Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2014

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Układ odpornościowy stanowi niezwykle skomplikowany mechanizm pozwalający na zabezpieczenie organizmu przed wniknięciem czynników infekcyjnych. Utrzymanie równowagi środowiska wewnętrznego w przypadku narażenia na patogeny jest niezwykle istotnym oraz trudnym zadaniem. Natomiast przemysłowy chów drobiu niewątpliwie naszpikowany jest wieloma czynnikami, które mogą zaburzyć wewnętrzną równowagę organizmu.

 

Emilia Chojnowska        

 

                Dzień 15 marca jest terminem składania do Marszałka województwa rocznego sprawozdania o odpadach i o gospodarowaniu odpadami. Obowiązek ten dotyczy wytwórcy zobowiązanego do prowadzenia ewidencji odpadów. Obowiązki ewidencyjne dotyczą przedsiębiorców wytwarzających, zbierających, transportujących, odzyskujących oraz unieszkodliwiających i składujących odpady.

Alina Rachwał

Poznań

 

                Zawartość jodu w organizmie jest minimalna, koncentruje się on głównie w tarczycy. Z przewodu pokarmowego, skąd jest łatwo przyswajalny w postaci połączeń organicznych i nieorganicznych (absorpoja może występować już w żołądku), z prądem krwi przechodzi do tkanek. Tarczyca wychwytuje około 80% całkowitej zawartości jodu w organizmie, pozostały natomiast przechodzi głównie do skóry, włosów, piór, narządów rozrodczych i pozostaje w ścianach przewodu pokarmowego. 

Dariusz Krawczyk

 

 

Pomysł, pasja, determinacja w dążeniu do celu, cierpliwość i konsekwencja w działaniu, odpowiednie nakłady finansowe oraz zaufani współpracownicy i sukces gwarantowany. Tak w kilku słowach można by ująć przepis na biznes doskonały. Połączenie życiowej pasji i sposobu na życie. Cechy te łączy nowo otwarta ferma drobiu p. Roberta Barana w miejscowości Borów w województwie świętokrzyskim.

 

Agnieszka Wilczek – Jagiełło

 

Zakażenia układu oddechowego są jednym z podstawowych problemów zdrowotnych w praktyce weterynaryjnej. Mogą być one wywoływane zarówno przez czynniki bakteryjne, grzybicze, jak i wirusowe.  Wydaje się wręcz, że schorzenia wirusowe układu oddechowego powodują największe straty w intensywnej hodowli drobiu. Najczęściej odnotowywanymi są zakaźne zapalenie oskrzeli kur  (IB), zakaźne zapalenie krtani i tchawicy (ILT), a także zakażenia ptasimi pneumowirusami. W przypadku czynników bakteryjnych często spotykane są zakażenia powodowane Mycoplasma spp. (np. Mycoplasma gallisepticum). Nie można również zapominać o dominującej roli negatywnie oddziałujących czynników środowiskowych (tj. temperatura, wilgotność, ruch powietrza) w rozwoju schorzeń układu oddechowego.

 

Łukasz Pączkowski

BioPoint

 

I Kongres Praktyki Terenowej zorganizowany przez Firmę BioPoint przeszedł już do historii. Przez dwa dni prelegenci z Polski i kilku krajów Europy dzielili się z blisko 100 uczestnikami Kongresu swoimi doświadczeniami. Co odróżniało te wykłady od innych? Przede wszystkim to, że prelegenci mówili o konkretnych rozwiązaniach, o praktyce, a nie jedynie o teorii.

Katarzyna Markowska,

Dariusz S. Minakowski

 

 

                30.09.2014 odbyła się po raz 65 uroczysta inauguracja roku akademickiego na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie. Uroczystość połączona była z nadaniem statusu profesora honorowego UWM w Olsztynie prof. Zbigniewowi Dobrzańskiemu z UP we Wrocławiu. Ceremonię zaszczycili swoją obecnością Magnificencja Rektor UWM w Olsztynie, senator RP, prof. dr hab. Ryszard Górecki, Magnificencja Rektor UP we Wrocławiu prof. dr hab. Roman Kołacz oraz Prorektor UWM ds. studenckich prof. dr hab. Janusz Piechocki. Dziekan Wydziału Bioinżynierii prof. Wiesław Sobotka z należnym szacunkiem powitał doktorów honoris causa uczelni w Polsce – prof. H. Góreckiego (Politechnika Wrocławska), prof. T. Szulca h. c. mult, (UP Wrocław), prof. W. Budzyńskiego (UWM Olsztyn), prof. J. Jankowskiego (UWM Olsztyn), prof. Z. Litwińczuka h. c. mult. (UP Lublin) oraz profesorów seniorów UWM w Olsztynie w osobach: prof. A. Farugę, prof. T. Krzymowskiego, prof. Cz. Lewickiego, prof. J. Strzeżka, prof. S. Wajdę. W uroczystości wzięło udział wielu znakomitych przedstawicieli świata nauki oraz władz miasta Olsztyna: m.in. Dyrektor IZ-PIB w Balicach, prof. E. Herbut, Dziekan Wydz. Biologii i Hodowli Zwierząt UP we Wrocławiu prof. A. Zachwieja oraz dr hab. prof. UPH w Siedlcach Barbara Biesada-Drzazga, prof. B. Pilarczyk z ZUT w Szczecinie. Prezydenta Miasta Olsztyn reprezentowała Sekretarz Miasta Hanna Mikulska-Bojarska. W inauguracji uczestniczyli pracownicy naukowo-dydaktyczni i kadra inżynieryjna Wydziału oraz nowo przyjęci na pierwszy rok studiów studenci.

Anna Wilkanowska

University of Molise

 

Jakość mięsa stanowi wypadkową wielu właściwości, takich jak tekstura, barwa, soczystość, wodochłonność oraz wartość odżywcza. Mięso drobiowe jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, kwasów nienasyconych oraz stanowi źródło składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, fosfor, sód oraz żelazo. Charakteryzuje je także, krótki czas przygotowania, relatywnie niska cena oraz wysokie walory smakowo-zapachowe. W związku z tym stanowi ono niezwykle wysoko oceniany produkt poszukiwany przez duże grono konsumentów. Ponadto, dostępność mięsa drobiowego, szybki rozwój technologii jego przetwórstwa, systemów pakowania, a także różnorodność form kulinarnych przekłada się na wzrost jego zapotrzebowania. Wśród cech jakości mięsa, wpływających na jego popularność na rynku, jest jego barwa.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.