

W latach 50. ubiegłego stulecia realizowano tzw. plan 6-letni, który miał mieć, jak liczyły ówczesne władze, przełomowe znaczenie dla rozwoju rolnictwa. Zamierzano wydatnie zwiększyć produkcję roślinną i zwierzęcą, tak, aby zaspokoiła ona potrzeby żywnościowe ludności wsi i miast. Problemy ówczesnej produkcji rolniczej były szczegółowo analizowane na łamach specjalistycznych czasopism. Do takich periodyków zaliczany był „Przegląd Jajczarsko-Drobiarski”.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.