Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 9-10/2018

Pora na II edycję Agro Days. Dni Hodowcy

De Heus

 


Już po raz drugi, Agro Days. Dni Hodowcy zgromadzą w Warszawie społeczność hodowców z całej Polski. Tym razem autorskie wydarzenie firmy De Heus, odbędzie się 2 i 3 lutego 2019 r. w nowym Centrum Targowo-Kongresowym Global Expo. Formuła biznesowo-edukacyjna Dni Hodowcy skierowana jest do wszystkich zainteresowanych branżą hodowlaną, a także przemysłem rolno-spożywczym. Patronem wydarzenia jest m.in. dwumiesięcznik Hodowca Trzody Chlewnej. 

Claude Nocquard "Dumny z bycia niezależnym i blisko konsumenta"

Philippe Caldier



Po problemach zdrowotnych z jakimi musiał się borykać w 2003 r. Claude Nocquard – francuski hodowca trzody chlewnej –postanowił przekształcić swoje gospodarstwo w produkcję ekologiczną. Ograniczył liczbę loch z 110 do 80, a część własnej produkcji przeznaczona była do sprzedaży bezpośredniej.

Systemy alarmowe na fermie trzody chlewnej

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 


Podstawową funkcją każdego systemu alarmowego jest jak najszybsze informowanie o zagrożeniu. Najprostszy system alarmowy powinien posiadać przynajmniej sygnalizator zewnętrzny oraz kamery. Najczęściej składa się on z centrali alarmowej, manipulatora oraz czujek wykrywających ruch (PIR). Aby system alarmowy spełniał prawidłowo swoją funkcję, należy właściwie dobrać typ oraz sposób rozmieszczenia urządzeń alarmujących.

Technologie ogrzewania na fermie z wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii: pompy ciepła

Przemysław Marek; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy Poznań



Ogrzewanie budynku inwentarskiego w powiązaniu z systemem wentylacji stanowi podstawę w utrzymywaniu optymalnego mikroklimatu, a tym samym gwarantuje dobrostan utrzymywanych zwierząt. Świnie utrzymywane w nieprawidłowo ogrzewanych pomieszczeniach uzyskują gorsze wyniki produkcyjne, słabiej przybierają na wadze i częściej chorują. Istotny jest też fakt, iż pobierają jednocześnie więcej paszy kompensując w ten sposób większy wydatek energetyczny na utrzymanie prawidłowej temperatury ciała. Oczywiście sytuacja taka jest niedopuszczalna i bardzo nieekonomiczna dla hodowcy.

Czynniki wpływające na wydajność rozrodczą loch

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt



Hodowla świń bez wątpienia wymaga cierpliwości i ogromnego zaangażowania. Jest to branża, która rodzi potrzebę ciągłego zdobywania nowych umiejętności i wiedzy. Pomaga to sprostać coraz trudniejszym wymaganiom rynku i stawić czoła wyzwaniom, z którymi mierzą się hodowcy zwierząt gospodarskich. Niezbędną okazuje się być, między innymi, szeroka wiedza o fizjologicznych podstawach rozrodu, szczególnie dotycząca hormonalnej regulacji cyklu owulacyjnego, ciąży i porodu. Kluczowe znaczenie ma znajomość czynników mogących wpłynąć na wydajność reprodukcyjną świń.

Najsłabsze prosięta w miocie - jak je ratować i czy warto to robić "za wszelką cenę"?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 


Dążenie do zwiększenia opłacalności chowu trzody chlewnej sprawiło, że chcemy uzyskiwać coraz liczniejsze mioty prosiąt. Ma to oczywiście swoją cenę i nie zawsze się udaje. Jedną z problematycznych kwestii pozostaje uzyskiwanie prosiąt zróżnicowanych wagowo, gdzie te mniejsze są oczywiście słabsze i obarczone większym ryzykiem upadków. Poza tym, nawet przy miotach wyrównanych, pozostaje problem dostępności wszystkich prosiąt do sutków lochy. Okazuje się, że nawet gdy rodzi się 12 prosiąt nie wszystkie będą miały jednakowy dostęp do mleka, a te słabsze mogą być odpychane przez sztuki silniejsze.

Danish Genetics - nowy duński globalny gracz w sektorze hodowli świń

dr Robert Burek



W dniu 15-tego sierpnia tego roku 25 spośród najbardziej doświadczonych hodowców świń w Danii powołano do życia nową spółkę o nazwie Danish Genetics. Utworzenie Danish Genetics jest naturalną konsekwencją zmian wprowadzonych przez Zrzeszenie Duńskich Producentów Rolnych i Spożywczych (Landbrug & Fødevarer) w systemie hodowlanym DanAvl. Zrzeszenie wypowiedziało członkostwo wymienionym 25 hodowcom, ponieważ nie mogli oni przyłączyć się do nowego monopolistycznego programu DanBred, gdzie między innymi hodowcy i stada hodowlane mają przejść na produkcję licencjonowaną, w ramach której hodowcy i właściciele stad nie będą mieli wpływu na komercyjną stronę swojej działalności.

Behawior świń jako ważny wskaźnik dobrostanu

Marek Babicz; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



Zgodnie z Kodeksem dobrostanu zwierząt gospodarskich (Cods for Welfare of Livestock) z 1983 r. założenia dobrostanu trzody chlewnej opierają się na pięciu głównych zasadach, tzw. „wolnościach”, które należy spełnić: 

  • wolności od głodu i pragnienia,
  • wolności od dyskomfortu,
  • wolności od bólu, urazów i chorób, 
  • wolności od strachu i stresu,
  • wolności do wyrażania normalnego behawioru. 

Wpływ potencjału genetycznego trzody chlewnej na jakość mięsa

Jessica Stawicka; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 


Czynniki genetyczne takie jak: płeć, rasa, schemat krzyżowania, genotyp (Nowicki i Nowicka 2007) wpływają tylko w 30% na jakość prozdrowotną mięsa wieprzowego. Wykorzystanie możliwości potencjału genetycznego jest uwarunkowane prawidłowo dobranymi czynnikami żywieniowymi. Przy nieprawidłowym żywieniu potencjał genetyczny nie ma szans się ujawnić (Grudniewska 1998). 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy