Strefa Indyk

Indyk Polski 72 (3/2020)

Zastosowanie olejków eterycznych w kontroli pałeczek Salmonella spp.

Tłumaczenie i opracowanie: Sara Dzik

 

Polska oraz pozostałe kraje członkowskie Unii Europejskiej (UE) ustanowiły krajowy program zwalczania niektórych sertoypów pałeczek z rodzaju Salmonella (Wieliczko i in. 2004, Sienicki i Mituniewicz 2020), którego głównym celem jest ograniczenie rozprzestrzeniania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych. Bakteria zasiedla układ pokarmowy, może również występować w obrębie narządów rozrodczych drobiu (Żebrowska i Witkowska 2020).

Fermentowane produkty białkowe w paszach dla drobiu

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Fermentacja jest procesem biochemicznymi i biotechnologicznym, podczas którego dochodzi do rozkładu węglowodanów przez enzymy drobnoustrojów. Literatura opisuje możliwości fermentacji komponentów paszowych za pomocą różnych mikroorganizmów np. bakterii, grzybów, drożdży. Fermentacje stosuje się od wieków na całym świecie w celu konserwacji żywności i pasz. Jest to proces tani i co najważniejsze nie wymaga stosowania szczególnie zaawansowanych technologii. Najczęściej poddaje się fermentacji: ziarna zbóż, rośliny bulwiaste i korzeniowe, rośliny zielone, warzywa oraz owoce, a także produkty pochodzenia zwierzęcego i mieszanki paszowe.

Stosowanie preparatu monimax® u indyków

Ben Dehaeck; DVM Global Product Manager Anticoccidials, Huvepharma N.V.

 

Zapobieganie kokcydiozie poprzez włączanie kokcydiostatyków do paszy dla indyków jest standardowym sposobem postępowania. Do niedawna kokcydiostatyki jonoforowe oraz produkty syntetyczne stanowiły jedyne dostępne narzędzia do zwalczania kokcydiozy w Europie. Preparat Monimax® jest pierwszym złożonym produktem zarejestrowanym w Europie do stosowania u indyków w fazie tuczu.

Fotowoltaika w branży drobiarskiej w 6 krokach. Jak zacząć?

Brewa

 

Fotowoltaika to skuteczny sposób na obniżenie kosztów energii elektrycznej. Świadczy o tym między innymi blisko 300 000 mikroinstalacji fotowoltaicznych w Polsce oraz opinie inwestorów, takich jak np. Pan Marek Juzba – właściciel Gospodarstwa Rolnego w Miłkowicach. Jego inwestycja zwróci się po ok. 7 latach, o czym pisaliśmy w poprzednim wydaniu Hodowcy Drobiu. Co zatem należy zrobić, by uniknąć coraz wyższych kosztów energii elektrycznej? Poznaj 6 najważniejszych kroków, które doprowadzą Cię do niskich rachunków za prąd!

Niskie ceny skupu hamują produkcję indyków!

Katarzyna Markowska

 

Wstawienia piskląt indyczych w ciągu ostatnich 10 lat zwiększyły się o 78,3% ze 28 691 tys. sztuk do 51 153 tys. sztuk. W tym okresie wzrósł skup i produkcja mięsa indyczego o 74,3%. W 2019 roku skup indyków w polskich ubojniach wyniósł 584 tys. ton, a produkcja mięsa 455 tys. ton. Przez ostatnie 10 lat eksport mięsa indyczego z Polski zwiększył się o 129,5% do wielkości 211,71 tys. ton. Szacowany udział eksportu w całkowitej produkcji mięsa indyczego to 46,5%.

Produkcja indyków w I półroczu 2020 roku

Marian Biegański; „Indyk Lubuski”

 

Na wielkość produkcji indyków w I półroczu br. miały wpływ skutki epidemii koronawirusa i wcześniej ptasiej grypy. Mimo tego ubój indyków w roku 2020 będzie wyższy niż w roku poprzednim. Jest to konsekwencją rozpędzonej produkcji i dobrych wskaźników cenowo-produkcyjnych w 2019 r. Niemniej rok bieżący będzie bardzo trudny dla branży indyczej.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.