Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 5-6/2014

Od wielu lat mamy do czynienia z zawirowaniami dotyczącymi rynku trzody chlewnej. W ostatnich latach doszło do znacznego obniżenia pogłowia świń w Polsce, a sytuacja obecna po wykryciu dwóch przypadków Afrykańskiego pomoru świń na wschodzie naszego kraju może ten stan rzeczy wyraźnie spotęgować. Od dłuższego czasu podejmowane są próby znalezienia rozwiązań, które spowodowałyby zahamowanie tego trendu, a w przyszłości rozwój tej gałęzi produkcji.

 

Chlorowanie wody pitnej dla świń

 

Katarzyna Jankowska

Przez minione stulecia człowiek oceniał wartość wody na podstawie jej wyglądu. Jeśli była mętna, filtrował ją na różne sposoby. Wbrew pozorom woda nieskazitelnie czysta nie była zdrowa zawierała bowiem niewidoczne dla oka bakterie i wirusy, przez co często dochodziło do zachorowań oraz licznych epidemii (cholera, czerwonka, tyfus, dur brzuszny itd.).

Dopiero pod koniec XIX wieku niedługo po zbadaniu bakterii przez Ludwika Pasteura (1822-1895 francuski chemik i prekursor mikrobiologii) oraz opracowaniu metody ich unieszkodliwiania w napojach (proces pasteryzacji) zaczęto budować pierwsze zakłady wodociągowe. Mikrobiolog stwierdził bowiem, że najwięcej bakterii i wirusów spożywa człowiek wraz z wypijaną wodą. Dopiero po dokonaniach Pasteura rozpoczęto pierwsze działania ochronne i szybko znaleziono sposób eliminacji poszczególnych szczepów bakteryjnych. Czynnikiem eliminującym okazał się chlor (ciekawostka: gaz trujący używany podczas I wojny światowej jako gaz bojowy), który w małych dawkach miał nie działać szkodliwie na organizm człowieka. Zakłady wodociągowe dokładają wszelkich starań, aby dezynfekować wodę, a tym samym nie narażać ludzi, ani zwierząt na choroby i epidemie powodowane obecnością w niej bakterii i wirusów. Jedynym dużym zagrożeniem dla zdrowia jest obecność w wodzie rozpuszczonych związków chemicznych, które są nierzadko toksyczne i rakotwórcze, chociaż przechodzą w 100% przez wszystkie etapy oczyszczania wody w zakładach. Ponadto woda dodatkowo wzbogacana jest w siarczan żelazowo-aluminiowy oraz chlor, które łącząc się z niektórymi związkami organicznymi mogą tworzyć nowe, nierzadko rakotwórcze związki (np. trihalometany z chloroformem i bromoformem na czele, kwasy haloorganiczne, chlorofenole itp.). Po przeprowadzeniu przed laty badań w Wielkiej Brytanii wysunięto przypuszczenie, że siarczan żelazowo-aluminiowy dodawany do wody w zakładach wodociągowych, jest głównym winowajcą choroby Alzheimera).

               

Antybiotykoterapia celowana to najlepsza terapia

 

Andrzej Bochniak i współpracownicy

Prywatna praktyka weterynaryjna

 

 

Od czasu odkrycia (lata 40-te XX wieku) i wprowadzenia do leczenia pierwszych substancji antybakteryjnych, wydawało się że walka z bakteriami jest wygrana. Niestety, pojawiły się nieoczekiwane przez nikogo komplikacje, przez które bakterie wciąż pozostają groźne dla zdrowia i życia większości organizmów wyższych. Choroby bakteryjne od zawsze dotykały również zwierzęta hodowlane. Od kiedy jednak zaczęto prowadzić hodowlę zwierząt na skalę przemysłową, problemy z zakażeniami bakteryjnymi nasiliły się.

ASF Afrykański pomór świń

 

Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka

Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

 

3 lutego b.r., służby weterynaryjne stwierdziły u padłego dzika w Polsce obecność wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Od tego czasu zarejestrowano jeszcze jeden przypadek dzika zarażonego wirusem ASF. Na czym polega ta choroba, jak ją rozpoznać i zwalczać, o tym kilka podstawowych informacji poniżej.

Trochę historii

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afrykański pomór świń jest zakaźną chorobą wirusową, po raz pierwszy zdiagnozowaną w Kenii w 1910 r. Do roku 1957 chorowały na nią świnie zarówno te dzikie, jak i hodowlane, zasiedlające wyłącznie kontynent afrykański. Po 1957 roku choroba opuściła Afrykę i wkroczyła do Europy, najpierw do Portugalii, w 1964 r. potwierdzono jej występowanie w Hiszpanii, w 1964 r. we Francji, zaś w 1967 r. we Włoszech. Obecnie liczne ogniska tej choroby odnotowane zostały na terytorium Rosji. W 2012 r. wirus ASF wykryty został na Ukrainie, zaś od czerwca 2013 r. zarejestrowano go na Białorusi. W lutym 2014 r. w Polsce odkryto dwa przypadki afrykańskiego pomoru świń u padłych dzików, które przypuszczalnie przedostały się z Białorusi.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.