Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 9-10/2018

Przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujących świnie

Krzysztof Karpiesiuk, Barbara Jarocka, Anna Woźniakowska; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie

 


Wraz z rozwojem i koncentracją produkcji świń oraz zmianami w obrocie zwierzętami, narasta zagrożenie ze strony chorób zakaźnych i zaraźliwych. Stada trzody chlewnej są coraz bardziej narażone na wystąpienie skutków zakażeń drobnoustrojami chorobotwórczymi.

XXIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt. zdrowia świń w Puławach

Elwira Fiedorowicz-Szatkowska, Katarzyna Markowska

 

W dniach 26-27 czerwca w Puławach odbyła się XXIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt. „Choroby zakaźne – poważne zagrożenie dla produkcji świń w Polsce”. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Zakład Chorób Świń Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB w Puławach.

Naturalne substancje przeciwbakteryjne - probiotyki, zioła

Karol Kotowski; Kępno



Jak wynika z dostępnych źródeł, z początkiem lat siedemdziesiątych przedstawiono pierwsze praktyczne wyniki badań nad zastąpieniem chemioterapeutyków postępowaniem bardziej fizjologicznym, a mianowicie wprowadzeniem do żywienia zwierząt liofilizatów Streptococcus faecium SF-68 produkcji AC-Cornelle. Uzyskane wyniki badań nad tymi drobnoustrojami skłoniły szereg zespołów badawczych do bardziej dokładnego wyjaśnienia mechanizmów odpowiedzialnych za pozytywne efekty, które uzyskiwano w praktyce po zastosowaniu wspomnianego liofilizatu Streptococcus faecium.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.