Strefa Bydło

Hodowca Bydła 2/2013

Dr hab. Zbigniew Podkówka
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w naszej strefie klimatycznej. Niska zawartość włókna surowego i wysoka łatwo strawnych węglowodanów powoduje, że kiszonka z całych roślin kukurydzy jest podstawową paszą objętościową w żywieniu wysoko wydajnych krów mlecznych i szybko rosnącego bydła opasowego. Często stanowi ona 2/3 dawki pasz objętościowych. Oznacza to, że musi charakteryzować się wysoką wartością pokarmową, gdyż od tego zależą wyniki produkcyjne. Dlatego podstawowym celem hodowcy powinno być wyprodukowanie dużej ilości kiszonki, chętnie pobieranej przez zwierzęta, o maksymalnej koncentracji energii.

 

BASF znalazła się, obok takich firm jak Apple, Google czy BMW, wśród pięćdziesięciu najbardziej innowacyjnych spółek na świecie w rankingu The Boston Consulting Group (BCG) – uznanej międzynarodowej grupy zajmującej się doradztwem i strategiami biznesowymi. BASF to jedyne przedsiębiorstwo z branży chemicznej, które trafiło do pierwszej dwudziestki piątki zestawienia, a w sektorze produktów i procesów przemysłowych wyprzedziła ją tylko General Electric.

 

Znaczenie roślin motylkowatych i ich mieszanek z trawami w produkcji wysokowartościowych pasz z użytków zielonych

Jerzy Barszczewski
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach, Zakład Użytków Zielonych

 

Rośliny motylkowate (bobowate) stanowią duży potencjał produkcyjny pasz o wysokiej zawartości białka i składników mineralnych (wapnia, fosforu, potasu, magnezu) oraz witamin, wykorzystywane są w gospodarce na trwałych użytkach zielonych oraz przemiennych.

 

Iwona Radkowska, Instytut Zootechniki – PIB, Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej, Balice k/Krakowa
Adam Radkowski, Instytut Produkcji Roślinnej/Zakład Łąkarstwa, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

Jakość i wartość odżywcza pozyskiwanego mleka zależy nie tylko od czynników genetycznych ale także od warunków środowiskowych, w tym od prawidłowego żywienia. Poprzez zastosowanie niektórych pasz w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych można wpływać na skład chemiczny mleka. Ma to szczególne znaczenie przy rosnącym zainteresowaniu żywnością funkcjonalną. Produkcji żywności stawiane są coraz wyższe wymagania zarówno co do jakości oraz wartości odżywczej.

 

Roman Łyszczarz
Pracownia Łąkarstwa, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, UTP w Bydgoszczy

 

To jeden z najtrudniejszych tematów jakie w ostatnich latach opracowywałem. Nie sposób go całkowicie ogarnąć. Wymaga bowiem stałej aktualizacji wiedzy związanej z bieżącą rejestracją nowych odmian, a także z bardzo ograniczonymi informacjami o ich cechach użytkowych. W związku z tym trudno jest wypowiadać się nawet na temat możliwości w pełni świadomego ich wykorzystania.

 

Lucerna – sięgać po sprawdzone odmiany

Piotr J. Domański
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej

 

Warunki przyrodnicze Polski pozwalają na zbiór 3-5 pokosów lucerny w roku. Ich liczba zależy od rejonu uprawy, żyzności gleby, nawożenia oraz wartości i klasy wczesności odmian.

 

Wykorzystanie biomasy z użytków zielonych do produkcji mleka

Dariusz S. Minakowski
UWM w Olsztynie

 

Produkcja mleka, w różnych systemach utrzymania i żywienia krów, uzależniona jest w znacznej mierze od naturalnych źródeł pasz. Użytki zielone stanowią ważne ogniwo w produkcji pasz dla bydła. Dlatego zwiększenie produktywności tych użytków i racjonalne wykorzystanie pozyskiwanej zielonej biomasy w żywieniu bydła, ma kluczowe znaczenie w produkcji mleka i żywca wołowego w naszym kraju.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.