Strefa Indyk

Indyk Polski 65 (4/2018)

Jaki powinien być budynek dla indyków reprodukcyjnych?

Aviagen Turkey jeden z wiodących dostawców stad zarodowych indyków opracował praktyczny przewodnik dotyczący optymalizacji odchowu, ze szczególnym uwzględnieniem bioasekuracji budynków inwentarskich.

XXX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie WPSA Zegrze, 2018

Monika Michalczuk

 

W dniach 10-12 września br. w Zegrzu k. Warszawy odbyło się jubileuszowe XXX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie „Nauka Praktyce – Praktyka Nauce”. Organizatorem sympozjum był Zarząd Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej (PB WPSA) oraz Zakład Hodowli Drobiu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

25-lecie Regionalnej Grupy Producentów Drobiu Farmer - święto producentów drobiu

Katarzyna Markowska

 

Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie ogółem. W roku 2018 ma osiągnąć pozycję lidera naszego kontynentu także w rankingu producentów indyków. Jednym z wyróżniających się regionów pod względem produkcji indyków jest Warmia i Mazury. To tutaj powstawały pierwsze rodzinne, towarowe fermy indycze. W 1992 roku podczas prywatyzacji, znajdujących się na terenie Mazur Zachodnich, Iławskich Zakładów Drobiarskich powstała spółka Farmer, założona wówczas przez 72 producentów drobiu. Od tego czasu minęło właśnie 25 lat.

Krótka historia udomowienia indyków

Bartosz Korytkowski

 

Mięso z indyków jest konkurencyjne w stosunku do innych źródeł białka. Po kurczaku i mięsie wieprzowym jest najbardziej popularne na naszych stołach. Decydują o tym walory dietetyczne (więcej białka i mniej tłuszczu niż w mięsie innego drobiu), zdrowotne oraz przetwórcze.

Utrzymanie higieny przed wstawieniem ptaków

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Określa się, że produkcyjność zwierząt w 70-80% zależy od otaczającego je środowiska oraz żywienia, a jedynie 20-30% zależy od cech dziedzicznych. Zwiększone środki ostrożności związane z ochroną fermy, a tym samym „zdrową produkcją” wpływają na zmniejszenie zagrożenia zdrowia publicznego. Bezpieczeństwo oraz higiena spożywanego mięsa stanowi wysoką poprzeczkę na rynku konsumenckim. Z uwagi na coraz większe wymagania producenci drobiu starają się zapewnić ptakom takie warunki na fermach, aby skutecznie zapobiegać pojawianiu się chorób, a szczególnie Salmonellozy, która jest niebezpieczna zarówno dla ptaków, jak i dla ludzi, a drób rzeźny i jaja uważane są obecnie za główny rezerwuar tych bakterii.

Choroba okrągłego serca Round Heart Disease (RHD) u indyków

Maciej Kucharski; Specjalista Chorób Drobiu i Ptaków Ozdobnych

 

Intensywnie prowadzona produkcja drobiarska, nie zawsze jest nastawiona na zdrowie ptaków. Wielotysięczne fermy, stres, stosunkowo krótki cykl produkcyjny sprawia, że jest to niejako fabryka do produkcja żywca drobiowego gdzie na pierwszym miejscu jest uzyskanie wysokich wyników produkcyjnych a na jednym z ostatnich zapewnienie zdrowia utrzymywanych ptaków. Jednym z takich przykładów jest m.in. chów indyków.

Autoszczepionki - zastosowanie w profilaktyce chorób indyków

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Jednymi z najważniejszych problemów i wyzwań współczesnych hodowli są wszelkiego typu zakażenia, infekcje wirusowe i bakteryjne. Wynika to oczywiście z intensyfikacji procesów produkcyjnych i małej dbałości o warunki hodowlane. Zgodnie z tym co obecnie wiemy, w walce z patogenami możemy stosować antybiotyki (infekcje bakteryjne), a także szczepionki.

Lider w produkcji piskląt podsumowuje rok i przedstawia wizję na kolejne lata

Grelavi S.A.

 

Rok 2018 był rokiem wielu zmian w branży indyków, w tym istotnie ewoluujących cen i podaży żywca oraz mięsa. Gdy wchodzimy w nowy rok, Jean-Claude Dalle, Dyrektor Generalny Hendrix Genetics Turkey na Europę, Bliski Wschód i Afrykę i Dyrektor GRELAVI przedstawia kilka refleksji na temat branży indyków w roku 2018 i przedstawia swoją wizję na rok 2019, a także kolejne lata.

Przycinanie dziobów u indyków - konsekwencje wprowadzenia zakazu

Iwona Stolarska; Specjalista Chorób Ptaków, Prywatna praktyka lekarska MEDICALVET

 

Ptaki w naturalnym środowisku dziobią siebie nawzajem, aby zbadać i ustalić swoją hierarchię w stadzie (tzw. kolejność dziobania). Takie zachowanie w produkcji przemysłowej, przy wysokim zagęszczeniu, może się nasilać i być problemem. Zauważono bowiem, że te komplikacje pojawiają się w stadach bez kurtyzacji dziobów. W stadzie, na zamkniętej przestrzeni, istnieje duże prawdopodobieństwo kontaktu agresywnych ptaków z wieloma innymi. Kanibalizm i pterofagia mogą się rozprzestrzeniać wśród ptaków powodując urazy i upadki. Konsekwencją jest pogorszenie dobrostanu zwierząt oraz olbrzymie straty finansowe dla producenta.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy