Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 1-2/2017

W numerze:

  1. Wartość pokarmowa nasion soi z upraw krajowych Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Tomasz Kołata
  2. Wpływ warunków chowu na wyniki tuczu Dorota Bugnacka
  3. Temperatura otoczenia a wyniki produkcyjne Damian Kulągowski, Dorota Witkowska
  4. Sucha dezynfekcja w chlewni Izabela Nieciecka, Dorota Witkowska
  5. Lekarz weterynarii jako menedżer stada na fermie wielkotowarowej Katarzyna Jankowska
  6. Locha w dobrej kondycji w świetle zmieniających się wymagań fizjologii Wanda Milewska
  7. Monitoring serologiczny – ważne narzędzie do kontroli zdrowia świń w stadzie Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  8. Co Brexit może oznaczać dla brytyjskiego przemysłu trzody chlewnej? Stuart Lumb
  9. Idealne rozwiązania dla rolnictwa i przemysłu Wolf System
  10. Pleuropneumonia świń Karol Kotowski
  11. Zmiany i wady jakościowe mięsa Zuzanna Wiśniewska, Anita Zaworska
  12. Newsy z TECH PORC November/December 2016 Philippe Caldier
  13. Jak uzyskać zadowalające wyniki w odchowie prosiąt? Elwira Fiedorowicz-Szatkowska

 

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator oraz KATALOG BRANŻOWY TRZODA CHLEWNA - 70 zł TUTAJ

Jak uzyskać zadowalające wyniki w odchowie prosiąt?

Elwira Fiedorowicz-Szatkowska

 


Pytanie to wielokrotnie pojawiało się na konferencji zorganizowanej przez firmę Ekoplon w dniu 23 listopada 2016 roku, w Hotelu Uroczysko w Kielcach. „Systemy żywienia Ekoplon – prosięta” – tak brzmiał temat przewodni wydarzenia. Podejmowana problematyka dotyczyła szeroko pojętego postępowania z prosiętami w okresie przed- i poodsadzeniowym.

Newsy z TECH PORC November/December 2016

Philippe Caldier



Loszka to nie tucznik 

W artykule tym, Nathalie Quiniou z Narodowego Instytutu Trzody Chlewnej we Francji (IFIP) przypomina, że głównym celem tuczu świń jest maksymalizacja wzrostu tkanki mięśniowej przy jednoczesnym obniżonym odkładaniu tkanki tłuszczowej, wysoka jakość mięsa oraz wysokie wykorzystanie paszy na kilogram przyrostu masy ciała.

Zmiany i wady jakościowe mięsa

Zuzanna Wiśniewska, studentka studiów magisterskich; Animal Production ManagementAnita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Jednym z głównych surowców pozyskiwanych od zwierząt hodowlanych jest mięso. Wartość odżywcza, energetyczna oraz właściwości organoleptyczne odgrywają decydującą rolę przy postrzeganiu jakości i przydatności produktu do spożycia przez konsumentów. 

Pleuropneumonia świń

Karol Kotowski; Kępno



Pleuropneumonia jest jedną z ważnych chorób układu oddechowego świń, występującą głównie w chlewniach średnio- i wielkotowarowych. Choroba obserwowana jest już od ubiegłego wieku w wielu krajach Europy. Pleuropneumonia świń występuje coraz powszechniej powodując znaczne straty ekonomiczne w produkcji, szczególnie w dużych chlewniach trzody chlewnej. Jak podaje Molenda (1988) zarazek wywołujący pleuropneumonię świń został po raz pierwszy wyosobniony w 1963 roku w Kalifornii od prosiąt chorujących z objawami posocznicy i zapalenia stawów. Autor ten uważa, że zapalenia płuc świń powodowane przez Actinobacillus pleuropneumoniae wykazuje tendencję wzrostową w wielu krajach świata, w tym również w Polsce.

Idealne rozwiązania dla rolnictwa i przemysłu

Wolf System


Wolf System to międzynarodowy koncern z 45-letnią tradycją. Jest obecny w 18 krajach Europy i zatrudnia ponad 3500 oddanych pracowników, którzy każdego dnia przyczyniają się do rozwoju firmy w obszarze budownictwa betonowego, stalowego i drewnianego.

Co Brexit może oznaczać dla brytyjskiego przemysłu trzody chlewnej?

Stuart Lumb; Wielka Brytania


Brytyjska Agnecja Agriculture & Horticulture Development Board (AHDB) opublikowała raport dotyczący handlu wieprzowiną między Wielką Brytanią, UE i jej innymi głównymi światowymi partnerami handlowymi, w którym uwzględnia zmiany rynkowe w związku z opuszczeniem UE przez Wielką Brytanię. Raport analizuje także główne globalne przepływy handlowe, w celu zidentyfikowania obszarów potencjalnego wzrostu rynku dla eksportu Wielkiej Brytanii, a także obszarów, które mogą być narażone na zwiększoną konkurencję w handlu.

Monitoring serologiczny – ważne narzędzie do kontroli zdrowia świń w stadzie

Agnieszka Wilczek-Jagiełło



Zdrowie zwierząt jest bez wątpienia podstawowym elementem decydującym o opłacalności hodowli trzody chlewnej. Dbałość o zdrowie zwierząt nie jest jednak sprawą łatwą, jak również tanią. Mając na uwadze, że największym wyzwaniem w hodowli świń są choroby zakaźne (zarówno te bakteryjne, jak i wirusowe) podstawowym przejawem dbałości o zdrowe stado jest prowadzenie indywidualnie dobranego programu szczepień oraz przestrzeganie zaleceń w zakresie bioasekuracji m.in. w zakresie czasu kwarantanny przy wprowadzaniu nowych sztuk do stada oraz wszelkiego typu zabiegów sanityzacji i dezynfekcji. Jednym z najważniejszych czynników szeroko rozumianego programu zdrowotnego stada jest jednak monitoring statusu zdrowotnego.

Locha w dobrej kondycji w świetle zmieniających się wymagań fizjologii

Wanda Milewska; UWM w Olsztynie



Żywienie loch jest najbardziej skomplikowane spośród wszystkich grup świń w stadzie, gdyż musi uwzględniać okresy cyklu rozpłodowego. Najmniejsze potrzeby pokarmowe mają lochy jałowe i niskoprośne, nieco większe wysokoprośne, a największe karmiące. Szczególną uwagę należy zwrócić na okres okołoporodowy i przy odsadzeniu oraz w okresie jałowienia do wystąpienia rui.

Lekarz weterynarii jako menedżer stada na fermie wielkotowarowej

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn



Zgodnie z Kodeksem Etyki Lekarza Weterynarii (Uchwała nr 3/2008/VII Nadzwyczajnego VII Krajowego Zjazdu Lekarzy Weterynarii z 26 stycznia 2008 r.) powołaniem lekarza weterynarii jest dbałość o zdrowie zwierząt oraz weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego i środowiska.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy