Strefa Bydło

Hodowca Bydła 9/2014

Dariusz S. Minakowski
UWM Olsztyn

 

Postęp w zakresie pozyskiwania nowych odmian i mieszańców kukurydzy oraz stałe doskonalenie technologii jej uprawy, zbioru, konserwowania, wysoki plon i koncentracja energii (1JPM/kg sm) spowodował, że kukurydza stała się podstawową paszą energetyczną w żywieniu bydła. Dlatego w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka lub żywca wołowego kukurydza stanowi zazwyczaj podstawowe źródło energii w dawce pokarmowej dla bydła i jest rośliną o największym znaczeniu w produkcji pasz.

 

 

Wojciech Neja
Zakład Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

 

Brakowanie krów ze stada jest ważnym elementem pracy hodowlanej. W ten sposób usuwamy sztuki o obniżonej wartości użytkowej lub rozpłodowej. Zwierzęta ze stada możemy brakować z przyczyn ekonomicznych, czyli działając świadomie w celu podniesienia wartości hodowlanej i użytkowej stada lub z przyczyn biologicznych do których zaliczmy różnego rodzaju choroby, wypadki losowe, jałowość i inne przyczyny. Określenie powodów brakowania należy do trudnych decyzji, lecz musi je podejmować każdy hodowca była mlecznego.

 

Zdzisław Gliński
UP Lublin

 

Poznanie budowy układu immunologicznego oraz związanych z nim mechanizmów odpowiedzialnych za sprawne eliminowanie czynników zakaźnych, z jakimi kontaktuje się organizm stworzyło podstawy do opracowania nowych skutecznych metod zapobiegania i leczenia chorób zakaźnych wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby. Stało się więc możliwe, niekiedy bardzo selektywne, sterowanie układem odpornościowym, który jest zespołem bardzo precyzyjnych mechanizmów nadzorowanych przez różne populacje komórek układu immunologicznego i wydzielane przez nie mediatory.

 

 

Witold Podkówka
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy im J. J. Śniadeckich

 

 

W chowie fermowym bydła, trzody chlewnej i innych zwierząt zamiast tradycyjnego obornika, otrzymuje się gnojowicę, która cechuje się innymi właściwościami fizycznymi i chemicznymi. Jest to mieszanina kału, moczu, resztek paszy oraz wody używanej do mycia pomieszczeń inwentarskich.

Maciej Adamski, Marta Kaliciak
UP Wrocław

 

Zarówno w Polsce jak i na świecie zwiększa się popyt na produkty ekologiczne. Ekologiczna produkcja zwierzęca jest przyjazna dla środowiska. Niewątpliwą zaletą ekologicznego chowu zwierząt jest bardzo wysoki poziom dobrostanu zwierząt. Utrzymanie bydła w gospodarstwach ekologicznych powinno być oparte przede wszystkim na wykorzystaniu trwałych użytków zielonych. Szczególne znaczenie mają pastwiska, które pozwalają na zmniejszenie nakładów finansowych w produkcji.

 

Józef Krzyżewski
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Stosowanie dodatków do dawek krów mlecznych jest uzasadnione tylko wówczas, gdy poprawiają one stan zdrowia zwierząt, wydajność i jakość mleka oraz wpływają korzystnie na przebieg procesów metabolicznych, co powinno znaleźć odzwierciedlenie m.in. w zwiększonej ilości pobieranej paszy i efektywniejszym jej wykorzystaniu. W świetle aktualnego stanu wiedzy wydaje się, że wszystkie wymienione warunki spełniają drożdże paszowe lub ich metabolity.

 

Definicja określa biogaz jako gaz uzyskany z biomasy, w szczególności z instalacji przeróbki odpadów zwierzęcych lub roślinnych, oczyszczalni ścieków oraz składowisk odpadów. Biogaz rolniczy z kolei jest to paliwo gazowe, otrzymywane w procesie fermentacji metanowej surowców rolniczych, produktów ubocznych rolnictwa, płynnych lub stałych odchodów zwierzęcych, produktów ubocznych lub pozostałości z przetwórstwa produktów pochodzenia rolniczego lub biomasy leśnej, z wyłączeniem gazu pozyskiwanego z surowców pochodzących z oczyszczalni ścieków oraz składowisk odpadów. Obecnie łącznie w Polsce funkcjonuje 231 biogazowni wytwarzających biogaz różnego pochodzenia z czego 46 to biogaz rolniczy.
W wyniku spalania biogazu rolniczego w układach kogeneracyjnych uzyskuje się coraz więcej ciepła, przeznaczonego głównie dla potrzeb procesów technologicznych i przedsięwzięć z nimi związanych, np. ogrzewania budynków inwentarskich. W 2011 r. było to ok. 83 GWh, za 2012 r. dwa razy więcej, a za połowę 2013 r. ok. 122 GWh (wzrost o 50% w stosunku do 2012 r).

 

Tagi:

Problem prawidłowego zakiszania oraz przygotowania kiszonki z kukurydzy nurtuje wszystkich hodowców, szczególnie w miesiącu wrześniu kiedy zbiera się kukurydzę na kiszonkę. Aby rozwiać wątpliwości dotyczące prawidłowych praktyk kiszonkarskich, AdiFeed wspólnie z firmą Limagrain oraz przy współpracy z Lallemand Animal Nutrition, co roku organizuje cykl spotkań pt. Szkoła Zakiszania Kukurydzy.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.