Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2016

Wpływ wybranych czynników żywieniowych na mineralizację układu kostno-szkieletowego drobiu

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Prawidłowo funkcjonujący układ kostny wpływa na rozwój i metabolizm organizmu będąc jednocześnie wyznacznikiem efektywnej hodowli. Nowoczesne trendy w hodowli są związane z szybkim osiągnięciem wieku ubojowego. Niestety zaburzona równowaga we wzroście i dojrzewaniu układu kostnego oraz przyrostu mięśni może doprowadzić do powstania licznych jednostek chorobowych. Zapewnienie zdrowego układu kostnego stanowi podstawę efektywnego chowu.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

 

 Piotr Lisiecki

Tegoroczne lato było stosunkowo chłodne. Brak upałów uśpił naszą czujność. Ale bywają w Polsce lata, gdy wysokie temperatury spędzają sen z powiek hodowcom. Właśnie w takich okresach doskonale sprawdzi się sprzęt Tecsisel.

Na co zwrócić uwagę podając szczepionki w wodzie pitnej?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Szczepienia to podstawowy element programów profilaktycznych dla drobiu. Stada drobiu są zazwyczaj bardzo liczne, co powoduje że stosowanie szczepionek w wodzie do picia staje się jedną z najłatwiejszych metod podawania biopreparatów, wymagającą mniejszych nakładów pracy ludzkiej i kosztów. Jakkolwiek, ten sposób podawania szczepionek nie jest odpowiedni dla wszystkich preparatów. Co więcej – wbrew pozorom – metoda wakcynacji w wodzie pitnej nie jest niestety najłatwiejsza. Popełnienie nawet drobnych błędów może skutkować brakiem efektywności przeprowadzonych szczepień.

W Europie wzrasta rynek na wolno rosnące brojlery

 

W Europie rośnie zapotrzebowanie na tzw. drób wolno rosnący. We Francji od wielu lat utrzymywany jest drób w systemie Label Rouge. Podobne produkty coraz chętniej kupowane są także w Wielkiej Brytanii i w Holandii. Kierownik techniczny Hubbard – Claude Toudic stwierdził, że we Francji do końca 2020 roku mięso drobiowe w handlu detalicznym będzie pochodziło z drobiu wolno rosnącego. Obecnie w tym kraju w systemie konwencjonalnym odchowywanych jest 76% kurcząt, 15% w systemie label Rouge, 8% to drób certyfikowany a 1% ekologiczny.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Stany zapalne stawów u drobiu

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

Stany zapalne stawów u drobiu bez względu na swoją etiologię charakteryzują się zazwyczaj jedno- lub dwustronnymi obrzękami, wzrostem miejscowej temperatury i silną bolesnością. Ptaki stają się osowiałe, niechętnie przyjmują pokarm, nie chcą się poruszać i widoczne są ich silne kulawizny.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Branża drobiarska na Podkarpaciu integruje siły

 

W Hotelu Arłamów odbyło się spotkanie osób związanych z branżą drobiarską. Przetwórców reprezentowały Rzeszowskie Zakłady Drobiarskie Res-Drob. Okazją był Jubileusz 65-lecia Res-Drobu a zarazem całej branży w regionie.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Uwaga na ptasią grypę!

Maciej Kucharski

Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie

 

Grypa jest jedną z tych chorób ptaków, która szybko się może rozprzestrzeniać, powoduje olbrzymie straty w produkcji drobiu. Na początku ubiegłego wieku, „śmiertelne żniwo” wśród ludzi zebrała grypa nazywana Hiszpanką. Ze względu na szybką drogę rozprzestrzeniania się jak i podatność wielu gatunków zwierząt, w tym i człowieka, jest jedną z niebezpiecznych chorób na ziemi. Dotyczy to szczepów o wysokiej zjadliwości HPAI (Higly Pathogenic Avian Influenza) i szczepów o niskiej zjadliwości LPAI (Low Pathogenic Avian Influenza).

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy