Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 9-10/2019

Zakiszanie wilgotnego ziarna kukurydzy

Agata Karpowicz; Instytut Zootechniki – PIB Balice

 

Kukurydza, ze względu na wysoką wartość pokarmową, plon z hektara wyższy od plonu innych zbóż, łatwość uprawy oraz dość dobrą tolerancję dla gleb słabszych, jest cennym energetycznym komponentem paszowym w żywieniu drobiu, trzody chlewnej oraz bydła mlecznego i opasowego.

Kiszonka z kukurydzy w żywieniu świń

Wioletta Biel; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

 

Kukurydza jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie uprawianych na cele paszowe. Jest coraz powszechniej stosowana w żywieniu trzody chlewnej, a jej areał w naturalny sposób zwiększa się w gospodarstwach nastawionych na produkcję tego gatunku zwierząt. Z uwagi na wysoką wartość pokarmową, a w szczególności energii pochodzącej ze skrobi, udział kukurydzy w dawkach pokarmowych dla świń może osiągać nawet 70%.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.