Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 9-10/2019

HTCH 9 10.2019 okl

W numerze:

  1. Kiszonka z kukurydzy w żywieniu świń Wioletta Biel
  2. Zakiszanie wilgotnego ziarna kukurydzy Agata Karpowicz
  3. Aromaty w żywieniu poszczególnych grup świń Rodian Pawłowski
  4. Uszlachetnianie materiałów paszowych Anna Wilkanowska
  5. Okres laktacji jako krytyczny moment dla produkcyjności loch Dorota Bugnacka
  6. Kondycja loch po odsadzeniu Karolina Szulc
  7. Gdzie można szukać „oszczędności” w produkcji świń? Krzysztof Karpiesiuk
  8. Kanibalizm u świń – przyczyny, skutki, zapobieganie Marek Babicz, Monika Szymczuk
  9. Produkcja trzody chlewnej w Danii Marek Wróbel
  10. Danish Genetics – już rok na rynku Robert Burek
  11. Sprawne sterowanie wentylacją w chlewni Marta Łabaj

 

Kup ten numer - 13 zł TUTAJ

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator oraz KATALOG BRANŻOWY TRZODA CHLEWNA - 70 zł TUTAJ

Sprawne sterowanie wentylacją w chlewni

Marta Łabaj; Olsztyn

 

Utrzymanie optymalnego mikroklimatu w chlewni nie jest łatwym zadaniem bez względu na porę roku. Bez odpowiedniej temperatury, wilgotności i przepływu powietrza nie ma mowy o zmaksymalizowaniu wydajności produkcji. Chlewnia, w której panują nieodpowiednie warunki klimatyczne stwarza większe ryzyko pojawienia się problemów w chowie.

Danish Genetics – już rok na rynku

Robert Burek

 

Właśnie minęła pierwsza rocznica jednego z najważniejszych wydarzeń w światowej hodowli świń. 15 sierpnia zeszłego roku dwudziestu pięciu najbardziej doświadczonych hodowców świń w Danii powołało do życia Danish Genetics.

Produkcja trzody chlewnej w Danii

Marek Wróbel; Area Manager A-one Denmark

 

Duńskie świnie znajdują się w czołówce najlepszych świń na rynku światowym. Zarówno te z chowu tradycyjnego, chowu na wolnym powietrzu, jak również świnie z chowu ekologicznego.

Kanibalizm u świń – przyczyny, skutki, zapobieganie

Marek Babicz, Monika Szymczuk; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Kanibalizm to zaburzenie behawioralne, które najczęściej pojawia się u świń rosnących (warchlaki, tuczniki). Jest skutkiem braku możliwości adaptacji organizmu do określonych warunków chowu. Obecnie zjawisko to występuje przede wszystkim w intensywnej produkcji trzody chlewnej. Mając na uwadze fakt, że w tuczu osobniki utrzymywane są w kojcach grupowych, kanibalizm może stanowić poważny problem, gdyż zwierzęta naśladując się rozprzestrzeniają to anormalne zachowanie.

Gdzie można szukać „oszczędności” w produkcji świń?

Krzysztof Karpiesiuk; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM w Olsztynie

 

Cechą charakterystyczną produkcji trzody chlewnej jest występowanie tzw. „cykli świńskich”, które oznaczają wahania pogłowia i produkcji żywca wieprzowego, wynikające ze zmian opłacalności w produkcji. Opłacalność produkcji trzody chlewnej uzależniona jest od szeregu czynników. Od niedawna kolejnym czynnikiem wpływającym na produkcyjność świń jest ASF. Każdy producent często zadaje pytania: W jaki sposób można osiągnąć lepsze wyniki produkcyjne poprawiające opłacalność? Jakie elementy i na jakim etapie należy kontrolować, by móc w większym stopniu wpływać na kształtowanie się kosztów prowadzonej produkcji i jej opłacalność?

Kondycja loch po odsadzeniu

Karolina Szulc; Uniwerytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Przez kondycję zwierzęcia rozumiemy ogólny stan odżywienia organizmu. Ocena kondycji jest, nie tylko podstawowym, ale efektywnym sposobem na kontrolowanie stanu zdrowia oraz prawidłowości żywienia, szczególnie przy przechodzeniu z jednego poziomu produkcji na inny (ciąża – laktacja), gdy musimy zadbać o zmieniające się zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne zwierzęcia.

Okres laktacji jako krytyczny moment dla produkcyjności loch

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Prawidłowe żywienie lochy jest warunkiem niezbędnym do osiągnięcia wysokiej produkcyjności zwierzęcia oraz jego długoletniego użytkowania. Żywienie prawidłowe, to żywienie zbilansowane oraz zgodne z zapotrzebowaniem pokarmowym lochy. Głównym czynnikiem decydującym o zapotrzebowaniu pokarmowym lochy jest jej aktualny stan fizjologiczny, czyli faza cyklu rozpłodowego – ciąża, laktacja lub jałowienie (inaczej okres zasuszenia). Należy wyraźnie podkreślić, że błędy popełnione w jednym z wymienionych okresów żywienia lochy, będą miały swoje konsekwencje w kolejnej fazie żywienia, a nawet w kolejnym cyklu rozpłodowym.

Uszlachetnianie materiałów paszowych

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

W żywieniu zwierząt gospodarskich wykorzystuje się pasze objętościowe soczyste (zielonki, kiszonki, okopowe), objętościowe suche (siano, słoma, plewy), oraz treściwe. Niemal wszystkie pasze przed podaniem zwierzętom należy poddać obróbce mechanicznej, cieplnej bądź chemicznej. W zależności od rodzaju stosowanych pasz, rodzaju i wielkości stada wykorzystywane są różne technologie ich przygotowania.

Aromaty w żywieniu poszczególnych grup świń

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej WMODR Olsztyn

 

Pisząc o aromatach na początek warto zadać sobie kilka pytań, na które mam nadzieję, uda się w treści tego artykułu choć w części odpowiedzieć. Czym więc są aromaty i jaką rolę pełnią w żywieniu trzody chlewnej, czy są potrzebne i na koniec czy aromat aromatowi równy i czy wszystkie grupy trzody chlewnej reagują na te same rodzaje aromatów?

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy