Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 7-8/2021

Aktualna sytuacja na rynku trzody chlewnej

Rodian Pawłowski; Dział Technologii Produkcji Rolniczej, WMODR Olsztyn

 

Sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce staje się coraz trudniejsza. Choć po lipcowych spadkach, tygodniowe ceny w ostatnim miesiącu się ustabilizowały i lekko poprawiły, to jednak produkcja prowadzona jest wciąż na granicy opłacalności. Pewną stabilizację odczuć mogą raczej producenci posiadający liczne stada, choć i u nich nie można zaobserwować zbyt wielu powodów do radości. Powodem oczywiście jest sytuacja epidemiologiczna związana z wirusem ASF. W sposób szczególny dotyczy to aspektu opłacalności produkcji na obszarach objętych czerwona strefą.

Mikrobiom jelit świń

Marcin Sońta; Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW
Miranda Sońta; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, SGGW

 

W żywieniu zwierząt poza koniecznością dostarczenia odpowiednio zbilansowanej dawki pokarmowej istotnym jest również wzbogacanie pasz o dodatki poprawiające ich metaboliczno-zdrowotny status. Żywienie jest jednym z najistotniejszych aspektów wpływających na stan zdrowia.

Ocena wysokobiałkowych pasz ekstrudowanych w mieszankach dla świń na podstawie wyników krajowych badań

Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka; Katedra Żywienia Zwierząt, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Osiągnięcie wysokiej produkcyjności zwierząt, możliwe jest dzięki wykorzystaniu odpowiednio zbilansowanej i bardzo dobrej jakości paszy. Racjonalne żywienie ma na celu zapewnienie wysokiej jakości białka, komponentów mineralnych wraz z witaminami oraz odpowiednej energetyczności. Świadomość hodowców i producentów zwierząt, intensyfikacja produkcji, istotny rozwój technologii przyczynił się do wzrostu nacisku ze strony hodowcy na odpowiednie bilansowanie dawki pokarmowej zwierząt i wyszukiwanie najbardziej korzystnych rozwiązań, pod względem jakościowym i ekonomicznym.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.