Strefa Drób

Hodowca Drobiu 5/2022

Agrolok

103

Energia i białko to najbardziej kosztowne składniki pokarmowe dostarczane w paszy dla drobiu i innych zwierząt gospodarczych. Obserwowany od dłuższego czasu brak stabilności związanej z dostępnością surowców niezbędnych do produkcji pasz, wymaga szukania alternatyw i konkurencyjnych źródeł białka i energii. 

     W Polsce importowane surowce białkowe stanowią ponad 60% ogólnej puli komponentów białkowych stosowanych w produkcji pasz dla zwierząt gospodarczych. Tak wysokie uzależnienie wywołuje uzasadniony niepokój związany z kwestią bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Białko paszowe i surowce energetyczne stały się równie strategicznym towarem jak ropa naftowa czy gaz ziemny. Z tego powodu UE i państwa członkowskie podejmują działania mające na celu zwiększenie produkcji europejskiego białka. Jednym z nich jest zachęcanie rolników do powiększania areału zasiewów roślin stanowiących źródło cennego białka paszowego. Niemniej istotnym elementem jest również zadbanie o odpowiednią dostępność komponentów wnoszących energię w paszy.

102

     W strategię tworzenia zaplecza białkowych i energetycznych środków żywienia zwierząt czynnie wpisuje się firma Agrolok. Jej działania obejmują wszystkie etapy: począwszy od propagowania (poprzez organizację Stowarzyszenie Polska Soja) zwiększenia areału zasiewów soi, przez organizację skupu, produkcję innowacyjnych produktów sojowych i rzepakowych w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR), po zaopatrzenie odbiorców w komponenty białkowo-energetyczne.

Do grupy oferowanych przez ZUBR produktów należą:

  • Prosoja Fat – białkowo-energetyczny komponent paszowy z nasion soi. Proces jego produkcji polega na poddaniu surowca mieleniu i kilkuetapowej obróbce cieplnej, ciśnieniowej oraz mechanicznej. Odbywa się on w warunkach naturalnych, bez udziału dodatków chemicznych. Dzięki przetwarzaniu surowca w stosunkowo niskiej temperaturze i w obecności zabezpieczającej białko pary wodnej, następuje dezaktywacja składników antyżywieniowych (ANF), co jest niezwykle ważne w kontekście żywienia zwierząt monogastrycznych. Najważniejsze w procesie technologicznym wykorzystywanym przez ZUBR jest to, że białko nie ulega degradacji, co pozytywnie wpływa na poprawę strawności. Oprócz „ochrony” białka, w procesie produkcji Prosoi Fat chronione są również witaminy, które stymulują zdrowie, odporność i rozród zwierząt. Olej zawarty w Prosoi Fat jest łatwo przyswajalnym składnikiem tłuszczów nasyconych użytych w dawce. Uzupełnia także kwasy: linolowy, oleinowy oraz α-linolenowy stymulujące odporność zwierząt. Dzięki temu, że cały tłuszcz zawarty w nasionach zachowany jest w produkcie końcowym, zastosowanie Prosoi Fat pozwala na pełne zabezpieczenie puli energii, bez konieczności dozowania płynnego oleju. Dodatkowym atutem jest fakt, że olej w komponencie ma suchą konsystencję. Sprawia to, że Prosoja Fat jest produktem homogennym, doskonale mieszalnym z innymi komponentami wchodzącymi w skład mieszanki paszowej.107
  • Amirap Standard – rzepakowy komponent białkowo-energetyczny, który powstaje w procesie tłoczenia rodzimych nasion rzepaku w prasach mechanicznych. Dwustopniowe tłoczenie przebiega w zdecydowanie niższych temperaturach niż w przypadku konwencjonalnych sposobów uzysku oleju. Dzięki takiej obróbce białko, które jest bardzo wrażliwe na działanie wysokich temperatur, zachowuje w produkcie bardzo wysoką strawność i przyswajalność dla wszystkich grup żywieniowych drobiu. Nie zawiera również pozostałości benzyn ekstrakcyjnych. Czyni to z Amirapu Standard produkt bardzo wszechstronny, proponowany do stosowania w żywieniu brojlerów kurzych, indyków, kur niosek oraz kaczek i gęsi. 
  • Prosoja olej sojowy i Amirap olej rzepakowy – to płynne oleje roślinne, które są komponentami energetycznymi pozyskiwanymi w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego w procesie tłoczenia nasion soi i rzepaku w prasach mechanicznych. Co ważne, proces tłoczenia oleju w ZUBR odbywa się w niskich temperaturach, bez udziału środków chemicznych. Oleje doskonale uzupełniają ofertę wytwarzanych w fabryce wysokojakościowych, uszlachetnionych produktów białkowych. 

     Oleje z ZUBR przeznaczone są przede wszystkim do produkcji pasz dla drobiu, czyli zwierząt o wysokim tempie przemiany materii, wymagających wysokiego poziomu energii w paszy. Celem Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego nie jest maksymalizacja uzysku oleju, ale ochrona białka i pozostałych składników w komponentach białkowych.

104

105

     Już niedługo do portfolio produktów ZUBR dołączy Prosoja Bona – innowacyjny, sojowy komponent białkowo-energetyczny dla drobiu. Prosoja Bona powstawać będzie podczas obróbki hydrobarotermicznej oraz częściowego tłoczenia oleju w specjalnie zaprojektowanych chłodzonych prasach. Taki przebieg procesu pozwala na otrzymanie produktu o optymalnej zawartości oleju przy zachowaniu wyjątkowej jakości białka.

     Technologia uszlachetniania komponentów sojowych i rzepakowych w ZUBR jest wyrazem nowatorskiego podejścia do tworzenia pasz stosowanych w intensywnej produkcji zwierząt. Zakład dąży do uzyskania produktów o powtarzalnych parametrach, zgodnych z wymaganiami współczesnego rynku paszowego, charakteryzujących się wysoką biodostępnością składników pokarmowych, tj. białka i tłuszczy. ZUBR, jako krajowy producent, zapewnia stałą podaż i duże wolumeny tych komponentów, zabezpieczając tym samych dynamikę produkcji drobiu.

106

Za główne czynniki zwiększonego zapotrzebowania na białko pochodzenia zwierzęcego uznaje się wzrost liczby ludności na świecie oraz wyższe dochody konsumentów klasy średniej. Tendencja w światowym sposobie odżywiania się powoduje konieczność stosowania coraz większych ilości białka pochodzenia roślinnego, jako składnika pasz, w systemach intensywnej produkcji zwierzęcej. To co ważne, produkcja pasz białkowych będzie musiała uniezależnić się od gruntów ornych, aby uniknąć dalszych, niekorzystnych i postępujących zmian w ich użytkowaniu, a także zużywania ogromnych zasobów wodnych (Roos i in. 2017), gdyż jest to niezgodne z obecnymi założeniami zrównoważonego rozwoju (Willett i in. 2019). Dlatego też pojawiła się potrzeba poszukiwania alternatywnych źródeł białka w paszach. Działania w obrębie alternatywnych źródeł białka, skupiają się głównie na mikroalgach i owadach (Halloran i in. 2018). Spirulina (Arthrospira platensis) i mączka z owadów gospodarskich (PAP owadzi) zostały uznane przez specjalistów ds. żywienia zwierząt jako realne (częściowe) zamienniki śruty sojowej w żywieniu kurcząt brojlerów (Neumann i in. 2018). Charakteryzują się korzystnie wysokim poziomem białka surowego i mogą być uprawiane niezależnie od gruntów ornych, z wykorzystaniem szeregu źródeł odpadów, które obniżają koszty i zwiększają zrównoważony charakter produkcji (Oonincx i in. 2015,Hultberg i in. 2017).

Jeden z czołowych producentów drobiu w Europie nawiązał współpracę z izraelskim przedsiębiorstwem, które zajmuje się rozwojem mięsa produkowanego w laboratorium. Wspólnie zamierzają wprowadzić produkty z mięsa laboratoryjnego z kurczaka, indyka i kaczki do oferty dla konsumentów europejskich. Niemiecka grupa PHW rozpoczęła współpracę z izraelskim Super Meat, zajmującym się innowacyjnymi technologiami spożywczymi. Partnerstwo umacniane jest przez wspólną misję obu marek, polegającą na wprowadzeniu produktów z mięsa laboratoryjnego do powszechnego użytku w Europie. Głównym celem podjętych działań jest dostarczenie Europie mięsa drobiowego wyhodowanego w laboratorium. Producenci wierzą, że mięso wyprodukowane w laboratorium usprawni system produkcji żywości, jednocześnie zmniejszając emisję dwutlenku węgla i zwiększając bezpieczeństwo żywności.

Zgodnie z prognozami FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) na lata 2021-2030 przewiduje się, że światowa konsumpcja mięsa wzrośnie o 1,4%. Jednak w przypadku Europy oczekuje się, iż całkowite spożycie mięsa w przeliczeniu na jednego mieszkańca spadnie. Zmniejszy się spożycie wieprzowiny i wołowiny, podczas gdy popyt na drób będzie nadal rósł – chociaż wolniej niż w poprzednich dekadach (Rys. 1). Uważa się, że ta obserwowana zmiana w popycie na białko zwierzęce wynika częściowo z rosnącej świadomości konsumentów w zakresie zrównoważonego rozwoju i dbałości o dobrostan zwierząt oraz środowisko (www.agrimprove.com; www.poultryworld.net). Według danych Komisji Europejskiej, ceny mięsa drobiowego w poszczególnych krajach europejskich są zróżnicowane. Przede wszystkim jest to efektem: różnej stawki za eksport nóg i całych tuszek w porównaniu z importem mięsa z piersi; preferencji konsumentów, w wielu krajach mięso drobiowe dominuje nad mięsem czerwonym pod względem wyboru przez konsumentów; różnic cenowych pomiędzy poszczególnymi częściami tuszki.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.