Strefa Indyk

Indyk Polski 69 (4/2019)

Programy redukcji antybiotyków w chowie drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Zaniechanie lub chociażby znaczące ograniczenie stosowania antybiotyków w hodowli drobiu to jedna z najczęściej poruszanych kwestii w ostatnim czasie. Do redukcji ilości podawanych ptakom, ale również innym zwierzętom hodowlanym, antybiotyków skłaniają hodowców nie tylko autorytety świata naukowego, ale przede wszystkim naciski konsumentów obawiających się o bezpieczeństwo zdrowotne produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednocześnie opracowywane są programy, szczegółowe instrukcje postępowania, dzięki którym możliwy będzie chów bez antybiotyków przy zachowanej jednocześnie opłacalności produkcji drobiu.

Chów indyków od kuchni

Jędrzej Sypniewski; kierownik fermy wchodzącej w skład Grupy Piast Pasze

 

Polska jest największym producentem mięsa indyczego w Europie i trzecim na świecie. Zainteresowanie tym mięsem jest coraz większe. W związku z tym postanowiliśmy przedstawić praktyczne informacje związane z chowem indyków oraz punkty krytyczne występujące podczas odchowu i tuczu.

Muszle morskie. Produkt naturalny o szerokim spektrum działania

Kompasz

 

Postęp genetyczny i selekcje doprowadziły do uzyskania ptaków hodowlanych o potężnej masie mięśniowej i wysokiej nieśności; natomiast szkielet uległ niewielkiej modyfikacji.

Minimalizowanie wpływu warunków pogodowych w okresie zimowym w czterech kluczowych obszarach zarządzania

Grelavi

 

Nadchodzi zima... jednak spadek temperatur nie oznacza, że obniża się rytm naszej pracy w kurnikach. Aby zminimalizować wpływ warunków otoczenia w okresie zimowym na prowadzenie prac, należy skupić się na czterech głównych obszarach: sprawdzić szczelność, kontrolować przepływ powietrza, monitorować poziomy gazów i zarządzać temperaturą i wilgotnością. Jeśli będziemy prawidłowo kontrolować te cztery obszary, indyki pod naszą opieką będą nadal rosnąć i dobrze się rozwijać, nawet podczas ekstremalnych temperatur na zewnątrz kurnika.

Pożywienie indyków w środowisku naturalnym

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Produkcja żywca drobiowego opiera się głównie o system intensywny prowadzony na dużych fermach do tego przystosowanych. Istnieje także inny system produkcji zwany ekstensywnym, przyzagrodowym, który w Polsce zajmuje tylko niewielki procent produkcji drobiarskiej.

Problemy żywienia indyków na XXII Europejskim Sympozjum Żywienia Drobiu – WPSA (2019)

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Towarowa produkcja indyków wzrosła istotnie na świecie w ciągu ostatnich 10 lat. Wraz ze wzrostem liczby indyków, nasileniu uległy także problemy związane z ich dobrostanem oraz metodami chowu i żywienia.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.