Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 3-4/2021

Surowce ekstrudowane w żywieniu trzody chlewnej

Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska

 

Efektywność produkcji zwierzęcej, czyli osiąganie przez zwierzęta pożądanych cech, jak dobre przyrosty masy ciała oraz zdrowotność zależy w dużym stopniu od prawidłowego żywienia. Tylko, takie żywienie zwierząt, które odpowiada zapotrzebowaniu organizmu będzie skutkowało największą produktywnością przy optymalnym zużyciu paszy.

Efektywność stosowania mieszanek rzepakowo-sojowych w testach wdrożeniowych u rolników indywidualnych

Anita Zaworska-Zakrzewska, P. Forszpaniak, M. Krzysztofiak, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Rutkowski†; Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Obserwowane w ostatnim czasie niekorzystne zjawiska takie jak: import do kraju zwierząt na ubój oraz mięsa z zagranicy, spore wahania cen w ciągu roku (tzw. świńskie górki i dołki), a w ostatnich miesiącach IX.2020/II.2021 stałe spadki cen, przy tym wiele ognisk ASF u dzików i świń na terenie niemal całego kraju oraz problemy logistyczne (trudności w zagospodarowaniu wieprzowiny w krajach całej Europy) związane z pandemią wywołaną w roku 2020 przez COVID-19 sprawiły, że mniejsze gospodarstwa rezygnują z utrzymywania trzody chlewnej, a większe gospodarstwa rodzinne czy fermy przemysłowe zmuszone są do szukania oszczędności.

Surowce paszowe obniżające koszty produkcji mieszanek dla trzody chlewnej

Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Żywienie i jego koszty są najważniejszą pozycją wśród czynników środowiskowych kształtujących wyniki produkcyjne trzody chlewnej. Przyjmuje się, że stanowią one 70-75% kosztów produkcji jednostkowej. Z tego też względu żywienie może w znaczący sposób przyczynić się do uzyskania oszczędności w produkcji lub też generować straty, zwłaszcza w okresie dekoniunktury na rynku żywca wieprzowego.

Dlaczego czynniki antyżywieniowe mają znaczenie dla zdrowia prosiąt?

Diego Navarro; PhD, specjalista żywienia prosiąt, Hamlet Protein

 

Istnieje wiele czynników wpływających na zdrowie trzody, do których należą praktyki związane z zarządzaniem, środowisko, jakość paszy i obciążenie patogenami. Młode prosięta są wrażliwe na wiele bodźców zewnętrznych ze względu na ich niedojrzałe funkcje biologiczne, a obecnie przyjęty wiek odsadzenia pogłębia problemy związane z tym okresem przejściowym. W związku z powyższym choroby układu jelitowego w okresie odchowu są powszechne i często objawiają się niskim pobraniem paszy, obniżonym wzrostem i biegunką. Jelita stanowią największy układ odpornościowy, dlatego wszelkie uszkodzenia jelit zmniejszają odporność na zakażenia.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.