Strefa Drób

Hodowca Drobiu 9/2013

„Gęsina wraca na polskie stoły”. Jesteśmy dużym producentem gęsi, której niestety nie spożywamy. Czy to się zmieni? Kołuda Wielka promuje gęsinę

W pierwszym tygodniu września, gęś miała swoje święto. W Kołudzie Wielkiej zorganizowano pierwsze branżowe spotkanie, działaczy, instytucji i sympatyków związanych z rasą gęsi: Gęś Biała Kołudzka. To wyjątkowy gatunek, którego historia sięga 1962 roku. Nieżyjący już pierwszy dyrektor ZD w Kołudzie doc. dr Kazimierz Bieliński wraz z małżonką inspirowali zespół naukowców do prac badawczych i hodowlanych nad gęsią białą włoską, obecnie Białą Kołudzką®. Rezultatem 50 lat rzetelnej pracy jest genotyp gęsi Białej Kołudzkiej®, która jest jedyną polską rasą drobiu użytkowanego gospodarczo.

 

Lizozym, cystatyna, owomukoid, owoinhibitor interesujące związki białka jaja

Jajo jest największą komórką, która zawiera informację genetyczną oraz wiele substancji niezbędnych do rozwoju nowego życia. Jest więc ono biologiczną kompozycją, w skład której wchodzą substancje odżywcze, takie jak: białka, tłuszcze witaminy i związki mineralne oraz biologicznie aktywne białka pełniące funkcję ochronną przed drobnoustrojami rozwijającego się zarodka.

 

Głównym celem przemysłowej hodowli zwierząt jest osiągnięcie maksymalnych zysków nieustannie zwiększając produktywność zwierząt. Zabiegi te mogą powodować postępujące zmiany w genotypie, co w konsekwencji może wpłynąć na wzmożoną zachorowalność oraz zakłócić dobrostan zwierząt. Nieodpowiednie warunki środowiskowe również mogą stanowić niekorzystny czynnik, którym poddawane są zwierzęta.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy