Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 11-12/2018

Targi Expo Mazury – oferta dla rolników z Warmii i Mazur

W dniach 20-21 października 2018 roku w Ostródzie odbyły się Targi hodowlane ZAGRODA. Zwiedzający mogli zapoznać się z ofertą 85 firm, w tym z branży paszowej, wyposażenia ferm, agrobudownictwa, materiału hodowlanego. Targom towarzyszyła wystawa zwierząt hodowlanych oraz blok konferencji.

Międzynarodowe Targi Hodowlane SPACE 2018

W północno-zachodniej części Francji – w Rennes, w dniach 11-14 września 2018 roku, odbyły się Targi hodowlane SPACE, to już XXXII edycja. W tym roku 1410 firm z 42 różnych krajów zaprezentowało swą ofertę produktową i usługową, natomiast samych odwiedzających targi było łącznie 108 347 z 121 krajów z całego świata. Pod względem liczby gości we Francji odnotowano niewielki spadek w porównaniu do roku ubiegłego (-⁠6,65%), lecz biorąc pod uwagę całokształt, frekwencja była zadowalająca. Ten niewielki spadek wynikał głównie z faktu, że zbiór kiszonki kukurydzianej odbył się dwa tygodnie wcześniej niż przewidywano w tym roku.

ILDEX VIETNAM 2018 Wietnamskie spojrzenie w przyszłość

Stuart Lumb; Wielka Brytania


Obecnie w Azji organizuje się znacznie więcej targów branżowych niż kilka lat temu, co wskazuje na wysokie znaczenie produkcji zwierzęcej w tej części świata. Najważniejsze targi mają także obszerną i szeroką serię prezentacji seminaryjnych, które uprzyjemniają uczestnikom wszystkie aspekty produkcji trzody chlewnej. 

Znaczenie mięsa wieprzowego w diecie człowieka

Jessica Stawicka; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie



Mięso odgrywa istotną rolę w diecie człowieka, a składa się na to bogactwo wielu składników odżywczych, w tym pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i witaminy A, C, D, E oraz mikroelementy takie jak: selen, żelazo i cynk (Kołodziej-Skalska 2016). Bogactwo tych składników pokarmowych świadczy o wysokiej wartości odżywczej, czyli zdolności dostarczania organizmowi tych związków odżywczych w produkcie (Świderski i in. 2010). Spożycie mięsa wiąże się z potrzebą pokrycia zapotrzebowania na pełnowartościowe białko zwierzęce, które jest nieodzowne dla naszego organizmu, aby zapewnić jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie (Nowicki i Nowicka 2007). 

Odzysk ciepła w chlewni

Przemysław Marek; Instytut Technologiczno Przyrodniczy, Poznań



Nowoczesny chów trzody chlewnej opiera się na zachowaniu warunków dobrostanowych zwierząt z jednoczesnym uwzględnieniem warunków ekonomicznych. Zamknięcie budynków inwentarskich na wpływy środowiska zewnętrznego daje większą kontrolę nad przebiegiem chowu zwierząt, jednak wymaga zapewnienia wewnątrz optymalnych warunków środowiskowych w zakresie temperatury i wilgotności powietrza, jego prawidłowego składu chemicznego, czy też dobrej jakości podłoża. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technicznym sterowanie warunkami mikroklimatycznymi w budynku nie stanowi już trudności, jednak zapewnienie ich optymalizacji związane jest ze zużywaniem energii.

Wywiad z Michałem Dobrosielskim – producentem trzody chlewnej

Rozmawiała: Agnieszka Sadowska

 

Mimo że ma dopiero 25 lat, stara się nie zaprzepaszczać czasu, lecz rzetelnie pracować na przyszłość swoją i swojej rodziny. Z powodzeniem rozwija gospodarstwo, które przejął po rodzicach w 2015 roku. Najmłodszy z czworga rodzeństwa – Michał Dobrosielski – młody, ambitny rolnik z pomysłami z okolic Bieżunia (województwo mazowieckie) opowiada, że warto inwestować w hodowlę trzody … Właśnie jest na finiszu budowy swojej kolejnej chlewni – nowoczesnego budynku inwentarskiego na 2000 miejsc.

Wzbogacanie środowiska – eksploracja i zabawa

Alicja Kowalczyk; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu



Współczesne systemy produkcji zwierzęcej często wymagają stosowania prostych i sterylnych warunków bytowych zwierząt na rzecz efektywności ekonomicznej. Jednak takie środowiska, w których przebywają zwierzęta rzadko spełniają specyficzne potrzeby behawioralne zwierząt i mogą zagrażać ich dobrostanowi. Wzbogacanie środowiska to jego modyfikacja, która prowadzi do poprawy biologicznego funkcjonowania zwierząt. Termin „wzbogacenie” oznacza, że taka ​​zmiana przynosi korzyść zwierzęciu.

Krwotoczny zespół jelitowy świń – coraz częściej dotyka stada świń

Agnieszka Wilczek-Jagiełlo

 

Krwotoczny zespół jelitowy (ang. haemorrhagic bowel syndrome – HBS) to jednostka chorobowa po raz pierwszy opisana w latach 50. ubiegłego wieku (rok 1959). Pomimo że od tego czasu minęło ponad pół wieku, nasza wiedza odnośnie HBS nie jest znacząco większa, być może dlatego, że choroba ta nie występowała powszechnie, a tym samym nie generowała większych strat dla hodowców trzody chlewnej. Dopiero w ciągu ostatnich 20. lat można zauważyć wzrost liczby przypadków krwotocznego zespołu jelitowego, który występuje zarówno u trzody chlewnej, jak również u bydła.

Wybrane czynniki zakaźne powodujące zaburzenia w rozrodzie trzody chlewnej

Karol Kotowski; Kępno



W Polsce, w porównaniu z rozwiniętymi krajami Unii Europejskiej, uwagę zwraca relatywnie niższy wskaźnik płodności i plenności loch oraz liczba wyprodukowanych tuczników od statystycznej samicy w ciągu roku. Rezultaty przedstawiane w ogólnie dostępnych źródłach dowodzą, że w rozwiniętych krajach Europy na statystyczną lochę przypada rocznie około 25 tuczników. Na ten stan rzeczy składa się wiele czynników.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy