Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 11-12/2020

Możliwości sterowania rozwojem przewodu pokarmowego u nowo narodzonych prosiąt

Jarosław Woliński; Laboratorium Dużych Modeli Zwierzęcych, Zakład Fizjologii Zwierząt, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego, Kierownik Laboratorium Dużych Modeli Zwierzęcych, IFŻZ PAN, Kateryna Pierzynowska; Zakład Fizjologii Zwierząt, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN, Blanka Seklecka; Ośrodek Badań Klinicznych Wczesnych Faz, Uniwersyteckie Centrum Kliniczne, Gdańsk, Wydział Onkologii i Radioterapii, Gdański Uniwersytet Medyczny; Stefan Grzegorz Pierzynowski, Wydział Biologii, Uniwersytet w Lund, Szwecja, Zaklad Biologii Medycznej, Inst. Medycyny Wsi, Lublin, SGP+GROUP, Szwecja

 

Ciągła intensyfikacja chowu i hodowli trzody chlewnej wymaga od hodowców zdobywania coraz to większej wiedzy z zakresu fizjologii i żywienia zwierząt. Szybki wzrost prosiąt oraz relatywnie krótki cykl produkcyjny powodują, że nawet najmniejsze błędy popełnione w żywieniu i utrzymaniu zwierząt w sposób wysoce istotny wpływają na rozwój organizmu i mogą doprowadzić do chorób i upadków, a w konsekwencji do strat finansowych. Aby temu zapobiec należy bezwzględnie zapewnić odpowiednie warunki hodowlane, zarówno dla macior jak i ich potomstwa, biorąc pod uwagę procesy fizjologiczne zachodzące na terenie przewodu pokarmowego u nowo narodzonych prosiąt.

Badanie zbiorów zbóż 2020 pszenica, Polska

Julia Dvorska; Adisseo, Globalny Kierownik Naukowy i Techniczny – mykotoksyny, Joanna Kulikowska; Adisseo, Produkty Specjalistyczne, Polska, Krzysztof Serwa; Adisseo, Regionalny Kierownik Sprzedaży, Polska

 

Celem żywienia zwierząt jest zaspokojenie ich zapotrzebowania na substancje odżywcze przy jednoczesnym utrzymaniu ich w dobrym stanie zdrowia. Jednak większość upraw na całym świecie zawiera zanieczyszczenia mykotoksynami, czyli metabolitami grzybów mogącymi negatywnie wpłynąć na kondycję zwierzęcia.

Wpływ diety lochy ciężarnej na rozwój płodów i zdrowotność prosiąt, część II

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Prawidłowe żywienie lochy jest warunkiem niezbędnym do osiągnięcia wysokiej produkcyjności zwierzęcia oraz jego długoletniego użytkowania. Oznacza to równocześnie rodzenie i odchowywanie rocznie dwóch licznych miotów zdrowych prosiąt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.