Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 5-6/2021

Włókno - wpływ na zdrowie i produkcyjność

Wioletta Biel; Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych, Pracownia Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

 

W żywieniu zwierząt monogastrycznych, w tym trzody chlewnej funkcjonuje głęboko zakorzeniony pogląd o konieczności ograniczania udziału włókna pokarmowego (głównie frakcji włókna surowego) w mieszankach paszowych, ze względu na obniżone możliwości jego trawienia, a także negatywny wpływ na strawność pozostałych substancji odżywczych.

Zmniejszenie ilości czynników antyżywieniowych w paszach typu (pre) starter

Hamlet Protein

 

W przypadku młodych prosiąt czynniki antyżywieniowe mogą być bardzo szkodliwe, a zmniejszona ich ilość w paszy może znacząco poprawić zdrowie i wyniki produkcyjne zwierząt. W poniższym artykule omówiono główne czynniki antyżywieniowe i sposoby przezwyciężenia ich negatywnych skutków w żywieniu prosiąt.

Metody uszlachetniania wysokobiałkowych surowców w przemyśle paszowym i ich ocena w żywieniu trzody chlewnej

Anita Zaworska-Zakrzewska, A. Mackiewicz; Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Efektywna produkcja zwierząt oparta na wysoko produkcyjnym materiale genetycznym, wymaga dostarczenia składników pokarmowych łatwo dostępnych i dobrze strawnych, zgodnie z zapotrzebowaniem pokarmowym danej grupy produkcyjnej.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.