Strefa Indyk

Indyk Polski 42 (1/2013)

Aktualny stan produkcji indyków na świecie

Anna Wilkanowska; Università degli Studi del Molise

 


Od pewnego czasu światowa produkcja mięsa drobiowego charakteryzuje się znacznie większą dynamiką rozwoju niż produkcja mięsa czerwonego. Pomiędzy 1990 a 2009 rokiem globalna produkcja mięsa drobiowego wzrosła z 41 do 91,3 mln ton (123%), w tym czasie produkcja żadnego innego rodzaju mięsa nie osiągnęła tak niezwykłego tempa wzrostu.

Otwarcie nowoczesnego kurnika do tuczu indyków

W dniu 11.01.2013 roku na fermie indyków Pana Faustyna Gawła w miejscowości Prażuchy Stare odbyły się Drzwi Otwarte, które wraz z właścicielem fermy zorganizowała firma Big Dutchman Polska. Zaproszeni goście mieli możliwość obejrzenia nowoczesnego wyposażenia do tuczu indyków, zapoznania się z nowościami firmy Big Dutchman – karmidłem Gladiator i systemem zarządzania fermą BigFarmNet – oraz skosztowania lokalnych specjałów.

Kupujesz - Zyskujesz - Oszczędzasz

Łukasz Pączkowski; BioPoint

 

 

Trudna sytuacja na rynku często powoduje, że hodowcy, z pominięciem lekarzy weterynarii, szukają tanich zamienników dla najwyższej jakości produktów. Firma BioPoint ma jednak narzędzie do tego, by z takich rozwiązań nie trzeba było korzystać. To Program Lojalnościowy BioPoint.

Czynniki wpływające na wartość konsumpcyjną mięsa indyczego

Alina Rachwał; Poznań


Przed wieloma laty indyk był nabywany przeważnie w okresie świątecznym jako danie tradycyjne. W miarę wzrostu zapotrzebowania rynku na mięso chów tego gatunku drobiu stał się jednym z popieranych kierunków produkcji, a jego rozwój pozwolił na uzyskanie znacznej ilości żywca, którego dostawy są równomiernie rozłożone w ciągu roku. Było to możliwe dzięki postępowi w hodowli indyków, dużemu zwiększeniu ich wartości użytkowej i rozwinięciu produkcji na skalę przemysłową. Zastąpienie indyków o ciemnym upierzeniu odmianami o białej barwie piór pozwoliło na dokonywanie uboju tych ptaków w różnych terminach, niezależnie od wieku. Wzrosła istotnie dochodowość produkcji, skutecznie konkurującej z innymi gatunkami zwierząt gospodarskich, między innymi także z kurczętami brojlerami.

Grelavi S.A. światowa firma z rodzinnymi tradycjami

oprac. Katarzyna Markowska

 


Grelavi S.A. od ponad 15 lat jest liderem na polskim rynku piskląt indyczych. Udział Grelavi w krajowej sprzedaży piskląt w 2012r. wyniósł 23%. Marka firmy jest powszechnie znana, ale może nie wszyscy wiedzą, co stanowi o jej sile i przewadze konkurencyjnej. Artykuł ten ma za zadanie przybliżenie sylwetek zarówno pracowników firmy jak i zaprezentowanie jej jako globalnego partnera w światowej genetyce zwierząt.

Grelavi S.A. światowa firma z rodzinnymi tradycjami

Katarzyna Markowska

Grelavi S.A. od ponad 15 lat jest liderem na polskim rynku piskląt indyczych. Udział Grelavi w krajowej sprzedaży piskląt w 2012r. wyniósł 23%. Marka firmy jest powszechnie znana, ale może nie wszyscy wiedzą, co stanowi o jej sile i przewadze konkurencyjnej. Artykuł ten ma za zadanie przybliżenie sylwetek zarówno pracowników firmy jak i zaprezentowanie jej jako globalnego partnera w światowej genetyce zwierząt.

 

Czynniki wpływające na wartość konsumpcyjną mięsa indyczego

Alina Rachwał, Poznań

Przed wieloma laty indyk był nabywany przeważnie w okresie świątecznym jako danie tradycyjne. W miarę wzrostu zapotrzebowania rynku na mięso chów tego gatunku drobiu stał się jednym z popieranych kierunków produkcji, a jego rozwój pozwolił na uzyskanie znacznej ilości żywca, którego dostawy są równomiernie rozłożone w ciągu roku. Było to możliwe dzięki postępowi w hodowli indyków, dużemu zwiększeniu ich wartości użytkowej i rozwinięciu produkcji na skalę przemysłową. Zastąpienie indyków o ciemnym upierzeniu odmianami o białej barwie piór pozwoliło na dokonywanie uboju tych ptaków w różnych terminach, niezależnie od wieku. Wzrosła istotnie dochodowość produkcji, skutecznie konkurującej z innymi gatunkami zwierząt gospodarskich, między innymi także z kurczętami brojlerami.

 

Aktualny stan produkcji indyków na świecie

Anna Wilkanowska, Università degli Studi del Molise

Od pewnego czasu światowa produkcja mięsa drobiowego charakteryzuje się znacznie większą dynamiką rozwoju niż produkcja mięsa czerwonego. Pomiędzy 1990 a 2009 rokiem globalna produkcja mięsa drobiowego wzrosła z 41 do 91,3 mln ton (123%), w tym czasie produkcja żadnego innego rodzaju mięsa nie osiągnęła tak niezwykłego tempa wzrostu.

 

Otwarcie nowoczesnego kurnika do tuczu indyków

W dniu 11.01.2013 roku na fermie indyków Pana Faustyna Gawła w miejscowości Prażuchy Stare odbyły się Drzwi Otwarte, które wraz z właścicielem fermy zorganizowała firma Big Dutchman Polska. Zaproszeni goście mieli możliwość obejrzenia nowoczesnego wyposażenia do tuczu indyków, zapoznania się z nowościami firmy Big Dutchman – karmidłem Gladiator i systemem zarządzania fermą BigFarmNet – oraz skosztowania lokalnych specjałów.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy