Strefa Drób

Hodowca Drobiu 6/2022

Katarzyna Markowska

 

Światowa produkcja soi w sezonie 2020/2021 wyniosła 364 mln ton o 25 mln ton więcej niż w sezonie 2019/2020 (+7,3%). Najwięcej roślin tego gatunku uprawia Brazylia, która produkuje 38% światowych zasobów soi. Stany Zjednoczone wytwarzają 31% tego ziarna, Argentyna 13%, a Chiny niecałe 5,5%. Znaczącymi światowymi producentami są także Indie (2,9%), Paragwaj (2,7%), Kanada (1,7%). W Rosji w poprzednim sezonie wyprodukowano 1,3% światowych zasobów soi, na Ukrainie 0,9%, a w UE 0,7% (Rys. 1). Chiny i Indie są dużymi konsumentami soi i mimo dużej produkcji nie dokonują jej eksportu. Najwięcej światowych zasobów soi eksportowane jest przez Brazylię – 44,7%. Stany Zjednoczone eksportują 39,9%, Argentyna 3,6%, Paragwaj 3,4%, Kanada 3%, Urugwaj 1,2%, Ukraina 1,1%. Rosja była odpowiedzialna za 0,7% światowego handlu soją. Wśród czołowych eksporterów najszybciej rozwijającymi się eksporterami nasion soi w latach 2019-2020 były: Benin (wzrost o 6210%), Togo (wzrost o 650,5%), Serbia (wzrost o 51,2%) i Rosja (wzrost o 49,3%). Spadek sprzedaży eksportowanej soi odnotowały trzy kraje: Ukraina (-40,8%), Argentyna (-32,5%) i Urugwaj (-25,1%) (Rys. 2).

Agrolok117

 

W związku z dużym zainteresowaniem unikalnymi komponentami białkowymi polskiego pochodzenia, w czerwcu Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) w Osieku uruchomi nową linię produkcyjną. Wzrośnie nie tylko ilość dostępnych produktów, ale również zapotrzebowanie na surowce. Do portfolio produktów dołączy także Prosoja Bona, stworzona z myślą o drobiu.

     W 2018 roku w Osieku (pow. brodnicki, woj. kujawsko-pomorskie) uruchomiono Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) – fabrykę wyróżniającą się unikalnym na polskim rynku procesem obróbki nasion roślin oleistych i białkowych. Budowa ZUBR-a miała stanowić odpowiedź na rosnący popyt na komponenty paszowe spełniające wymagania nowoczesnej produkcji zwierzęcej. Jednym z celów było wyjście naprzeciw polityce „bezpieczeństwa białkowego” UE, która zakłada rozwój produkcji i przetwórstwa jak największej ilości rodzimych roślin białkowych. Celem wyartykułowanym już na poziomie nazwy Zakładu, jest przede wszystkim dbałość o białko i jego zalety, jako głównego komponentu pozyskiwanego z nasion soi i rzepaku. 

  • ZUBR gwarancja jakości

     Wszystkie te założenia udało się przenieść na rzeczywistość. W ramach tego powstały: polskie produkty z polskich surowców produkowane w krajowej fabryce (Amirap firmuje się znakiem PRODUKT POLSKI, natomiast Prosoja – JESTEM STĄD), sprzedawane w Polsce i kilku krajach Europy Zachodniej. Stabilny produkt o licznych walorach116 jakościowych, (m.in. wysoka smakowitość, wysoka strawność, produkt naturalny, bez udziału substancji chemicznych), a przy tym cechujący się wysoką powtarzalnością, gwarantujacą ekonomiczne rozwiązania żywieniowe.

  • Rusza ZUBR II

     Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego bardzo szybko wyrobił sobie markę u hodowców wszystkich grup zwierząt, producentów pasz, znajdując swoje miejsce na polskiej mapie środków żywienia zwierząt. W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na produkty rodzimej produkcji, a także oczekiwaniami ze strony rynku żywieniowego, konieczne stało się powiększenie fabryki o kolejne obiekty. Decyzję tę podjęto zaledwie dwa lata po uruchomieniu zakładu w pierwotnym kształcie. Nowe linie produkcyjne w ZUBR II ruszą w czerwcu bieżącego roku. – Już w trakcie budowy pierwszego Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego przygotowaliśmy fundamenty pod rozbudowę – przyznaje dyrektor ds. technologii ZUBR – Mariusz Grzędzicki. – Mieliśmy nadzieję, że nasze nowe komponenty sojowe i rzepakowe po kilku latach będą na tyle konkurencyjne w porównaniu do istniejących na rynku komponentów białkowych, że będziemy rozbudowywać obecny zakład. Nie spodziewaliśmy się, że nastąpi to w tak krótkim czasie. W ZUBR II powstają linie produkcyjne, na których produkowane będą innowacyjne komponenty sojowe i rzepakowe. Poza tym, w zakładzie, oprócz oleju paszowego oraz oleju na potrzeby biopaliw, w 118procesie tłoczenia pozyskiwany będzie olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno do celów spożywczych Jak dodaje Mariusz Grzędzicki, technologie zastosowane w pierwotnej i dobudowanej części zakładu są do siebie podobne, jednak nie takie same. – W nowym zakładzie produkować będziemy dwa innowacyjne produkty: sojowy i rzepakowy. Komponent sojowy, dedykowany głównie dla drobiu i trzody, będzie cechował sie optymalną zawartością tłuszczu o bardzo wysokiej przyswajalności przy zachowaniu wyjątkowej dbałości o jakość dostarczanego białka. Do tych produktów i możliwości ich produkcji przekonaliśmy Narodowe Centrum Badań i Rozwoju – zauważa dyrektor ds. technologii. Warto bowiem dodać, że rozbudowa Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego to nie tylko produkcja większej ilości dotychczasowych, dobrze znanych hodowcom bydła, trzody i drobiu komponentów z linii Prosoja (pierwotnie znana jako Protina): Prosoja Standard, Prosoja Fat oraz linii Amirap: Amirap Standard, Amirap Efekt. Do portfolio produktów Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego Roślinnego dołącza bowiem Prosoja Bona – unikalny komponent paszowy stworzony z myślą o drobiu. 

     Uzupełnieniem bogatej oferty surowców do produkcji pasz będą również oleje, zarówno te rzepakowe jak i sojowe. Przy procesie ich produkcji najwyższa uwaga została skupiliona na optymalnym doborze temperatur procesu tłoczenia ziarna.

     Dzięki rozbudowie Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego, łączna dobowa produkcja wzrośnie z 720 ton aż do 1920 ton. Wraz ze wzrostem produkcji zwierzęcej w Polsce, rośnie zapotrzebowanie na krajowy surowiec białkowy. W obliczu obecnych zmian rynkowych i geopolitycznych, krajowa produkcja jest niezwykle istotna i cenna w zapewnieniu ciągłości dostaw surowców białkowych i energetycznych.

Wiktor Bendowski 1, Jakub Urban 2, Monika Michalczuk 2, Damian Bień 2

1 Koło Naukowe Hodowców Zwierząt Gospodarskich przy WHBiOZ, SGGW w Warszawie

2 Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, SGGW w Warszawie

 

Ogólna charakterystyka włókna surowego - Włókno to ważny składnik pasz pochodzenia roślinnego, który ma wpływ na wartość pokarmową paszy, produkcję i zdrowie zwierząt. Włókno można podzielić na dwie części ze względu na rozpuszczalność w wodzie – rozpuszczalne, ulegające fermentacji bakteryjnej w jelitach oraz nierozpuszczalne. Włókno rozpuszczalne w wodzie, dzięki działaniu bakterii jelitowych w dużej mierze przyczynia się do powstawania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na stan zdrowia zwierząt oraz ich wyniki produkcyjne. Ilość oraz rodzaj włókna są powiązane z fazą zbioru rośliny (Korytkowski 2020). Nadmiar włókna w paszy zazwyczaj spowodowany jest złym terminem zbioru roślin. Nadwyżka ta wpływa na pogorszenie zdolności trawienia oraz niechęć do pobierania paszy przez zwierzęta. Należy zwrócić uwagę, że niedobór włókna w dawce pokarmowej jest tak samo szkodliwy jak jego nadmiar, co wpływa na rozregulowanie pracy całego przewodu pokarmowego. Czynnikami wpływającymi na zdolność trawienia włókna są: przyzwyczajenie zwierząt do danego rodzaju włókna, wiek, masa ciała, czy zmienność osobnicza. Na podstawie podanych czynników stwierdzono, że wykorzystanie włókna surowego u zwierząt monogastrycznych waha się w przedziale 0-97%, jednakże najczęściej wynosi 35-40% (Wilkowska 2017). Rodzaje węglowodanów strukturalnychW celu dokładnego usystematyzowania składników włókna zaproponowany został jego podział na strukturalne i niestrukturalne (ryc. 1). Do węglowodanów strukturalnych zalicza się NDF (ang. neutral dietary fiber) – włókno detergentowo neutralne, w którego skład wchodzą dodatkowo ADF (ang. acid dietary fiber) – włókno detergentowo kwaśne oraz ADL – jest to detergentowo kwaśna lignina. W skład NDF-u wchodzą między innymi frakcje celulozy, hemicelulozy oraz ligniny, z czego najwyższą strawność charakteryzują się hemicelulozy. Strawny NDF jest parametrem, na podstawie którego można oszacować pobranie paszy, ponieważ im więcej jest NDF w paszy, tym gorsze jest jej pobranie (Kowalski 2006). Czynnikiem limitującym strawność NDF-u jest poziom ligniny – niestrawnego składnika włókna roślinnego. Włókno kwaśno-detergentowe (ADF) obejmuje najmniej strawne składniki pasz, w tym część celulozy oraz ligninę i krzemionkę. Składniki te nie ulegają rozpuszczeniu podczas oznaczania ich zawartości w środowisku kwaśnym. Pożądana jest niska zawartość ADF, gdyż oznacza to wyższą koncentrację energii netto (Wilkanowska 2017).

Chów drobiu, a w szczególności brojlerów, jest ważnym obszarem, w którym należy koncentrować wszelkie wysiłki w celu poprawy dobrostanu. Przede wszystkim dlatego, że ich populacja jest zdecydowanie wyższa niż populacja jakiegokolwiek innego gatunku zwierząt gospodarskich (Bennet i in. 2018). Wynika to przede wszystkim z obsady ptaków na metr kwadratowy -w jednym kurniku komercyjnym znajduje się do kilkadziesiąt tysięcy osobników. Ponadto, dobrostan zawsze się opłaca. Co to jest chów precyzyjny? Termin: precyzyjny chów zwierząt (precyzyjne gospodarstwo, precyzyjna produkcja zwierzęca) (z ang. precision livestock farming, PLF) jest stosunkowo nowym pojęciem, gdyż powstał na początku XXI wieku. Pierwsza konferencja na temat PLF odbyła się w 2003 roku (Werner i in. 2003). Od tego czasu w literaturze pojawiło się wiele różnych definicji tego terminu. Jedną z najnowszych jest zaproponowana przez Rowe i in. (2019), która mówi, iż jest to wykorzystanie innowacyjnych technologii do automatycznego monitorowania zwierząt gospodarskich i warunków ich środowiska bytowania w czasie rzeczywistym.

Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney twierdzą, że niezbędne jest inne podejście do zwalczania wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w komercyjnych stadach drobiu, gdyż obecne strategie nie są w pełni skuteczne. Ogniska choroby nadal pojawiają się i obejmują cały świat. Chociaż można je kontrolować w pewnym stopniu poprzez utylizację drobiu z urzędu, wiąże się to z istotnymi problemami ekonomicznymi i dobrostanem zwierząt. Aby uniknąć w przyszłości szybkiego rozprzestrzeniania się wirusa, konieczne są zmiany w praktykach rolniczych. Masowe szczepienia drobiu użytkowego przeciwko grypie ptaków mogą być najlepszym sposobem zapobiegania przyszłym epidemiom. Jako dodatkowe strategie, badacze podtrzymują, że konieczne jest nadanie priorytetu poprawie bezpieczeństwa biologicznego oraz unikanie produkcji drobiu na obszarach, na których licznie występują ptaki wodne. Niezbędne może się również okazać zmniejszenie skali produkcji drobiu, z ograniczeniem obsady ptaków (Wille i Barr 2022). 

Grupa Perstorp (Szwecja) wprowadziła w marcu 2022 r. na rynek Gastrivix Avi - dodatek do pasz na bazie estrów kwasu walerianowego oraz masłowego. Są one naturalnie wytwarzane przez mikrobiotę jelitową brojlerów, jednak w zbyt małych ilościach, aby zapewnić optymalny stan zdrowia jelit podczas odchowu ptaków. Zastosowanie mieszanki ma na celu zaspokojenie biologicznych potrzeb ptaków, zwiększenie ich wydajności oraz wspieranie integralności jelit.

     W ramach linii produktów fitogenicznych dla drobiu firma Delacon (Austria) opracowała Biostrong Fertile. Jest to mieszanina olejków eterycznych, flawonoidów i saponin, pozyskiwanych z naturalnych źródeł. Jak twierdzą specjaliści Delacon, poprawa płodności samców jest najskuteczniejszym sposobem na wzmocnienie produkcji jednodniowych piskląt (Rys. 1). 112Biostrong Fertile posiada unikalną formułę opracowaną w celu zwiększenia wydajności reprodukcyjnej i kontroli stresu oksydacyjnego u samców hodowlanych. Składniki mieszaniny przyczyniają się do optymalizacji procesów hormonalnych. Korzyści wskazywane przez koncern są następujące: poprawa jakości nasienia u samców, zwiększenie produkcji testosteronu, zwiększenie procentu zapłodnionych jaj, poprawa wylęgowości.

     W kwietniu ruszyła Cobb Academy organizowana przez Cobb Europe. Jest to internetowa platforma edukacyjna, która umożliwia zapisywanie się na kursy/szkolenia związane z różnymi obszarami produkcji drobiarskiej (Rys. 2).121Warsztaty prowadzone są przez ekspertów z branży z całej Europy. Uczestnicy będą mieli możliwość pobrania dodatkowych materiałów edukacyjnych, przygotowanych przez naukowców, ekspertów technicznych oraz europejskich liderów w dziedzinie drobiarstwa, a biblioteka będzie nieustannie rozbudowywana. Pierwszy kurs nosi nazwę: H. A. T. C. H. I. E. V. E. S., czyli Hatchery Information Series, który obejmuje zagadnienia dotyczące wylęgarni. Po ukończeniu kursu, każdy uczestnik otrzyma certyfikat.

     Vostermans Ventilation (Niderlandy) zaprezentowała nową linię wentylatorów Multifan (50 Hz) do montażu rurowego i panelowego. Specjaliści koncernu podają, że wentylatory są zarówno energooszczędne, jak i niezawodne. Charakteryzują się innowacyjną konstrukcją, mniejszym silnikiem i optymalnym połączeniem silnika z wirnikiem (Rys. 3).

     Powróciły największe targi produkcji białka zwierzęcego w Ameryce Łacińskiej. AveSui miało miejsce w dniach 26-28.04.22 r. w113 Medianeira w stanie Paran, Brazylia. Brazylia jest głównym eksporterem kurczaków na świecie, zajmując również czołową pozycję w produkcji wieprzowiny. Perspektywy na przyszłość wskazują, że kraj podejmuje istotne starania w celu osiągnięcia znaczącej pozycji w międzynarodowym handlu rybami. W Medianeira koncentruje się największe na świecie centrum produkcji białka zwierzęcego. Ponadto miasto znajduje się 40 minut od lotniska Foz do Iguaçu, oferującego pełną infrastrukturę dla turystyki biznesowej. Z udziałem brazylijskich i międzynarodowych wystawców, AveSui stało się głównym punktem, w którym osoby z różnych branż spotykają się po raz pierwszy i nawiązują współprace międzynarodowe. Podczas targów, ponad 100 czołowych krajowych i międzynarodowych wystawców potwierdziło swoją obecność.

     Dzięki ogromnej inwestycji (wartość 50 mln USD) koncern Cargill rozbudowuje i remontuje swoje Globalne Centrum Innowacji w żywieniu Zwierząt w Elk River w stanie Minnesota w USA. Wraz z obiektem w Velddriel w Niderlandach oraz mającym wkrótce rozpocząć działalność centrum badawczo-rozwojowym Changrong w Chinach, ośrodek w Elk River służy jako centrum globalnej sieci. W celu jeszcze sprawniejszej obsługi klientów z branży mleczarskiej, drobiarskiej, trzody chlewnej i akwakultury oraz zaspokojenia potrzeb badawczych innych oddziałów Cargill, modernizacji poddane zostaną budynki dla zwierząt. Stworzona zostanie również przestrzeń dla zwiedzających oraz powstanie laboratorium do badań i rozwoju składników odżywczych w paszach. Zmodernizowany obiekt zostanie otwarty w 2023 roku.

     Grupa CCPA opracowała ThermoTool. Jest to bezpłatna aplikacja na smartfony oraz tablety, która umożliwia producentom drobiu wczesną ocenę poziomu stresu cieplnego u115 ptaków z wyprzedzeniem do 5 dni i w razie potrzeby podejmowanie szybkich działań poprzez dostosowanie praktyk i żywienia zwierząt. Specjaliści podają, że mocną stroną aplikacji są:

  • szybkie przewidywanie epizodów stresu cieplnego;
  • pomoc w prowadzeniu polityki dobrostanu zwierząt w gospodarstwach produkcyjnych;
  • bezpłatny dostęp do aplikacji kompatybilnej z systemem iOS i Android;
  • aplikacja jest łatwa i praktyczna w użyciu;
  • może być stosowana we wszystkich typach gospodarstw -niezależnie od kierunku produkcji (www.poultryworld.net).
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.